İntikam Acizliktir

  • 13.12.2016 00:00

 İstanbul Beşiktaş'ta patlatılan bombalar ile 44 can hayata istemsiz bir şekilde veda etti. Eylemi TAK adlı örgüt üstlendi.

Daha olayın perdesi aralanmadan o anda hazır nazır olarak Televizyonlarda olan ''uzmanlar'' hedefin başkanlık olduğu yönünde yorumlar yapmaya başladılar. Yaşanan acı duyumsanmıyordu. Ölenler sadece sayıdan ibaretti. Patlama ve can kayıpları başkanlık hedefi için bir araçsallaştırma gerekçesi oldu.

Ertesi gün İstanbul Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen cenaze töreninde içişleri bakanı Süleyman Soylu duygusal bir konuşma yaptı. Ve konuşmasında “Devletin kılıcı uzundur hesap soracağız. Bu anı izleyen, belki de gülerek izleyen tavrımızı merak edenler vardır. Bu şehitlerimizin önünde söz veriyorum bunu yapanlardan intikam alınacak” dedi.

Geçtiğimiz dönemlerde de PKK yöneticisi Cemil Bayık TİMES'a verdiği röportajda şöyle diyor. "Türkler, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Kürt kentlerinde mümkün mertebe her şeyi yağmalayıp yaktılar. Bu nedenle halkımız intikam hisleriyle dolu. Gerillalarımıza, onlara yapılanların intikamını almaları çağrısında bulunuyorum. Bu, halk mücadelesinde yeni bir dönemdir.’’ "Kısa bir süre öncesine dek Türk ordusu ile savaş sadece dağlardaydı. Daha sonra kasabalara ve kentlere de taştı. Artık her yerde olacak.’’ "Mücadelenin bu aşamasında, gerillalarımıza yerine getirmeleri yönünde verilecek her emir, meşru olacaktır."

Bugün hem devlet hem de örgüt tarafında baktığımızda intikam düşüncesi savaşan iki gücün ortak paydası haline geliyor. İntikam düşüncesi toplumu un ufak edercesine bir arada yaşam ve birbirini anlama yerine kin tohumlarını ekiyor. Bu tohum bugünümüzü değil geleceğimizi de yok edecektir.

İntikam ilkel öç alma yöntemidir. Ne devlet ne de örgüt intikam siyaseti yapacaksa bu açık bir şekilde acizliktir. İntikam acz siyasetidir.

Şiddet şiddeti doğurur gerçeğini hepimiz biliriz. Devletin şiddetine karşı şiddet, karşı şiddetin şiddetine devlet şiddetle karşılık verdikçe bu bir girdap haline dönüşür. Bu girdap çözümsüzlüktür. Bu girdap bir intihardır.

TAK kontrolsüz bir şiddet yöntemini seçmiş bulunmaktadır. Kontrolsüz şiddetin hedefi ''herkestir'' . Ki ölen polislerin yanında sivillerin çeşitliliğine bakarsak bu tespitin haklılığı ortaya çıkar. Diyarbakır'lı şoför Kürt Velat'tan Sinop'lu tıp öğrencisi Berkay Akbaş'a şiddet herkesi vurabilmiştir.

Artık şunun anlaşılması gerekmektedir. Bir ülkede ne kadar demokrasi varsa o kadar az şiddet, ne kadar çok şiddet varsa o kadar az demokrasi vardır. Şiddeti besleyen en önemli etken adaletsizlik, hukuksuzluk ve geleceksizliktir.

Şiddeti ortadan kaldırmanın yolu intikam almak değildir. Hele de devlet ise söz konusu olan, devlet vatandaşların can güvenliğini sağlamakla görevlidir. Devletin görevi önce can güvenliğine dönük önlemler almaktır. Bu kısa erimli bir önlemdir. Uzun vade de ise şiddete neden olan gerekçeleri ortadan kaldırmak gereklidir. Şiddet intikam yeminleri ile, hamaset söylemleri ile yok edilemez.

OHAL koşullarında bir canlı bomba ve bomba yüklü araç İstanbul gibi her adımda kamera olan yollardan geçerek hedefine ulaşıyorsa burada çözüm güvenlikçi politikalardan çok şiddetin nedenlerini ortadan kaldıracak hukuki, siyasi ve sosyal tedbirler almayı gerektirir.

44 insanımızın hunharca katledilmesinden sonra televizyonlara, sosyal medyaya şöyle bir bakın. Duygu yoksunu hamaset söylemleri vardır. Kimse şiddete maruz kalanların yada yakınlarının yaşadığı acının penceresinden bakmıyor. Herkesin bir bagajı var ve o bagajı doldurmakla meşguller.

Şiddeti sadece sonuçları üzerinden değerlendirmek ya da kınamak bize doğru yolu göstermez. Evet sonuçlar acıdır. İstemediğimiz ve kabul etmememiz gereken bir durumdur. Ancak Şiddetin nedenlerini düşünmezsek, sorgulamazsak doğru sonuçlar üretemeyiz.

Bugün şiddetin amacı toplumu, bizleri tarla sıçanı kadar korkak ve görünmez, toprak altında yaşamaya mahkum etmektir. Korku imparatorluğu kuranların tam da istediği budur. Şiddete karşı daha fazla adalet, daha fazla barış, daha fazla hukuk istemezsek, barış için bedel ödemezsek ekilen kin tohumları gelecek yüzyılımızı da kanla sulamaya devam edecektir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums