İç savaş-faşizm egemenliğinin oyununu görelim!

  • 8.05.2011 00:00

Bu hafta gerçekten tarihi bir haftaydı. Biliyorsunuz haftaya, çok tartışılacak, Bin Ladin’in yargısız infazı ile başladık.

2. Obama dönemi olmazsa, dünyanın içinden çıkılmaz bir savaş ve terör dönemine gireceğini ve bunun insanlık tarihinin en büyük yıkımlarından biri olacağını hep anlatmaya çalıştım. Ancak Amerikan devleti bu gerçeği, 2008 krizinden çok önce biliyordu. Yani 2. Dünya Savaşı sonrası oluşan ABD’nin siyasi-ekonomik hegemonyasının, Bush dönemi ile bittiğini, küresel kapitalizmin siyasi ve ekonomik olarak yeniden yapılanması gerektiğini ve buna bağlı yeni bir Anglosakson-Kara Avrupa’sı dengesini takip eden Ortadoğu düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu ilk fark eden ABD devleti oldu.

Bunun için Obama’nın karşısına, yetmiş yaşında, ne söylediği belli olmayan bir aday çıkardılar. 1963’te soğuk savaşın gerilimini düşürüp yeni bir döneme geçmek isteyen Kennedy’i, henüz zamanı değil diye öldüren ABD devleti, 2008 krizinde siyah-demokrat bir adayı Başkan yaptı. ABD devletinin, rezerv parasını basan özel bir banka olan FED’in efsanevi başkanı Greenspan, daha 2005 yılında, “bu böyle gitmez, araba devrilecek ve hepimiz altında kalacağız”demeye başlamıştı. Ama Greenspan’ı o zaman kimse dinlemedi. Şimdilerde küresel bir merkez bankası gibi davranan FED, bütün doksanlı yıllar boyunca, ‘eski’ kontrol sanayilerine boyun eğmesine ve gelmekte olan krizi görmesine rağmen, neocon siyasi çizgisini kolaylaştıracak adımlar atmak zorunda kaldı. Ancak ABD ulus-devletinden ziyade küresel sermayenin en önemli karar merkezlerinden biri olan FED, 2008 kriziyle isyan bayrağını açtı. Obama’nın iktidara gelmesinde FED’in içindeki yeni ekonomi ve finans sermayesin temsilcilerinin payı büyüktür.

Şimdi FED’in içindeki bu baskın güç, yeni bir Obama iktidarı ve yeni bir dünya düzeni istiyor. İstedikleri olacak; çünkü gerçekten kapitalizmin başka çıkışı yok.

Özellikle AB, Ortadoğu, K. Afrika ve Ön-Asya coğrafyasının yeniden düzenlenmesi kaçınılmaz gözüküyor.

Çok açık söyleyelim; 2008 krizinin bitmesi iki önemli dinamiğe bağlı; birincisi bu coğrafyanın siyasi ve ekonomik olarak yeniden düzenlenmesi ikinci ise, Bretton-Woods sistemini tamamen bitirecek yeni bir para sistemi. Yeni bir para sistemi deyince şu Yunanistan komedisine değinmeden geçemeyeceğim. Yunanistan’ın drahmiye geri döneceği şayiası ortalığı kaplayınca Euro düştü. Demek ki bu gibi asparagaslara inanan “piyasa uzmanı” arkadaşlar dünyanın her yerinde mevcut. Bunların cehaleti bir yana, bu tür spekülasyonlar, AB krizinin vahametini ortaya çıkarması açısından olumlu bence. Ama bu vahamet bir geç kalmışlık durumu halinde bütün bu coğrafyada var. Bakın Türkiye’de hala Kürt sorunu gündemin birinci maddesi.

Artık tek çıkışları var: Türkiye’nin doğusunda iç savaş

Ancak Kürt sorunundaki sıkışmışlık Pakistan’dan Azerbaycan’a kadar bütün Ön-Asya coğrafyasına da hâkim. Ortadoğu ve K. Afrika’dan sonra sıra buraya gelecek. Ama Kürt sorunu konusunda ayak sürüyen bir Türkiye, AB’nin yeniden yapılanmasından başlayarak bütün bir süreci tıkayabilir. Tabii böyle olunca bu sürecin yarıda kesilmesini isteyen ve 2. Obama döneminde ne olacağını kestiren güçlerin tek parmak sokacağı yer Kürt sorunu. Çünkü bir önceki oyuncakları Bin Ladin ortadan kaldırıldı ve El-Kaide, İslam coğrafyasında etkinliği giderek artan Hamas-Hizbullah ve İhvan sacayağına bağlı olarak gücünü yitirdi.

Bu üç yapının, demokratik bir Türkiye ekseninde, yeni Ortadoğu’da iktidar olması Netenyahu’nun İsrail’inin korkulu rüyası. Ama bu ‘korkulu rüya’ bizde de Haberal’ın CHP’sinden başlayarak, askeri vesayetin özünden onun temsilcilerine kadar bütün kesimlerin de ortak paydası.

İşte bunun için yalnız seçim sürecinde değil, seçimlerden sonra da Kürt sorununu kalıcı bir yaraya dönüştürmeye çalışacaklar. Türkiye’de şunu herkes görsün; bugünkü İsrail yönetiminin ayakta kalması için artık tek şans Türkiye’de askeri vesayet rejiminin geri gelmesidir. Bunun da tek yolu doğuda başlayacak bir Kürt ayaklanmasıdır. İsrail’in bu şekilde ayakta kalması demek, ilk önce Ortadoğu sürecinin durması sonra da AB’den başlayarak dünya krizinin derinleşmesi ve yeni bir terör-faşizm dönemidir. İnanın bu terör-faşizm egemenliğinin tek çıkışı artık Türkiye’nin doğusunda bir iç savaş başlatmaktır. Bu oyuna gelmeyelim... Gelecek bu oyuna gelmeyenlerin avucunun içinde şimdi. Tam şimdi...
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums