Uluslararası medyada Türkiye: 2015’in en başarısız öngörüleri

  • 31.12.2015 00:00

Türkiye’yi tarihsel olarak epey istikrarlı bir şekilde yanlış okuyan uluslararası medya 2015 yılını da boş geçmedi. Türkiye’ye yönelik artan medya ilgisine artan gazetecilik kalitesi ise eşlik etmedi. Uluslararası medyanın Türkiye yayınlarındaki maddi hataları tespit eden ve bu bölgeye yönelik Oryantalist ve İslamofobik bakışla dalga geçen Kebab and Camel sitesi 2015’in en başarısız öngörü ve temalarını tespit etmiş. Listeden bir seçki yapalım:

1- 2015 yılının Mart ayında Türkiye Nato’dan uzaklaşıyor başyazısını yayınlayan New York Times’ın bu muhteşem tespiti Türkiye’nin Rusya savaş jetini düşürmesi ile bu yılın en iddialı yanılgılarından biri oldu.

2- Haziran seçimlerinden önce Türkiye’de seçimlerin hileli olacağı iddiasını sütunlarına taşıyan yayın organlarının AK Parti’nin oy kaybettiği seçimlerden sonra bu iddiaya hiç vermemesi lakin Kasım seçimlerinden sonra tekrar bu argümana sığınması yılın en çaresiz girişimlerindendi.

3- Selahattin Demirtaş’ı “Kürt Obama,” Figen Yüksekdağ’ı ise “Türkiye’nin en önemli kadını” ilan eden Guardian ve Politico ise habercilik iddiaları olmasa, komedi alanında epey başarılı sayılabilirlerdi.

4- HDP’nin barajı geçmesi ile Türkiye’deki otoriterleşme eğiliminin son bulacağı iddiası ile Türkiye demokrasisini kurtarmak için HDP’ye oy verin çağrısı yapan the Economist ve diğer yayın organları Türkiye üzerine bir süre siyasi öngörü yapmamayı denese isabet olabilir.

5- Gülen cemaatinden bahsederken “ılımlı” ve “Sufi” sıfatlarını eksik etmeyen, ancak bu grubun devlete sızan yapısı, yasa dışı dinlemeleri, delil sahteciliği, yolsuzluk ve espiyonaj faaliyetlerinden hiç bahsetmeyen medya kurumları ise yayında seçicilik üzerine bir ödülü hak etti.

6- Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddiası yönünde yoğun bir kampanya yapan uluslararası medya organlarının, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyona katılması ve daha da mühimi Rus jetini vurmasından sonra bu iddiaları birden unutuvermesi ise elbette ancak objektif ve araştırmacı gazetecilik refleksleri ile açıklanabilecek bir çark ediş oldu.

2015 yılında böylesi bir performans gösteren bu yayın organları, 2016 yılında da bu ideolojik ve siyasi yayın çizgisine devam edecek öngörüsünü yapmak için ise kahin olmaya gerek yok.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums