Baro ve Piç

  • 3.05.2012 00:00

 Soru: Sevgili Sivilay Abla; bir hukukçu olan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın “Bir ordumuz var, gereğini yapar bizi korur dedik, rahata verdik” manasına gelen sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? (Hamit Deniz)


Cevap:
 Sevgili Hamit; biz barodan önce kendimize bakmalıyız.

Toplumumuzda yaygın olarak kullanılan “piç” diye bir hakaret ifadesi var. Piç kime denir? Babası belli olmayan kişiye. Bir insanın babasının belli olmaması, bunun ahlaki, örfi tarafları ile hiç ilgilenmeden söylüyorum, zor bir durum. Hakareti değil merhamet görmeyi hak ediyor. Daha da önemlisi ortada bir kabahat varsa bu o çocuğun değil onu dünyaya getirenlerin kabahati. Bir insanın annesinin babasının suçundan dolayı cezalandırılamayacağı ilkesi en temel hukuk ilkelerinden biri. Böyle olmasına rağmen “piç” kelimesinin genel kabul görmüş, yaygın bir hakaret ifadesi olduğu bir toplumda baronun darbesever olması çok absürd değil.


Ahır değil Uludere


Soru:
 Sevgili Sivilay Abla; Sayın Başbakan, İsmet İnönü’nün camileri ahıra çevirdiğini söylüyor. Ben bir süredir gündemi iyi takip edemiyorum, bu yüzden kaçırmış olabilirim. İsmet İnönü’nün Müslümanlar arasında itibarını arttıracak bir gelişme mi oldu da Başbakan “hayır o sevginizi hak etmiyor” demek için bu belgeleri bulup çıkartıyor? (Şeref Kanar)


Cevap:
 Sevgili Şeref; İsmet İnönü’nün, tek parti döneminin Türkiye’deki dindarların gözünde düşebileceği daha alt bir mertebe yok. Belgeli ya da belgesiz durum değişmez.

Benim bildiğim bu gerçeği Başbakan haydi haydi biliyordur. Devletin halkına yaptığı kötülüklerle hesaplaşması için yapıyorsa burada da bir yöntem yanlışı var. Örneğin; kılmadığın namazları kaza yapmaya ergenlik çağında ilk kılmadığın namazdan değil üç gün önce en son kılmadığın namazdan başlaman uygundur. Çünkü ilk kaçırdığın namazın üzerinden kırk beş sene geçmiştir. Bir beş sene daha geçse kırk beşte beş çok büyük bir gecikme değildir. Ancak üç gün önceki borcu taze taze kapatmak taraflar için daha hoşnutluk sebebidir.

Buradan hareket edersek camilerin ahır olması belgesini değil üç gün önce Uludere’de otuz dört sivilin nasıl bombalandığının belgesini görmek hepimiz için daha iyi olur.

KPSS 1 Mayıs sorusu


Soru:
 Sevgili Sivilay Abla; KPSS yaklaşıyor. Sınavda karşımıza aşağıdaki gibi bir soru çıkarsa sence şıkları ne olur? (Zeynep Karataş)


“2012 yılında yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Ayşe Arman korteje girdiyse 2013 yılında kutlanacak 1 Mayıs’ta ne olur?”


Cevap:
 Sevgili Zeynep; şıklar şöyle:

a. Praktiker ve Bahaus’ta 1 Mayıs’a özel “bir çekiç alana bir orak bedava” kampanyası yapılır.

b. Cep telefonu firmaları tarafından “Emeğine sağlık” içerikli SMS mesajları viral olarak yayılır.

c. İşçi tulumlarıyla gökdelen inşaatlarından bungee jumping turnuvaları düzenlenir.

d. 1 Mayıs tatilini haftasonu ile birleştirenlere taksitle Che’nin motosikletinin izinden Güney Amerika turu reklamları billboardlara asılır.

e. Hepsi

-

Toplumsal Onarım ve Siyasal Rehabilitasyon

Anabilim Dalı Başkanı, Ruh ve Sivil

Hastalıkları Mütehassısı

sivilayabla@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums