Barzani, Kürt konferansının iptalini 23 Ağustos'ta açıklamıştı

  • 20.09.2011 00:00

DP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürt konferansının iptaline ilişkin çıkan haberlere 'resmi açıklama yok' diye tepki gösterdi. Oysa Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani 23 Ağustos'ta yaptığı açıklamada çatışma koşullarına işaret ederek "Bu koşullarda konferans düzenlemeye niyetimiz yok" demişti.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 

19 EYLÜL 2011 SAAT:21.00 

ANKARA 


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MİT-PKK görüşmesine ilişkin olarak “Belki bir gizli servisler mücadelesinden bahsedebiliriz. İkincisi, taraflara baktığımız zaman bunların her birinden bu tür bir sızdırma veya servis etme gerçekleşebilir iye düşünüyorum” dedi. DHA’nın dünkü haberine göre Arınç, “Bundan sonraki amaçlarda veya bundan sonraki zamanlarda sanıyorum bu tür dikkatler daha da çoğalmış olması lazım” diye konuştu. 
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 1 Ekim’de Meclis’e gidip gitmeyecekleri konusunda bu hafta kararlarını netleştireceklerini söyledi. DHA’nın dünkü haberine göre Demirtaş, Kuzey Irak’ta Kürt konferansının iptal edildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Demirtaş şöyle konuştu: “Sayın Barzani konferansın hazırlanması konusunda destek sunuyordu. Şu ana kadar konferansın iptal edildiğine ya da yapılmayacağına dair kendilerinden yapılmış resmi bir açıklama yok. Kendilerinin bu konuda resmi açıklaması olursa ona göre değerlendirme yapacağız. Ama bir sorun, sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Biraz da spekülatif şekilde bu haberler yapıldı.” 
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bazı çevrelerin okulu boykot çağrısının Diyarbakır’da tutmadığını ve sonuçsuz kaldığını söyledi. DHA’nın dünkü haberine göre Toprak, “Bir kez daha uyarıyorum, kendinizi kaybetmeyin. Bu çocukları, kendinizi kaybederek yanlış yollara girerek, kendi kötü emellerinize, bu güzel evlatlarımızı yanlış yollara sürüklemeyiniz” dedi. 
Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberinde DTK tarafından cuma günü yapılan bir haftalık boykot çağrısına Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Hakkâri, Siirt ve ilçelerinde büyük ölçüde uyulduğu ileri sürüldü. 

İRAN 

İran Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Purdastan, önümüzdeki günlerde PJAK’ın defterinin dürüleceğini ve sınır bölgelerinin tam olarak güvenli hale getirileceğini söyledi. AFP’nin dünkü haberine göre PJAK’ın artık zayıf bir pozisyonda olduğunu ileri süren Purdastan, örgütü bir ‘tehdit’ olarak görmediklerini kaydetti. 

KUZEY IRAK 

Türk savaş uçakları dün 11.00 sıralarında Sidekan bölgesindeki PKK kamplarını bombaladı. PUKmedia’nın dünkü haberine göre 3 uçak tarafından yapılan bombardımanda Hakurk, Kela Şin, Ruwar, Rubiyave ve Lolan bölgeleri hedef alındı. 

PKK 

PKK, dün yaptığı açıklamada Oslo’daki görüşmelerin sızdırılmasının kendi dışında gerçekleştiğini bildirdi. Fırat Haber Ajansı’nın haberinde örgütün yaptığı açıklamada “Bu görüşmelerin basına sızdırılması tamamen dışımızda gelişmiştir. İlkelerimiz ve siyasi ahlakımız gereği böyle bir tutum içine gireceğimiz asla düşünülemez” denildi. PKK açıklamasında Öcalan’ın avukatları ve yakınlarıyla 27 Temmuz’dan beri görüştürülmemesine ilişkin olarak “AKP hükümeti avukat ve ailesiyle görüşmeleri engelleyerek halkımızı ve demokratik kamuoyunu tecritin kalkması noktasında tutmak istemektedir. Kürt sorununun ve Kürt özgürlük mücadelesinin geldiği aşama itibariyle tecrit uygulamasının tek başına gündemleşmesi, özgürlük mücadelesini geriye çekmedir” denildi. 
PKK, 37 gün önce Muş-Kulp karayolunu keserek kaçırdığı er Aykut Çelik’i önceki gün serbest bıraktı. DHA’nın haberine göre durumu iyi olan Çelik, Kulp Jandarma Komutanlığı’na başvurdu. 
Kulp İlçesi’nde bir maden ocağını basan PKK’lılar sondaj makinesini ateşe verip içinde işçilerin de olduğu servis aracına binerek olay yerinden kaçtılar. DHA’nın dünkü haberine göre PKK’lı grup bir süre sonra işçileri serbest bıraktı. 
PJAK’ın Kuzey Irak topraklarını terkettiği ileri sürüldü. AFP’nin dünkü haberine göre ajansa açıklama yapan PJAK yöneticilerinden Said Han, ateşkes ilan ettikleri ve sivillerin hayatlarını tehlikeye atmak istemedikleri için Irak’ı terkedip İran topraklarına yerleştiklerini söyledi. Han, bu durumun İran’dan korktukları anlamına gelmediğini ve her türlü saldırıyı püskürtmeye hazır olduklarını ileri sürdü. 

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 

PJAK’ın açıklaması, PKK/PJAK’ın Türkiye-İran cephesinde gedik açma çabasına karşılık geliyor. Diğer bir ifadeyle örgütün bu manevrası, iki ülkenin Kandil’e yönelik Başbakan Erdoğan’ın da işaret ettiği ortak harekâtını Tahran açısından gereksiz ve gayrimeşru kılmayı amaçlıyor. 
Purdastan’ın sözleri ise İran’ın PJAK’ın 5 Eylül'den itibaren yürürlüğe koyduğu ateşkesi dikkate almadığı ve örgütün üstüne gitmeye kararlı olduğu izlenimi bırakıyor. PJAK’ın Kuzey Irak’ı terk ettiğini açıklamasının -doğru olması halinde bile silah bırakma söz konusu olmadığından- Tahran’a ‘fren’ yaptırması zor görünüyor. 
Arınç’ın sözleri, Oslo görüşmesinin benzerlerinin gelecekte de olabileceğini haber veriyor. 
PKK’nın açıklaması, Ankara’nın Öcalan’a ziyaretleri engellemesinin örgütü ve genel olarak örgüt ekseninde hareket eden kesimin adeta daha ileri ataklar yapmasını engellediğini ima ediyor. 
Diğer bir ifadeyle PKK açıklaması örgütün, Öcalan’ın özgürlüğünü temel hedef olarak önüne koymasının ya da Kürt sorununun çözümünü Öcalan’ın özgürlüğüne endekslemesinin siyasi olarak kendisini sıkıştırdığının itirafına karşılık geliyor. 
Açıklamadan örgütün bu kısır döngüden çıkmaya yani Ankara’nın önüne koyduğu İmralı engelini, eski çizgisini tamamen olmasa da bir miktar revize ederek aşmaya çalışacağı hissediliyor. 
Sonbaharda Kuzey Irak’ta toplanması planlanan Kürt konferansının iptaline ilişkin haberlere Demirtaş’ın tepkisi, gerçeği ıskalıyor. 
Çünkü Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, haftalar önce Nefel sitesine verdiği röportajda mevcut çatışma koşullarında ulusal konferansın gerçekleşmeyeceğini söylemişti. Denge Azad sitesi tarafından Nefel’e dayanılarak 23 Ağustos’ta verilen ve 25 Ağustos tarihli “PKK’ya kara harekâtının eli kulağında” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde alıntılanarak yorumlanan haber, örgüt açısından siyasi tecrit anlamına geliyor ve bu nedenle Ankara’ya önemli bir avantaj sağlıyor. 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums