Barzani'den Kandil 'operasyonu'

  • 19.10.2011 00:00

Bölgesel Kürt Yönetimi, Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yakın köyleri boşaltma sürecini başlattı. Kurulacak 4 kampta 624 aile barındırılacak. Gözler PKK'da. Öcalan zarar görmemeleri için sivillerin bölgeden çıkarılabileceğini söylemişti.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 


18 EKİM 2011 SAAT:18.00 

ANKARA 


KCK operasyonları çerçevesinde dün Aydın, Muğla, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Mersin ve Ankara’da 78 kişi gözaltına alındı. 
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, dün parti grubunda yaptığı konuşmada “Türkiye’de Kürt sorununu çözemeyecek bir anayasa yeni anayasa olamaz” dedi. ANKA’nın dünkü haberine göre Kışanak, “Yapıcı, uzlaşıcı olacağız, uzlaşıyı bozan taraf olma niyetinde değiliz. Herkesten çok biz süreçten sonuç alınması ve çözüm çıkmasını diliyoruz. Ama temel sorunlara sırtımızı dönmemizi de kimse beklememeli. Ya bir yol bulacağız ya bir yol yapacağız” diye konuştu. 
Kışanak, Şırnak’ta Milletvekili Hasip Kaplan’ın dışında seçilmiş olup da tutuklanmayan kimsenin kalmadığını ileri sürdü. 


KUZEY IRAK 

Bölgesel Kürt Yönetimi, PKK’nın kamplarının etrafındaki köyleri boşaltmaya dün başladı. Peyamner Ajansı’nın haberinde Türkiye ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki görüşmelerin sonucu olarak köylerin boşaltılmaya başlandığı kaydedildi. Kandil, Sidekan, Hakurk, Hinere ve Pişdere bölgelerindeki köylerde yaşayan siviller 4 kampa yerleştirilecek. Toplam 624 aileyi barındıracak kampların 42 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Habere göre Bölgesel Kürt Yönetimi, boşaltma işlemini İran ve Türkiye’nin bölgede yürüttüğü askeri operasyonlarda sivil kayıpları asgariye indirmek amacıyla yapıyor. 

PKK 

Türk savaş uçaklarının önceki geceden itibaren Hakurk ve Zap bölgesini bombalamaya başladığı bildirildi. AFP’nin dünkü haberine göre PKK sözcüsü Dozdar Hamo, bombardımanın dün öğlen saatlerinde de devam ettiğini söyledi. 
Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Öcalan’ın avukatlarının müvekkilleriyle görüşme başvurusu Tuzla gemisinin arızalı olduğu gerekçesiyle reddedildi. 


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 


KCK gözaltıları, 17 Ekim tarihli “PKK vites büyütüyor, Kürt Tahriri yolda” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde örgütün tutuklamalara karşı güçlü eylem sinyali vermesine Ankara’nın yanıtını teşkil ediyor. 
Ankara, bu şekilde, BDP/PKK ekseninde öne çıkanları tutuklayarak örgütün siyasi çalışma kapasitesini asgariye indirmeye kararlı olduğu mesajını veriyor. 
Kışanak’ın yeni anayasanın Türkiye için yeni bir toplumsal sözleşme olması gerektiğini vurguluyan sözleri, BDP’nin uzlaşmacı ancak farklı kimliklere güvence ve anadilde eğitim gibi Kürt sorununun çözümünde temel gördüğü noktalarda geri adım atmayacağını hissettiriyor. 
Kuzey Irak’taki köylülerin kamplara taşınması, Erbil’in Ankara’ya PKK ile mücadelesinde vaat ettiklerini yerine getirmeye başladığına işaret ediyor. 
Bununla birlikte Barzani yönetiminin iskân politikasına hem köylülerin hem de PKK’nın ne yanıt vereceği önem taşıyor. 
Çünkü köyler Peşmerge güçlerinin giremediği PKK’nın denetimindeki alanlarda bulunuyor ve Öcalan, 29 Temmuz’da yaptığı açıklamada “Kandil’deki siviller korunmalı, ailelerin güvenliği sağlanmalı. Orada sivillerin zarar görmemesi sağlanmalı. Siviller gerekirse oradan çıkarılır” diye Kandil’e mesaj göndermişti. 


YAZARIN NOTU: 

Ekim 2007’de Referans gazetesinde başlayan Ekim 2010’dan itibaren de radikal.com.tr sitesinde devam eden Kuzey Irak Güncesi yazılarında, esas itibariyle, “Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?” temel felsefesi gereği verili anın ‘fotoğrafı’ çekilerek geleceğe dönük kestirimler yapılır. Yazar, Türkiye’de Kürt sorunu ve PKK konusunda herkese açık olan kaynakların taranmasından çıkan anlamlı verileri kullanır. Bu nedenle herhangi bir kaynaktan nispeten fazla alıntı yapılması somut durumun sonucudur. Konunun çok dinamik olması nedeniyle yeni bir gelişmenin ortaya çıkması halinde farklı bir kestirimin yapılabileceğinin bilincinde olan yazar, analize dahil edilen verilerin tarih ve saat ile sınırlandırılmasını zorunlu görür. Yazarın objektifliği temel kriter olarak alması, sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikrinin olmadığı anlamına gelmez. Bununla birlikte yazar ‘sürüden ayrı düşmeyi’ göze alır ve konuyla ilgilenenlere derli toplu bir kaynak da sunan farklı formatını korumaya özen gösterir.


 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums