PKK için ateşkes zamanı

  • 25.10.2011 00:00

BDP İçişleri Bakanı hakkındaki gensoru önergesini çekerken Demirtaş "Yardımlar kardeş kokuyor" mesajını verdi. KCK deprem seferberliği ilan etti. Örgütün kış üslenmesine geçme zamanı geliyor. Gözler Kandil'de.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?


24 EKİM 2011 SAAT:20.00
ANKARA


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, dün NTV’den Nilgün Balkaç’ın sorularına verdiği yanıtta 20 Ekim’den beri sınırötesinde birkaç bölgede kara harekâtının devam ettiğini söyledi. PKK’nın şehirlerdeki eylemlerinin illegal bir yönetim kurmayı hedeflediğini belirten Özel, çeşitli kaynaklardan gelen bilgilere göre Kuzey Irak’a 17 Ağustos’tan beri yürütülen hava harekâtlarında 250-270 PKK’lının öldürüldüğünü, 210’dan fazlasının yaralandığını ifade etti.
Çukurca’nın Kavuşak Bölgesi’ndeki Keklikkaya ve Kazan Vadisi’nde başlatılan geniş kapsamlı operasyon, dün sona erdi. DHA’nın haberine göre 5 gün devam eden operasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel bizzat koordine etti.
BDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan, Meclis’te dün basın toplantısı düzenledi. DHA’nın haberine göre “Zor ve acı günler yaşıyoruz” diyerek söze başlayan Kaplan, “Van depremi nedeniyle Türkiye böylesi büyük bir acı yaşarken Meclis gündemini gensoru ile meşgul etmek istemiyoruz. Yaraları sarma dayanışma günüdür. Bugün Meclis Başkanlığı’na başvurarak gensoru önergemizi geri çektik” dedi.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, twitter mesajında “Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardımlarda kardeş kokusu, kardeş selamı var. Herkese teşekkürler” dedi.

KUZEY IRAK

Ankara’yı geçtiğimiz günlerde ziyaret eden KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na “PKK’sız Kürt sorunu çözülmez. Eğer sorunu çözmek istiyorsanız en yakın yol PKK ve Öcalan’dır” dediği ileri sürüldü. Fırat Haber Ajansı tarafından Hewler gazetesinde bugün yayımlanacak habere dayanılarak verilen habere göre Neçirvan Barzani şunları söyledi: “Sorun, siyasidir. PKK olsa da olmasa da sorun vardır. PKK sorununun çözümü dışında bırakılmamalıdır.”
Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre tanklar ve askeri araçlar akşam saatlerinde Zaho yakınlarında sınırı geçti. Habere göre Hezil Çayı üzerine seyyar köprüler kuruldu. Geliye Feqiran ve Yekmale Tirvaniş alanları uçaklar tarafından bombalandı.

PKK

PKK’nın askeri kanadı HPG, TSK’nın sınırötesine geçmediğini ileri sürdü. HPG, Çukurca saldırısının Türkiye içindeki birimleri tarafından gerçekleştirildiğini, Kuzey Irak’tan geçişin söz konusu olmadığını ve Kazan Vadisi’nde herhangi bir kayıp vermediklerini savundu.
KCK, Van depreminin yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi için ‘büyük dayanışma’ çağrısı yaptı. 


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

HPG’nin açıklaması, Genelkurmay’ın 22 Ekim’deki açıklamasında Kazan Vadisi’nde öldürülen 35 PKK’lının cesedine ulaşıldığı ifadesi veri kabul edildiğinde iki ihtimali akla getiriyor:
1- Ya cenazeler dağdan indirilerek defin için yakınlarının teşhisine imkan sağlanacak, sahip çıkılmayanlar belediye tarafından defnedilecek ve bu durumda PKK’nın açıklamasının propaganda olduğu ortaya çıkacak,
2- Ya da cenazeler orada kalacak ve bu sefer de PKK açıklamasının geçerliliği güçlenecek.
Barzani’nin açıklaması Bölgesel Kürt Yönetimi’nin geleneksel çizgisini yansıtıyor ve Erbil’in PKK’ya tetik çekmeye yanaşmayacağına işaret ediyor.
Genelkurmay Başkanı’nın sözleri, KCK yöneticisi Hüseyin Mahir’in 16 Ekim’de ima ettiği PKK’nın demokratik özerkliği tek taraflı olarak hayata geçirme niyetine işaret ediyor.
KCK’nın Van depremi için adeta seferberlik ilan etmesi, BDP’nin gensoru önergesini geri çekmesi, deprem bölgesine bütün Türkiye’den yardımların gitmesi ve buna Demirtaş’ın teşekkürü, TSK’nın Çukurca’daki operasyonlarına son vermesi ve bölgede kış koşullarının hakim olmasına fazla süre kalmaması PKK’nın ‘deprem ateşkesi’ ilan etmesi için uygun zemin oluşturuyor.
Dolayısıyla Kuzey Irak’a harekât ters yönde bir etkiye sahip olsa da Çukurca saldırısının ardından örgütün, toplumsal psikolojiyi de gözeterek ‘eylemsizlik’ pozisyonuna geçmesi rasyonel görünüyor.


 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • ali
    ali
    2.10.2012 17:19

    bilgi olsun; Barzani ve asiretinin yaşadığı Behdinan bölgesi kurmancî yani Türkiye/Kuzey kürdleriyle aynı konuşur. Soranice ise Talabaninin ve yaşadığı Süleymaniye de kullanılır

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums