Best Model

  • 15.09.2011 00:00

Soru: Sevgili Sivilay Abla, Türkiye’nin Arap dünyasına model olma isteği beni rahatsız ediyor. Çok tepeden bakmacı bir tavır değil mi? Biz kim oluyoruz da Arap ülkelerine akıl veriyoruz. Hem bakalım onlar ne diyor? Türkiye’yi model almayı onlar istiyor mu bi kere? (Fahrettin Yürekli)


Cevap:
Sevgili Fahrettin, herkes herkese model olabilir. Herkesin herkesin aklına ihtiyacı olabilir. İnsanoğlunun helikopter diye bir araç icat etmesini; durgun suların kenarlarında türeyen, sinek yiyerek beslenen haşeratgiller familyasından büyükçe bir böcek olan “yusufçuk”un model alınmasına borçluyuz.

Evlerimizin vitrinlerini süsleyen dantelin ilk modeli muhtemeldir ki çirkin bir örümceğin ölüm yuvası olarak ördüğü ağdan alınmıştır.

Japonya tüm dünyada ne kadar iyi şey varsa gocunmadan hepsini modelledi. İlk başta yaptıkları pek parlak değildi belki. Hatta biz onlara “tapon” mal diyorduk. Şimdi “T”nin yerini “J” aldı ve Japon malı deyince aklımıza kalite ve estetik geliyor. Hatta Çinliler “Bu daha önce yapılmış bir numaraydı” demedi, daha da ileri gitti.

Bill Gates’e sırf ona akıl versinler diye kaç kişi ayda kaç milyon dolar ödüyordur öğrensek eminim ki dudağımız uçuklar.

Bizim coğrafyada model olmak, akıl vermek niye bu kadar kötü çağrışım yapıyor bilmiyorum ama sanırım bu yüzden geri kaldık.

Bugün Türkiye’nin iyi yaptıkları ve doğruları, hatta daha da çok yapmadıkları, kötü yaptıkları ve pişmanlıkları Arap ülkeleri için paha biçilemez bir hazine olarak ortada duruyor. Bize “Buyurun dükkân sizin” demek düşer.


Sayın saymayın


Soru:
Sevgili Sivilay Abla, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, PKK ile görüşmelerde “Sayın Öcalan” demesi kanıma dokundu. Bir taraftan da terörün bitmesi için bu adamların ikna edilmesi gerektiğini biliyorum. İçine düştüğüm bu çelişki için yardımınızı rica ediyorum. (Kağan İlbeyli)


Cevap:
Sevgili Kağan, Amerikan filmlerinde CIA ajanlarının nasıl kılıktan kılığa girdiğini, ne kadar alengirli işlerden tereyağından kıl çeker gibi çıktıklarını hayran hayran izledik.

MİT’in PKK ile görüştüğünü hepimiz biliyoruz. Ancak sen görüşme yapılsın ama “Bebek katili, bölücü başı Apo”dan taviz verilmesin istiyorsun. Ses kaydını dinlediğimiz görüşmede bulunan PKK üyeleri, bir oturuşta Öcalan’a on beş sayfa mektup yazabilen insanlar. Sorunun cevabı mektup sayfa sayısında.


Karamsarlık aşısı


Soru:
Sevgili Sivilay Abla, dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde araştırmacı olarak kariyer yaparken, aldığım bir davet üzerine Türkiye’ye döndüm. Ancak bir yıl geçmeden iş yapma heyecanım üçte bire kadar düştü. Ne yapmalıyım? Geri mi dönsem acaba? (Murat T.)


Cevap:
Sevgili Murat, Dışişleri Bakanlığı Afrika Kıtası’na seyahat edecek olan vatandaşlara Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ne karşı aşılanmaları gerektiğini hatırlatıyor. Senin için belki geç ama, bundan sonrası için geriye beyin göçü işini üstlenmiş bakanlık da Türkiye’ye geri dönecek vatandaşlara bazı aşılar yapmalı.

Birincisi; Türkiye’de hiçbir işin başında aşırı iyimser olmama ve olan bitene bakıp çabuk karamsarlığa düşmeme aşısı.

Diğer taraftan Türkiye’de başarı kriteri “görece”dir. Örneğin benim yeğenim Erkan’ı tatmin eden başarının çıtası matematikten on üzerinden yedi alması değil, amcasının oğlu Tansel’in dört aldığı sınavdan altı almasıdır. İkinci aşı ise bu rekabet anlayışının bulaşmaması için.


Avukatlar adına zorunlu açıklama

Başbakan’ın Kılıçdaroğlu’na “Sen İsrail’in avukatı mısın?” çıkışını fırsat bilip avukat mesleğiyle ilgili bir şeyi netliğe kavuşturmamız gerekiyor. Avukat, müdafaasını yaptığı insanın ya da kurumun suç ortağı değildir. Bu örnekteki gibi durumlar için avukat yerine “taraftar”dan “yalaka”ya uzanan geniş külliyattan seçim yapalım.

-

Toplumsal Onarım ve Siyasal Rehabilitasyon

Anabilim Dalı Başkanı, Ruh ve Sivil

Hastalıkları Mütehassısı

sivilayabla@gmail.com

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums