KHK Kıyımı, Suç ve Ceza

  • 12.02.2017 00:00

 Suç ve Ceza Dostoyevski'nin olgunluk döneminde yazdığı önemli bir yapıttır. Bundan 151 yıl önce yazılmış bu kitabı ben lise yıllarımda okumuştum.

Kitapta anlatılan hikayeye göre suç varsa cezada olacaktır. Bunun en başında vicdan insanı işlediği suçu ikrar etmeye itmektedir. Ki kitapta Raskolnikov işlediği cinayeti içinde bir sır olarak saklayamaz ve itiraf ederek rahatlar. Cezasını çeker ve bundan mutlu olur.

Her suç belirli nedenlere dayanır. Onun psikolojik, çevresel, ekonomik, dinsel, siyasal ve sosyal nedenler bir suçun işlenmesine ortam hazırlar. Adalet mekanizması işlenen suçu değerlendirirken bu nedenleri dikkate alıp öyle karar verir. Her suç adalet tartısında tartılır gerektiğinde hafifletici nedenler dikkate alınır ve indirimli ceza verilir. Suç varsa cezada olacaktır. Ceza bir yaptırım olarak ortaya çıksa da hukuk düzeninde esas olan suç zeminini ortaya çıkaran nedenleri ortadan kaldırmak olur. Ve suç işleyenin harcanması değil tersine topluma kazandırılması esas hedeftir.

Ülkemizde adalet mekanizması yukarıda belirlediğimiz nedenleri dikkatte alan bir yerden hukuk sürecini işletmek yerine siyasetin yörüngesine oturarak kararlarını öyle vermektedir.

Yıllardan beri bu ülkede ''terör'' tanımı sürekli değişmiş, iktidara göre biçim almıştır. Taş atmakta, silahlı bombalı eylemde bir terör eylemi olarak değerlendirilmekte aynı terazide aynı gramla tartılmaktadır. Bu yetmedi teröre yardım yataklık, terör örgütü propagandası gibi suçlar icat edildi. Son olarak cumhurbaşkanının konuşmasında vücut bulan yeni bir suç icat edildi. Silahsız teröristler. Bu da yetmedi ekonomik krizin etkisi ile elinde dolar bulunduranlar terörist ilan edildi. Yetmedi olası referandumda HAYIR diyecekler terörist olarak nitelendirildi.

Günübirlik suç tanımlamaları adaleti can evinde vurmakta birçok insan hak etmediği bedel ödemeye zorlanmaktadır.

15 Temmuzdan bu yana 100 bine yakın kamu çalışanı işinden oldu. Son KHK ile 4464 kişi işinden atıldı. İçinde yakınımda bulunmaktadır. 27 Mayıs darbesinden 12 Marta,12 eylülden 28 Şubata kadar üniversitelerden atılan 250 kişi iken 15 Temmuz sonrasında 5000 akademisyen üniversiteden atıldı. İçinde ülkenin bilimine katkısı olanların çoğunluğu yadsınamaz.

KHK'ların hukuksuzluğu hukuk yaptığını defalarca yazdık söyledik. Ancak bu ülkede suçtan suçluya gitmek yerine suç icat ederek suçlu yaratılmaktadır. Evrensel hukuk mekanizmasını tersinden kurarak suçluya yandaş muamelesi yapıp suçsuz göstermek, dosyaları zaman aşımına bıraktırmak, suçsuz bir muhalife de suç icat edilerek suçlu göstermek için her türlü ince oyunlar oynanmaktadır.

Bugün 12 Eylül hukuksuzluğunu aşan bir hukuksuzluk topluma dayatılmaktadır. Oysa Konfüçyüs'ün dediği gibi ''Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan herşey onun etrafında döner. '' Eğer adalet mekanizması adalet dağıtmıyorsa orada adaletsizlik açlığı çekenlerin direnişi meşru olur. Bugün şiddetin bile nedenlerine bakıldığında eşitsizlik önemli yer tutar. Bu ülkede, şiddet ortamını şiddeti yaratan nedenlere bakmadan anlamak mümkün değildir.

''Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar. '' der Konfüçyüs.

Bugün akademiye yapılan hoyratlık toplumun vicdanlı her kesiminde kabul görmemektedir. AKP bindiği dalı kesmekte, kendine verdiği zarar yetmediği gibi toplumun geleceğine de kötülük etmektedir. Gelecekte eğitimli ''Asiler’’, eğitimsiz ''haydutlar'' yaratmak istenmiyorsa, kantar topuzu kaçan adaleti yeniden tesis etmek iktidarın görevidir. Yoksa yıllarca sürecek bir Kaos kaçınılmazdır. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums