Genelkurmay 'vites düşürdü', PKK üst düzey darbe aldı

  • 22.10.2011 00:00

 PKK, 10 Ekim'deki hava harekâtında KCK Yürütme Konseyi Üyesi Rüstem Cudi, HPG Askeri Konsey üyeleri Alişer Koçgiri ve Çiçek Kıçi'nin öldüğünü duyurdu. Genelkurmay, sınırötesine yönelik harekâtın birkaç noktada karadan ve havadan devam ettiğini bildirdi.

KUZEY IRAK GÜNCESİ


Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 

21 EKİM 2011 SAAT:18.00 

ANKARA 


Genelkurmay Başkanlığı dün internet sitesinden yayımladığı basın açıklamasında kara ve hava operasyonlarının büyük bir bölümünün yurtiçinde ve ağırlıklı olarak Çukurca bölgesinde sürdürüldüğünü, Irak’ın kuzeyinde sınırötesinde birkaç noktada kara ve hava harekâtının devam ettiğini bildirdi. 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülkenin PKK ve PJAK’a karşı mücadeledeki ortak kararlılığının en güçlü şekilde devam edeceğini söyledi. DHA’nın dünkü haberine göre Davutoğlu şunları söyledi: “Bu terör tehdidi tümüyle tasfiye edilene kadar ortak eylem planı içinde birlikte çalışacağız. Bölgeyi tehdit eden terör örgütüne karşı bölgesel bir dayanışmanın olması kaçınılmazdır.” 
Salihi ise Karayılan’ın İran tarafından hiçbir zaman yakalanmadığını söyleyerek “Eğer yakalasaydık onu neden serbest bırakalım, Türk kardeşlerimize verirdik. Bizim nasıl bir menfaatimiz olsun ki Karayılan’ı yakalayalım ve sonra serbest bırakalım! PKK ve PJAK her ikisi de terörist grup. Her iki grup ile ciddi bir şekilde karşı karşıyayız” diye konuştu. 
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin dün NTV’nin sorularına verdiği yanıtta Kuzey Irak’a operasyonun iç güvenliğin sağlanmasına yönelik olduğunu ifade etti. Şahin, PKK’nın bulunduğu köylerin arındırılması, örgütün üs alanlarıyla sivil alanların birbirinden ayrılması için Bölgesel Kürt Yönetimi ile zaman zaman görüşmeler yapıldığını söyledi. Şahin “Bazı bölgelerin kısmen boşaltıldığına yönelik bilgi var” diye konuştu. 
Şahin, bölgede OHAL uygulanmaması gerektiğini ifade ederek “OHAL gelmeden çözmeliyiz” dedi. Şahin şöyle konuştu: “ABD, Türkiye ve Irak arasında üçlü mekanizma anlaşması var. Amerikan Ulusal İstihbarat Başkanı’nın geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye ziyareti gerçekleşti. Onlarla yaptığımız görüşmede, karşılıklı istihbarat paylaşımı konusunda daha somut adımların atılmasında bir mutabakatımız oluştu. Amerikan istihbarat teşkilatlarının daha noktasal, daha ayrıntılı bilgiler vererek, yardımcı olacağına dair mutabakatımız var.” 


KUZEY IRAK 

KDP Politbüro Üyesi Mesrûr Barzani, Çukurca saldırısıyla ilgili olarak üzgün olduklarını belirtti. Denge Azad’ın dünkü haberine göre Barzani “Her iki tarafın da şiddet olaylarını terk ederek, barışçıl diyalog yöntemlerini kullanarak sorunlarını çözmeleri gerekiyor. Çünkü şiddet ve ölümlerle sorunlar çözülemeyeceği gibi daha da derinleşecektir” dedi. 


PKK 


KCK Yürütme Konseyi dün yaptığı açıklamada 10 Ekim tarihinde TSK’nın Hakurk ve Hinere’ye yönelik hava saldırısında KCK Konsey Üyesi Rüstem Cudi (Rüstem Osman), HPG Askeri Konsey üyeleri Çiçek Kıçi (Guhar Çekirge) ve Alişer Koçgiri (Yücel Halis) ile HPG militanları Nazlıcan, Eşref, Roj Amara ve Dr. Amara’nın öldüğünü duyurdu. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberinde Çukurca saldırısının ölenlerin anısına yapıldığı ileri sürüldü. 
PKK’nın askeri kanadı HPG dün yaptığı açıklamada Çukurca’da ölen 7 mensubundan 4’ünün İran, 1’inin Suriye ve 2’sinin Türkiye kökenli olduğunu bildirdi. 


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 


PKK’nın açıkladığı isimler örgüt açısından ağır bir darbe anlamına geliyor. Bu açıklamayla 10 Ekim’de Hakurk’un Mercan tepesinin 9 uçakla vurulmasına ilişkin Fırat Haber Ajansı tarafından verilen haberde istihbaratın ABD tarafından sağlandığı iddiası -ölenlerin üst düzey yönetici olmaları göz önüne alındığında- güçleniyor. 
Şahin’in sözleri de Ankara’nın ABD’den örgütün yöneticilerine dönük bu tür istihbarat bekleyişi içinde olduğunu hissettiriyor. 
Davutoğlu’nun ve Salihi’nin sözleri, Tahran’ın Bölgesel Kürt Yönetimi’nin arabuluculuğuyla PJAK ile anlaşmasının sonucunda zayıflayan ortak mücadele ruhunun canlandırılmasını hedefliyor. 
Neçirvan Barzani’nin ardından Salihi’yi ağırlayan Ankara, Çukurca saldırısının sıcaklığı geçmeden PKK etrafında kuşatmayı yeniden sıkılaştırmaya çalışıyor. 
Genelkurmay’ın açıklaması dün yayımlanan “TSK’dan Kuzey Irak’a ‘yoklama’” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde harekâtın çapına ilişkin yapılan tespiti teyit ediyor ve biraz da ilk açıklamasındaki flu tarzın sonucu olarak atılan abartılı haber manşetlerinin kamuoyunda yarattığı beklenti düzeyini düşürmeyi hedefliyor. 
Genelkurmay’ın Çukurca saldırısı çapında eylem koyma kapasitesine sahip bir askeri varlığın üs bölgelerine filmlerdeki gibi gidilemeyeceğinin bilincinde olduğu fark ediliyor. 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Yasin
    Yasin
    29.05.2012 22:10

    Son zamanlarda Başbakanın konuşmaları gerçekten uzman bir siyaset analizcisi tarafından irdelendiğinde çelişkilerle dolu. Bu sezeryan çıkışı A.N. Sezer zamanında yapılsaydı bir anlam çıkarılabilinirdi. Gündemden uzak bu Sezeryanlı konuşmalar gündem saptırma olarak yorumlanmaktadır. Başbakanı zor duruma düşürmeyen, başı sonu birbirine uyumlu konuşmaların hazırlanması lazım. Zira Başbakan bir operasyon geçirdiği için hazırlanan konuşma metinlerini düzeltmeden konuşuyor olabilir..

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums