Türkiye, swap anlaşması için 4 ülke ile görüşüyor

Türkiye, swap anlaşması için 4 ülke ile görüşüyor
15.05.2020 - 08:01
1585

  Koronavirüs salgını nedeniyle IMF'ye kredi başvurusunda bulunan 90 ülke arasında yer almayan Türkiye, dolar ihtiyacını karşılamak amacıyla Tokyo, Pekin, Londra ve Doha ile swap anlaşması için iletişim halinde. 

 
 Reuters'da yer alan habere göre, Merkez Bankası ve Hazine yetkilileri son dönemde İngiltere ve Japonya hükümetiyle swap hatları açmayı, Katar ve Çin hükümeti ile de mevcut swap hatlarını genişletmeyi amaçlayan görüşmeler yaptı. 

Reuters'e konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin swap anlaşmaları yapmaya çalıştığını doğruladı: 

“Bir çok farklı Merkez Bankası ile swap anlaşması yapmak için pazarlıkları sürdürüyoruz. Sadece Amerika Birleşik Devletleri değil, başka ülkeler de var” dedi. Ancak Yılmaz, bu konuda detay vermekten kaçındı.

Başka bir yetkili hükümetin görüşmeler sonrası güven ve umudunun arttığını söyledi ancak korona krizinin Merkez Bankaları ve hükümetleri zorladığı böyle bir dönemde bunun nasıl gerçekleşebileceğine açıklık getirmedi.

Türkiye Hazine Bakanlığı, Japonya Maliye Bakanlığı ve İngiltere Merkez Bankası, Ankara’nın çabaları konusundaki soruları yanıtsız bıraktı.

TL YARI YARIYA DEĞER KAYBETMİŞTİ 

Uzmanlar Türkiye’nin kısa zamanda on milyarlarca dolar kaynak bulamaması durumda kurda 2018 krizinde olduğu gibi bir çöküş yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. O dönem Türk Lirası yarı yarıya değer kaybetmişti.

Yatırımcılar bu tablo karşısında Türkiye’nin faizleri yükseltmek hatta IMF kapısını çalmak veya sermaye kontrolü getirmek gibi yöntemlere başvurabileceğini belirttiler. Hükümet yetkilileri ise özellikle Katar, İngiltere ve Çin ile yapılan görüşmelerden umutlu olduklarını, kısa bir sürede belirli bir miktar kaynak sağlanmasını umut ettiklerini belirttiler.

26 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ 

Türkiye Merkez Bankası rezervleri bu sene 40 milyar dolardan 26 milyar dolara geriledi. Kaybın çoğunluğu, Türk Lirası’nı belirli bir seviyede tutmak için piyasaya sürekli dolar vermekten kaynaklandı. Ankara’nın 12 aylık borç ödeme yükümlülüğü 168 milyar dolar ve bu paranın yarısının Ağustos başında ödenmesi gerekiyor. Turizm gelirlerinin sıfırlanması buradaki umudu da tüketti.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums