“Onlar” bizim vatandaşlarımız!

  • 24.11.2014 00:00

 İster adını halk ihtilali koyun, ister sessiz devrim. Türkiye dönüşüyor, tabularını yıkıyor. Özgüveni arttıkça, kendi ile daha barışık, daha olgun bir toplum olma yolunda ilerliyor. Geçmişine dair daha dürüst bir muhasebe yapıyor, yüzüne bakmak için berrak bir su arıyor.

Kürt meselesini çözme yolunda olan Türkiye'nin kuruluş kodları yeniden tanımlanıyor. Ermeni soykırımı konusunda insani bir tutum geliştiren Türkiye, kendi yaralarını sarıyor, rehabilite oluyor. Alevi meselesinde eşit vatandaşlık ilkesini laftan icraata geçirmek için yola çıkan, Dersim katliamı ile yüzleşen Türkiye, sağlıklı bir toplum oluyor.

Ancak bazen siyaset bürokrasiden, sivil toplumdan ve muhalefetten ileri bir pozisyon alıyor.

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını bahane gösterip bir açıklama yaptı. 2. Abdülhamit'in fermanı ile yapılan ve Avrupa'nın ikinci büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu'nu müze olarak kullanmaya karar verdiğini açıkladı. Bunu yaparken de bu ülkenin has vatandaşları olan Yahudileri rencide eden vahim bir dil kullandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden gelen bu kararı verme yetkisinin Edirne Valisinde olmadığına ve böyle bir şeyin söz konusu olmadığına dair cevap yüreklere su serpse de bu zihniyette bir valinin Yeni Türkiye bürokratı olmadığı açıktır.

“Mescid-i Aksa’nın içinde savaş rüzgârları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu” diyen Edirne Valisine, bu sinagogun İsrail devleti kurulmadan yapıldığını ve “onlar” dediği insanların İsrail değil, bu ülkenin gerçek vatandaşı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Yazının bundan sonrasını, Edirne'deki büyük sinagog önünde eylem gerçekleştiren Genç Siviller'e bırakıyorum...

“Edirne, Selanik ve İstanbul ile Osmanlı İmparatorluğu'nun güzel ve değerli renklerinden ve vazgeçilmez bileşenlerinden olan Yahudi kültürünün ana yerleşim yerlerinden biriydi. 20. yy'ın başında 20.000'i aşan Yahudi nüfusundan, 21. yy'ın başında iki kişi kaldı. Avrupa'nın ikinci büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu harabeye döndü, kentin ekonomisine can katan Yahudi vatandaşlarımız kaçtı, Edirne çoraklaştı, kültürel olarak fakirleşti. Çünkü mevcut Edirne Valisi Dursun Şahin'in zihniyet yapısını paylaşan eski Türkiye zihniyeti, kökenleri Bizans dönemine uzanan Yahudileri kendi vatandaşı olarak görmedi. Hatta ve hatta onları düşman belledi. 1934 yılında tek parti diktatörlüğü sırasında bir devlet operasyonuyla, 'Trakya Olayları' olarak anılan utanç verici suçlara imza atıldı. Yahudilerin evleri ve iş yerleri yağmalandı, kadınlara tecavüz edildi. Türkiye'de Nazizme sıcak bakan Kemalist devlet erkanı ve entelijansiya bu vahşeti hazırladı ve sonrasında bir sessizlik ile bu büyük günahı örtmeye çalıştı. 2. Abdülhamit'in fermanıyla yapılan Edirne Büyük Sinagogunu bir pazarlık malzemesi yapan, Yahudilere ve onlardan miras kalan dini kurumlara saygısızlık yapan Edirne Valisi Dursun Şahin ne İslam'dan, ne de demokrasiden bir şey anlamadığını ortaya koydu.

Hükümet Yahudilerin el konulmuş mallarını iade ederken Sinagog kapatma tehditleri savuran bu vali, Yeni Türkiye'nin valisi olmadığını gösterdi.

Kudüs'te saldırıya uğrayan sinagoga geçmiş olsun ziyareti yapan Filistinlilerden bu valinin öğreneceği çok şey var. Sinagogları yanan vatandaşları için fermanla Avrupa'nın en büyük ikinci sinagogunu yaptıran Sultan Abdülhamit'ten bu valinin çıkaracağı çok ders var. 1934 yılında yağmacı güruha karşı Yahudileri himaye etmeye çalışırken öldürülen jandarma onbaşısından bu valinin alacağı çok feyz var...”

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums