Türk Lirası, dolar ve Euro karşısında haftaya kayıpla başladı

Türk Lirası, dolar ve Euro karşısında haftaya kayıpla başladı
8.07.2019 - 17:16
795

 Yinelenen İstanbul seçimlerinin geride bırakılması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırımlar konusunda Japonya’daki G20 Zirvesi’nde ılımlı mesajlar vermesinin ardından olumlu bir havanın esmeye başladığı Türkiye ekonomisi, yeni haftaya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının etkileriyle başladı.

Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte haftanın ilk gününde Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki kaybı yüzde 2.85’e kadar çıkarken, Borsa İstanbul da günün ilk yarısında yüzde 1’den fazla değer kaybetti. 10 yıl vadeli Türk tahvillerinin faizi de 55 baz puan artarak son aylardaki en yüksek satışı gördü. 

Geçen günlerde gelen olumlu haberlerin ardından kısmen rahatlayan Türkiye ekonomisi, Merkez Bankası Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla birlikte yeniden hareketlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yönetimin değişmesi Merkez Bankası’nın ‘bağımsızlığına’ dair eleştirileri artırırken; uzmanlar S-400’lerin gelmesi beklenen günlerde yaşanan bu değişikliğin kötüye gidişatı hızlandırabileceği yorumunda bulunuyor.

Türk Lirası, Euro ve dolar karşısında değer kaybetti

Cuma günü 5.6345'ten kapanan dolar/TL gece 5.8245 ile 25 Haziran'dan bu yanaki en yüksek seviyeye yükseldikten sonra 5.70 seviyesine çekildi, gün ortasında da 5.74 seviyesinde seyretmeye başladı. TL'nin dolar karşısındaki kaybı Asya piyasalarının açılmasından bu yana yüzde 2.85'in üzerine kadar çıkarken, an itibariyle (TSİ 13:40) yüzde 1.95 seviyesinde.

TL'nin Euro karşısındaki kaybı da aynı seviyede. Gün içinde 6.50'nin üzerinde çıkan Euro/TL ise şu sıralar (TSİ 13:44) 6.44’ün hemen üzerinde yer alıyor.

Dolar/TL geçen hafta yüzde 2.86 düştükten sonra haftayı 5.6280 civarında kapamıştı. Türk Lirası son iki ayda dolar karşısında en fazla getiri sağlayan para birimi konumundaydı.

Borsa İstanbul günün ilk yarısında yüzde 1'in üzerinde kaybetti 

Günün ilk yarısında BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.073,52 puan azalırken, toplam işlem hacmi 3,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, 97.890,96 puana kadar geriledikten sonra kayıplarının bir kısmını telafi ederek 98.500 puanın üzerinde dengelendi.

Piyasalar neleri takip ediyor? 

Piyasaların gözü bu hafta, Rusya'dan gelmesi beklenen S-400'lerde olacak. ABD Başkanı Trump, Japonya'daki konuşmasında neredeyse 'Türkiye'ye hak veren bir tavır' sergilese de, yaptırımlar konusunda ağırlık ABD Kongresi'nde. Savunma ve Dışişleri bakanlıkları da Trump'ın açıklamalarına rağmen yaptırımların hala masada olduğuna ve Türkiye'nin aynı anda S-400 ve F-35 sahibi olmasına izin verilmeyeceğini söylüyor. 

Merkez Bankası'ndaki görev değişikliği de 25 Temmuz'da gerçekleşecek PPK toplantısından faizle ilgili nasıl bir karar çıkacağına dair soru işaretlerini artırdı. Enflasyonda mevsimsel bir iyileşme görülmesi, Merkez Bankası üzerindeki 'faiz indirimi' baskısını artırmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da pazar günü yaptığı açıklamada Çetinkaya'nın 'faiz indirimi talebine' uymaması sebebiyle görevden alındığını açık bir şekilde söylemişti. 

Eski ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kurucusu olduğu AKP'den istifa ettiğini ve yeni parti çalışmalarını resmen duyurmasının etkileri ise henüz piyasalara yansımadı. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums