Erdoğan'dan BDP'ye son çağrı

  • 26.09.2011 00:00

 ANALİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün New York’ta dönüşünde yaptığı basın toplantısında “Biz terörle mücadele ederiz, siyasi irade ile de müzakere ederiz. Siyasete gelenle konuşuruz ama gelmeyenle konuşmayız” sözleriyle ilk kez olarak BDP ile Kürt sorununun çözümüyle ilgili müzakere yürütebileceklerini ilan etti. 
BDP’nin Meclis’e gidip gitmeme kararını alacağı yarınki grup toplantısı öncesinde adeta partiye ‘son çağrı’ niteliği taşıyan bu açıklama, Ankara’nın 2009 ortalarından itibaren bir yandan demokratik açılım diğer yandan da PKK’yı etkisizleştirme sürecinin ilerletilmesiyle özetlenen, yani Kürt sorununu PKK’dan ayıran çizgisinin devamı niteliğini taşıyor. 
Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının önemi, BDP’yi Kürt sorununu müzakere edecek taraf üstelik ‘siyasi irade’ olarak görmesinde yatıyor. 
İlk bakışta çokları için normal görünen bu ifade, Erdoğan’ın bir zamanlar “Terörle aralarına mesafe koymadan görüşmem” dediği hatırlandığında ve BDP’nin bugünkü durumda PKK ile arasına Ankara’nın anladığı anlamda bir ‘mesafe’ koymadığı dikkate alındığında BDP’ye ciddi bir ‘taviz’ anlamına geliyor. 
Erdoğan “Terörle devlet gerekli gördüğü zaman, gerekli gördüğü elemanlarıyla görüşmeler yapar” sözleriyle İmralı ve PKK ile görüşmelerin devam edebileceği mesajını vererek ‘çift kanallı’ müzakereye de kapı aralıyor. Diğer bir ifadeyle BDP’nin Meclis’e gitmesi halinde Öcalan’a 27 Temmuz’dan beri uygulanan tecridin de kaldırılabileceğini hissettiriyor. 
Bununla birlikte Erdoğan, “Geri adım atmayız, beklemek mümkün değil” sözleriyle PKK’ya karşı hem ülke içinde hem de sınır ötesinde ve İran ile ortak biçimde harekâtların devam edeceğini, yani örgütün askeri olarak etkisizleştirilmesi hedefinden vazgeçilmeyeceği mesajını veriyor. 
TSK’nın hava ve kara harekâtları tüm hızıyla sürmesine rağmen en son Pervari’deki jandarma karakoluna düzenlenen saldırıda görüldüğü gibi taktik üstünlüğün PKK’da olduğu bir dönemde, Başbakan Erdoğan’ın BDP’ye müzakere çağrısı reddedilemeyecek kadar önemli görünüyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums