Güneşi Balçıkla Sıvayamazsınız

  • 25.02.2017 00:00

 AKP anayasa değişikliğini MHP milletvekillerinin desteği ile meclisten geçirerek kendi misyonunu tamamlamış gözüküyor. Bundan sonra referandum kampanyasının başarısı cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devlet imkanları ile gerçekleştireceği mitinglere bağlı durumdadır.

Erdoğan kampanyanın ilk konuşmasını SETA'nın cumhurbaşkanlığı sempozyumunda 11 şubatta yaptı. Konuşmasında Hayır diyenlerin, PKK, HDP, FETÖ, ana muhalefet partisi CHP olduğunu belirtti. Başbakan ve bakanlardan benzer açıklamalar geldi. Hayır diyenleri terör örgütleri ile birlikte davranmakla suçlayıp hain ilan ettiler.

Erdoğan geçmiş seçim kampanyalarında da, siyaset tarzında da gerginlik söylemini hep kendi lehine çevirmiş bir siyasetçidir. Ne ki bu kez Hayır diyenleri terör örgütleri ile işbirliği yapmakla suçlamak, hain ilan etmek ters tepti. Çok geniş kesimden tepki yükseldi.

Toplumun kutuplaşmasını daha da arttıracak bu söylem halktan tepki alınca Erdoğan kampanyanın dilini değiştirerek HDP ve CHP seçmeninden oy istedi. 1 haftalık bir süre de böylesi bir değişim inandırıcı olabilir mi? Yıllardır kutuplaştıran, gerginlik üreten söylemlere inanmak için hangi neden var? Hele de günü birlik söylem değişikliklerinin onlarca örneği olan birinin sözüne ne kadar itibar edilir ki? Bunu bilen seçmenler neden Erdoğan’ın bu son kucaklayıcı söylemine itibar etsinler ki?

AKP'nin klasik seçim sloganlarından birisi ''onlar konuşur AK Parti yapar'' idi. Şimdi AKP'nin yaptıkları üzerinden değerlendirme yaparsak Erdoğan'ın son söylem değişikliğinin ne kadar samimi olup olmadığını görebiliriz.

Cumhurbaşkanı HDP'lilerden oy istiyor. HDP eş başkanları ve milletvekilleri aylardır hukukuz bir biçimde tutuklu. Dışarıda olan milletvekilleri bir gün gözaltında, bir gün serbest, bir gün tutuklu. Sürekli bir hukuki taciz durumu. Binlerce HDP DBP siyasetçisi ve belediye başkanları tutuklu, belediyeler kayyumlara teslim edilmiş durumda.

HDP eş başkanı Fiğen Yüksekdağ'ın zorlama bir yöntem ile milletvekilliği düşürüldü.

Son olarak Nusaybin'in mahallesi olan Koruköy ( Xerabe Bava ) günlerdir ablukaya alınmış, insanlar köy meydanında çıplak soyulmuş işkenceden geçirilmiştir. 1994 yılının bu yöntemleri referandum sürecinde yeniden hortlatılarak Kürt seçmene mesaj verilmiştir. Kürtlere korku salınmaya çalışılmıştır. Bu anlamda Kürtler neden Erdoğan'ın çağrısına uyup ''tek adam rejimi'' için evet oyu versinler? Bu mümkün değildir.

Erdoğan ve ardılları referandum kampanyasında neden evet verilmeli sorusuna içten yalın bir cevap veremiyorlar. Bu nedenle de halka doğruyu söylemiyorlar. Anayasa değişikliğine karşı çıkanlar cumhurbaşkanının meclisi fesih etme yetkisini elinde bulundurması ile milletvekilleri üzerinde demoklesin kılıcının sürekli sallanacağını söylüyor. Cumhurbaşkanının kararnamelerle yasalar çıkarması imkanı meclisi işlevsiz kılacak diyorlar. Evet diyenler bu itiraza karşı meclisin daha da güçleneceğini söyleyebiliyorlar.

Hayır diyenler bütün yetkilerin tek adamda toplanacağına itiraz ediyorlar. Kuvvetler ayrılığının son bulması dikta rejimini getirir diyorlar. AKP eliyle beslenen yandaş kalemler buna itiraz edip tek adam rejimi olmayacak dediler. Erdoğan bunları ters köşe yaparak bütün güçlerin tek elde toplandığını itiraf etti. Yandaş kalemler utangaç bir sessizlik içinde kaldılar.

Erdoğan 30 ilde planlanan mitingi 60 ile çıkarabilirmiş. Bu da şunu gösteriyor ki anketler Cumhurbaşkanı ve yandaşlarının gerçeği ters yüz etme girişimlerinin AKP tabanında bile yeterince etki bırakmadığı yönündedir.

Böylesi bir dönemde HAYIR diyenlerin kampanya olanakları OHAL nedeniyle kısıtlı olsa da, umutlu olmaları için bir çok nedenleri vardır. Sorun sadece HAYIR çıktığında bir anayasa teklifi engellenmiş olmayacak. Aynı zamanda HAYIR çıkarsa AKP düşüşe geçer. İnsanlarda ki psikolojik duvar aşılır, halkın özgüveni yükselir. ANAP'ın ve ÖZAL'ın inişe geçmesinde, 1987 referandumunda kıl payı bile olsa kaybetmesinin önemli etkisi vardır.

Hakikati ne kadar gizlersen gizle sonunda ortaya çıkmasını engelleyemezsin. Çünkü gerçek çıplak gezmeyi sever. Geçmişi yaşayan insanların sözü bugün daha bir anlamlı gözükmektedir. Güneşi balçıkla sıvayamazsınız.

Bu bilinçle HAYIR'ı örgütlemek için dünden daha fazla nedenimiz vardır. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums