PKK: BDP görüşme yapamaz

  • 7.05.2012 00:00

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, binlerce kişi tutukluyken BDP'nin hükümet ile görüşme ya da müzakere yapamayacağını söyledi.

KUZEY IRAK GÜNCESİ

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?


6 MAYIS 2012 SAAT:18.00

ANKARA


BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin çözüm çabası içinde olmadığını ileri sürdü. DHA’nın dünkü haberine göre Bursa’da konuşan Demirtaş “Başbakan müzakereyi konuşurken bile hakaret ediyor. Her gün KCK adı altında operasyonlar yapılıyor, BDP üyeleri tutuklanıyor. Bir yandan bunu yapıyor bir yandan da ‘Biz BDP ile müzakere yaparız’ diye adeta BDP’yi kendisine biat etmek zorunda olan bir partiymiş gibi yaklaşıyor. Ancak herkes bilsin ki, BDP sorunun kalıcı çözümü için muhatap rolünü oynamaya hazırdır. Ama hükümetten bugüne kadar ciddi, samimi ve kararlı bir irade görmedik” dedi.
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, cezaevlerinde 130 bin Kürt bulunduğunu, bunun on binlercesinin siyasi nedenlerlerden tutuklu olduğunu ileri sürdü. ANKA’nın Kuzey Irak’ta yayımlanan Rudaw gazetesine dayanarak dün verdiği habere göre Zana “130 bin Kürt cezaevinde kalmaya devam ettiği sürece tutuklu BDP milletvekillerinin tahliyesi hiçbir şeyi değiştirmez” dedi. Zana, Kürt sorunun çözümlemesi halinde uluslararası bir sorun haline geleceğini savundu.

PKK

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık “Binlerce tutuklunun olduğu yerde görüşme bile olmaz. BDP bu kadar insanın tutuklanmasını ve kendisine dayatılan tasfiyeyi görmezlikten gelebilir mi? BDP tasfiye edilecek ama hiçbir şey olmamış gibi AKP ile görüşecek. Bu görüşme değil, bu bir şantaj ve dayatma olur. Ne böyle bir görüşme olur ne de bu ortamda müzakere olur” dedi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Bayık, BDP heyetinin ABD’de temaslarda bulunmasını ABD yönetiminin Kürt sorununda kimin muhatap olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü. ABD’deki görüşmeleri olumlu bulduklarını ifade eden Bayık, taleplerinin haklı olduğu için mücadeleye devam etmeleri halinde Türkiye’ye, Avrupa’ya ve ABD’ye demokratik çözümün kabul ettirileceğini savundu.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Bayık’ın sözleri BDP’nin hükümet ile Kürt sorununun çözümüne ilişkin herhangi bir temasının olmayacağını haber veriyor.
BDP, Bayık’ın sözünü ettiği tutuklamalardan rahatsızlığını en son Demirtaş’ın Bursa’daki konuşmasında olduğu gibi pek çok defa dile getirmekle birlikte mevcut şartlarda görüşme ya da müzakere yolunu kapatan herhangi bir açıklama yapmamıştı.
Karayılan’ın 28 Mart’ta “Öcalan’a tecrit varken hiç kimse müzakere masasına oturmaya cesaret edemez” açıklamasından sonra Bayık’ın dünkü sözleri, Demirtaş’ın “Muhataplık rolünü oynamaya hazırız” ifadesini geçersiz kılıyor ve önümüzdeki dönemde BDP’yi adeta siyaseten ‘ipotekli’ hale getiriyor.
PKK bunu niçin yapıyor? Çünkü Kandil’in 2012 yılına yüklediği anlam öylesine büyük ve devletle çatışması öylesine şiddetli ki, ekseninde yer alan güçlerde herhangi bir ‘gevşeme’ görmek istemiyor.
Ancak bu durum legal bir siyasi parti olan BDP’ye manevra yapacak alan bırakmıyor ve partinin Kandil’le eşgüdümlü çalışma görünümünü güçlendiriyor.

YAZARIN NOTU:

Ekim 2007’de Referans gazetesinde başlayan Ekim 2010’dan itibaren de radikal.com.tr sitesinde devam eden Kuzey Irak Güncesi yazılarında, esas itibariyle, “Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?” temel felsefesi gereği verili anın ‘fotoğrafı’ çekilerek geleceğe dönük kestirimler yapılır. Yazar, Türkiye’de Kürt sorunu ve PKK konusunda herkese açık olan kaynakların taranmasından çıkan anlamlı verileri kullanır. Bu nedenle herhangi bir kaynaktan nispeten fazla alıntı yapılması somut durumun sonucudur. Konunun çok dinamik olması nedeniyle yeni bir gelişmenin ortaya çıkması halinde farklı bir kestirimin yapılabileceğinin bilincinde olan yazar, analize dahil edilen verilerin tarih ve saat ile sınırlandırılmasını zorunlu görür. Yazarın objektifliği temel kriter olarak alması, sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikrinin olmadığı anlamına gelmez. Bununla birlikte yazar ‘sürüden ayrı düşmeyi’ göze alır ve konuyla ilgilenenlere derli toplu bir kaynak da sunan farklı formatını korumaya özen gösterir.

 
 
 
 
 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums