BDP'de 'kapatma' alarmı, PKK'da 'kış' rahatsızlığı

  • 28.12.2011 00:00

 BDP Eşbaşkanı Demirtaş, partisinin kapatılması için İçişleri Bakanlığı'nın delil topladığını ileri sürdü. PKK ise ordunun kış koşullarından yararlanarak saldırılarına hız verdiğini bildirdi.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 

27 ARALIK 2011 SAAT:18.00 
ANKARA 



BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP’nin kapatılması için İçişleri Bakanlığı’nın bilgi ve delil topladığını iddia etti. DHA’nın dünkü haberine göre Demirtaş Diyarbakır’da yaptığı açıklamada hükümetin kendi içinde çelişkili gibi görünen tutumunun, kendilerine göre aynı projenin ayakları ve parçası olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Yani İçişleri Bakanı’nın söyledikleri ve yaptıklarıyla, KCK operasyonları ile Sayın Arınç ve Sayın Atalay’ın açılıma dair, Kürtlerin haklarına dair söyledikleri birbirini tamamlayan şeylerdir. Evet, Türkiye’de Kürtlerin inkârı artık mümkün değil, Kürtlerin haklarının inkârı da mümkün değil. Ama bu noktaya gelmişken Kürtlerin bütün örgütlü yapılarını dağıtarak bazı açılımlar yapılabilir ve bu Kürt toplumuna zoraki olarak kabul ettirilebilir. Projenin özü budur.” 
Demirtaş, BDP’nin kapatılmasına ilişkin de şunları söyledi: “İçişleri Bakanlığı’nın emniyet birimlerine böyle bir gizli talimatının olduğunu duyduk. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şu anda savcılıklar ve emniyet aracılığı ile bilgiler aktığını biliyoruz. Bir kapatma davasına dönüşür mü, eğer dönüşürse bir kapatma davası Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilebilir mi, tabii bunları bilmiyoruz. Fakat böyle bir hazırlık hükümet tarafından yürütülüyor, bunu biliyoruz.” 

PKK 

PKK’nın askeri kanadı HPG, 21 Aralık’ta Mardin Dargeçit’te öldürülen Agit Batman kod adlı Yusuf Akdarı’yla ilgili dün yaptığı açıklamada aralık ayıyla birlikte kış üslenmesine geçen birimlerin üzerine ordunun saldırılarının hızlandığı belirtildi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre açıklamada kendilerine karşı “doğa koşullarından da yararlanılarak pervasız bir saldırı konseptinin uygulamaya sokulduğu” ifade edildi. 


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 

Demirtaş’ın açıklamalarında BDP’nin kapatılmasına ilişkin sözleri, 27 Aralık tarihli “Şahin’den ‘KCK operasyonları genişleyecek’ sinyali” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’ndeki öngörüyle paralellik arz ediyor. 
Demirtaş’ın hükümetteki bakanların söylemlerine ilişkin sözleri, BDP’nin özellikle Arınç’ın “Kürtlerin bütün haklarını vereceğiz” açıklamasına inandığını ancak kendilerinin devre dışı bırakılarak hakların verilmesi halinde çözümün ‘kültürel’ boyutla sınırlı kalmasından kaygı duyduğunu hissettiriyor. 
Arınç’ın “Cebimizden vermiyoruz” diyerek doğallığını vurguladığı hakların siyasi boyutu içermediğinin farkında olan BDP, çözümün bu şekilde anayasada vücut bulmasından çekiniyor. 
Diğer bir ifadeyle BDP hem kendi hem de PKK ekseninde yer alan güçlerin siyasi ve askeri planda sınırlandırılarak Kürtlerin haklarının verilmesini ‘işlev yitirme’ olarak değerlendiriyor. 
BDP’nin Arınç’ın çok önemli sözlerine başından beri mesafeli durması da buradan kaynaklanıyor. 
HPG’nin açıklaması ve genel olarak kullanılan dil, Ankara’nın kış üslenmesine geçen örgüt birimlerine yönelik operasyonlarından duyulan rahatsızlığı yansıtıyor. Daha önceki yıllardan farkla Ankara’nın ‘kış koşulları’ndan avantaj sağladığının ifade edilmesi, örgütün bu tür bir yönelimin hesabını yapmadığı ve hazırlıksız yakalandığını da düşündürüyor. 
27 Aralık itibariyle gelecek 2-3 aylık zaman dilimi, hem Ankara hem de örgüt ve ekseninde yer alan kesimler açısından kritik önem taşıyor. 
Bu süre zarfında Ankara’nın karşı tarafı azami ölçüde sınırlandırmaya ve demokratikleşme paketini hızlı biçimde devreye sokmaya mecbur olduğu, örgütün ise kendisini büyük bir kitlesel çıkışa hazırlanmak zorunda hissedeceği fark ediliyor. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums