PKK'ya ROJ TV dopingi

  • 11.01.2012 00:00

 

Danimarka'da ROJ TV hakkında kararını açıklayan mahkeme, kanalı PKK propagandası yaptığı için para cezasına çarptırdı ama lisansını iptal etmedi. Başbakan Erdoğan, "Silahlar Kürtlerin sigortasıdır" diyen Zana için yargıyı harekete geçmeye çağırdı.

KUZEY IRAK GÜNCESİ

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 


10 OCAK 2012 SAAT:18.30 

ANKARA 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’nın “Silah Kürtlerin sigortasıdır” sözlerine verdiği yanıtta “Yargıya haber veriyorum, duyuruda bulunuyorum. Siz demek ki milletvekili elbisesini bunu için, bu ifadeleri kullanmak için giydiniz, öyle mi? ‘Güvencemiz silahtır’ diyor. O zaman bu çatının altına niye geldin? Burası demokratik parlamenter bir sistem, silahlı bir parlamenter sistem yok. O zaman buraya niye geldin, o zaman sen de dağa çıksaydın” diye konuştu. 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay dün gazetecilerin kendisinin daha önce zikrettiği demokratik açılım paketiyle ilgili sorusuna bunun ‘yeni açılım paketi’ olarak nitelenmemesi gerektiğini söyledi. ANKA’nın haberine göre ‘demokratikleşme’nin, partisinin kurulmasından bu yana onun için ‘temel bir misyon’ olduğunu, bu çerçevede yargının hızlandırılması çalışmasının yanı sıra düşünce özgürlüğüne ilişkin bir çalışmanın da olduğunu belirten Atalay, “Şiddet taşımayan düşüncenin özgür kalması yönünde çabalarımız var ve sürecek” diye konuştu. 

AVRUPA BİRLİĞİ 

Danimarka’da görülen ROJ TV davasında Kopenhag Şehir Mahkemesi dün kararını açıkladı. DHA’nın haberine göre mahkeme, kanalı PKK propagandası yapmaktan yaklaşık 1 milyon 670 bin TL para cezasına çarptırırker kapatılması yönündeki talebi reddetti. 
Başsavcı Anders Risager, karardan sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Mahkemeye sunduğum tüm deliller kabul edildi. Mahkemenin bunları göz önüne alarak karar verdiğini gördük. Kararı temyize götürüp götürmemek konusunda kararımı, mahkeme kararını inceledikten sonra vereceğim.” 
ROJ TV’nin Danimarka Müdürü İmdat Yılmaz da kapatmama kararına sevindiklerini ancak para cezasını yüksek bulduklarını, büyük olasılıkla temyize gideceklerini söyledi. 
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kararı sert dille eleştirdi. ANKA’nın haberine göre Bağış, “Danimarka yargısının bu kararı tam anlamıyla bir talihsizliktir, telafisi zor bir gaftır. Hem terör örgütünün propagandasını yaptığını kabul edeceksiniz hem de böyle bir televizyon kanalını kapatmayacaksınız” dedi. 

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 

Kopenhag Şehir Mahkemesi’nin kararı, -ROJ TV’nin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın biçimde izleniyor olması nedeniyle- Ankara açısından PKK ile mücadelesinde ciddi bir darbe, örgüt açısından ise adeta ‘doping’ anlamına geliyor. 
Ankara’nın uzun süredir kapatılması için yoğun çaba sarf ettiği ROJ TV’ye verilen para cezası, kanalı yayınlarında bir ‘ince ayar’a zorlayabilir. Ancak genel çizgisinde bir değişikliğin beklenmemesi gerekiyor. 
Erdoğan’ın Zana’ya sert çıktığı konuşmasından sonra BDP’nin milletvekillerine yönelik adli sürecin başlamasının şaşırtıcı olmayacağı hissediliyor. 

YAZARIN NOTU: 

Ekim 2007’de Referans gazetesinde başlayan Ekim 2010’dan itibaren de radikal.com.tr sitesinde devam eden Kuzey Irak Güncesi yazılarında, esas itibariyle, “Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?” temel felsefesi gereği verili anın ‘fotoğrafı’ çekilerek geleceğe dönük kestirimler yapılır. Yazar, Türkiye’de Kürt sorunu ve PKK konusunda herkese açık olan kaynakların taranmasından çıkan anlamlı verileri kullanır. Bu nedenle herhangi bir kaynaktan nispeten fazla alıntı yapılması somut durumun sonucudur. Konunun çok dinamik olması nedeniyle yeni bir gelişmenin ortaya çıkması halinde farklı bir kestirimin yapılabileceğinin bilincinde olan yazar, analize dahil edilen verilerin tarih ve saat ile sınırlandırılmasını zorunlu görür. Yazarın objektifliği temel kriter olarak alması, sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikrinin olmadığı anlamına gelmez. Bununla birlikte yazar ‘sürüden ayrı düşmeyi’ göze alır ve konuyla ilgilenenlere derli toplu bir kaynak da sunan farklı formatını korumaya özen gösterir.


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums