TSK havadan vuruyor, PKK 'Karadan zor' diyor

  • 22.09.2011 00:00

Genelkurmay 17 Ağustos'tan beri Kuzey Irak'ta 152 hedefin vurulduğunu açıkladı. Savaş uçakları dün de Amediye'nin çevresini bombaladı. PKK yöneticisi Mustafa Karasu ise kara harekâtı için "Tereddütleri var. Kapsamlı olmaz. Belirli yerlere girseler de tutunamazlar" dedi.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 

21 EYLÜL 2011 SAAT: 18.00 

ANKARA 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam ABD Başkanı Barack Obama ile New York’taki görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında PKK ile mücadeleye yönelik olarak ABD’ye bir talepler listesi verildiğini söyledi. AA’nın dünkü haberine göre Erdoğan, görüşmede insansız hava aracı olan Predator’ların da gündeme geldiğini söyleyerek “Predator’lar noktasında öyle zanediyorum ki sıkıntı olmayacak. Predator hususunu çözmeye çalışacaklar” diye konuştu. 
Genelkurmay Başkanlığı 17 Ağustos’tan beri Kuzey Irak’a düzenlenen hava harekâtlarında toplam 152 hedefin vurulduğunu açıkladı. Genelkurmay’ın internet sitesinde yayımlanan açıklamada hedeflerin tespiti için 58 sorti yapıldığı, çekilen hava fotoğraflarının değerlendirilmesinin ardından 152 hedefin vurulduğu, her hava harekâtından sonra vurulan hedeflerin keşif uçakları tarafından fotoğraflandığı ve hedeflerin isabetle vurulduğunun anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: “Irak’ın kuzeyi bölücü terör örgütünün faaliyetleri açısından yakından izlenerek hedef belirlendikçe hava harekâtı sürdürülecektir.” 
BDP, Ankara ve Siirt’te sivillerin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı ve silahlı saldırıları kınadı. BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın yaptığı ortak açıklamada, “Yaşam hakkına yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Her iki olayı yapan ve yaptıranlar bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Hiçbir soru işaretine yer bırakmayacak şekilde sağlıklı bir soruşturma yürütülmeli ve tüm bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalıdır” denildi. 

KUZEY IRAK 

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ekim ayında toplanması planlanan Ulusal Kürt Konferansı’nın ertelendiği bildirildi. Peyamner Ajansı’nın haberine göre açıklamada konferansın amacının barış yolunu seçen partilerin katılımının sağlanması olduğu, ancak mevcut durumda bölgede çatışmanın devam ettiği ve konferansın amaçlarına ulaşmasının zor olacağı kaydedildi. 
Denge Azad’ın dünkü haberine göre Türk savaş uçakları saat 13.00 sularında Amediye kasabası çevresini ağır biçimde bombaladı. 

PKK 

PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu, mücadelelerinin AKP’yi sıkıştırdığını ileri sürerek “Gelinen aşamada ya bu sorunu çözecek ya da saldırarak tasfiye etmeyi deneyecektir. Ancak tereddütleri olduğu için sınır ötesi operasyonu da yapamıyor. Yapsa da kapsamlı yapması zor görünüyor. Belirli alanlara yüklenerek girmek istese de buralarda da uzun süre dayanması mümkün değildir” diye konuştu. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Karasu, hamle yapacak ve siyasi pozisyonu güçlenecek olan tarafın kendileri olduğunu ileri sürdü. 
PKK’nın askeri kanadı HPG, dün yaptığı açıklamada Ankara Kızılay’daki patlamayla bir ilgisinin olmadığını bildirdi. Fırat Haber Ajansı tarafından verilen haberde “Bu olayla bağlantımız kurularak Kürt düşmanlığı daha da geliştirilmek, sivil insanlarımız hedef yapılmak istenmektedir. Sivillere yönelik eylem geliştirmediğimiz bilinmesine rağmen bu yönlü propagandanın amacı tüm Kürtleri hedefleyen savaşın daha da yükseltilmesidir” denildi. 


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 

BDP’nin sivillere yönelik saldırıları net biçimde kınaması, çatışmalı ortama giren Türkiye açısından kritik önem taşıyor. Çünkü Kürt tarafı olarak hem PKK hem de TAK gibi görünüşe göre PKK dışında hareket eden marjinal yapıların bu tür eylemlere yönelmemesi konusunda bir tür baraj oluşturuyor. Diğer bir ifadeyle tüm kamuoyu tarafından reddedilen bir eylem çizgisinin herhangi bir biçimde ve herhangi bir kesim nezdinde meşruiyet kazanmaması, dolayısıyla çatışmanın silahlı güçlerle sınırlı kalması garantileniyor. 
TSK’nın Kuzey Irak’a yönelik hava harekâtları, hemen hemen her gün düzenli olarak devam etmekle birlikte örgütün eylem yapma kapasitesinde belirgin bir değişikliğe yol açmamasıyla dikkat çekiyor. 
Genelkurmay’ın bu çizgisi, PKK üzerinde askeri baskıyı sürekli kılıyor ve Ankara’nın örgütü etkisiz kılma konusundaki kararlılığını gösteriyor olsa da kamuoyunda “Hava harekâtlarına rağmen örgüt nasıl oluyor da hâlâ saldırı düzenleyebiliyor?” sorusunun sorulmasına, diğer bir ifadeyle bir tür ‘yorgunluğa’ yol açma potansiyeli de taşıyor. 
PKK ise bu durumu Karasu’nun açıklamalarından da görüleceği gibi Ankara’nın sonuç alıcı biçimde hareket edemeyeceği şeklinde yorumluyor ve özgüvenli bir söylem kullanıyor. 
21 Eylül itibariyle zamanın PKK’yı ‘kısa sürede’ bitireceğini ilan eden Ankara’nın aleyhine, örgütün ise lehine işlediği hissediliyor.



YAZARIN NOTU: 

Ekim 2007’de Referans gazetesinde başlayan Ekim 2010’dan itibaren de radikal.com.tr sitesinde devam eden Kuzey Irak Güncesi yazılarında, esas itibariyle, “Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?” temel felsefesi gereği verili anın ‘fotoğrafı’ çekilerek geleceğe dönük kestirimler yapılır. Yazar, Türkiye’de Kürt sorunu ve PKK konusunda herkese açık olan kaynakların taranmasından çıkan anlamlı verileri kullanır. Bu nedenle herhangi bir kaynaktan nispeten fazla alıntı yapılması somut durumun sonucudur. Konunun çok dinamik olması nedeniyle yeni bir gelişmenin ortaya çıkması halinde farklı bir kestirimin yapılabileceğinin bilincinde olan yazar, analize dahil edilen verilerin tarih ve saat ile sınırlandırılmasını zorunlu görür. Yazarın objektifliği temel kriter olarak alması, sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikrinin olmadığı anlamına gelmez. Bununla birlikte yazar ‘sürüden ayrı düşmeyi’ göze alır ve konuyla ilgilenenlere derli toplu bir kaynak da sunan farklı formatını korumaya özen gösterir.


 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums