‘Bu adamın ne işi var oralarda?’

  • 24.03.2016 00:00

 Aslında bugün Kürt sorunu derslerine devam edecektim. Ama ülkemizde köşe yazarı olmanın en büyük müşkülatı sanırım, bu. Gündem çok dinamik, her an öne çıkan konular değişebiliyor. Ve işiniz gündemi yorumlamaksa çoğu zaman hangi konuyu ele alacağınızla ilgili hayli düşünmek durumundasınız. Neticede bu köşenin varlık nedeni bu.

‘Ah ulan Rıza!’

TC vatandaşlığına geçtikten sonra Rıza Sarraf adını alan Reza Zarrab’ın Amerika’da 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasına konu olan iddialar nedeniyle tutuklanması, muhtemelen bazılarına ‘Ah ulan Rıza!’ dedirtmiştir. (Mekanları cennet olsun; Yusuf Hayaloğlu’nun şiiriydi bu ve Ahmet Kaya yorumlamıştı. Tabii Hayaloğlu’nun şiirindeki bizim Rıza’nın bu Reza ile hiçbir alakası yok.)

Rıza gerçekten de tatil için mi gitti Miami’ye? Memleketin tatil beldeleri adamın hizmetine amade iken nereden icap etti Miami’ye gitmek? Daha 30’unda bile değilken hükümetin koca bakanlarını ‘yoluna halı olurum’ kıvamına getirmiş biri söz konusu olan. ABD ile ‘Reis’in ilişkileri de pek ‘parlak’ sayılmaz. Yani ‘tatil’ için Miami’ye gitmek pek ‘mantıklı’ görünmüyor.

Acaba ortağı İran’da idama mahkum edilen Rıza bu şekilde ABD’ye mi sığındı? Mal-mülk, para-pul bir yere kadar deyip can telaşına mı kapıldı? Bu, CIA ile yürüttüğü bir pazarlığın sonucu mudur? İşin içinde ipin gölgesindeki Zencani de var mı? Bu soruların yanıtlarını yakında anlayabileceğiz. Ama şu da var: Belki de bu ‘derin’ olasılıkların hiçbiri geçerli değil ve adam sahiden de tatil için gitti Miami’ye.

Bu noktada asıl ‘soru’ şu olsa gerek: Rıza, herhangi bir TC vatandaşı değil. Hakkında “Tanırım, hayırsever bir işadamıdır” denilen biri. Saray ve AKP’nin uğruna devleti hallaç pamuğu gibi attığı 17-25 iddialarının merkezindeki isim. Dolayısıyla hal ve hareketleri, nerede ne yaptığı devletin hassasiyetle kontrol altında tuttuğu biri olmalıdır. Üstüme vazife değil ama bu şahıs Amerika’ya yola düşmeye hazırlanırken “Ya ne işin var gurbet ellerde? Başına bir hal gelir bak” diyen olmadı mı? Olmamış demek. Bunun, yukarıdaki sorularla bağlantılı bir anlamı olabilir mi? Öyle sanıyorum ki Rıza’nın tutuklanmasının uykularını kaçırdığı ‘birileri’ de bu sorunun cevabını arıyordur: Bu adamın ne işi var oralarda?

Havuz medyası ‘olayı’ yapabildiğince ‘görmemeye’ çalıştı. Oysa aynı medya, adamla Türk bayrağı önünde röportaj yapmış, sözlerini manşetlere taşımıştı. Hatırlarsınız; “Kapı çalınınca bunun bir darbe olduğunu anladım” demişti hani. ‘İşaret’ bekliyorlar; ne diyelim, bu da onların ‘işi’…

‘Kör terör’

‘Kör terör’ bu kez de Avrupa’nın kalbinde patladı. Brüksel’deki olayın ardından açık ki Avrupa’nın ABD ile birlikte IŞİD üzerindeki baskısı en üst düzeye çıkacaktır. Bunun en doğrudan sonucu, bölgede IŞİD’le mücadelenin ön saflarındaki güçlerin daha çok desteklenecek olmasıdır. YPG’nin bileşenlerinden biri olduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin Suriye yeniden şekillendirilirken dikkate alınan en önemli yerel aktör haline gelmesi kimseyi şaşırtmamalıdır. Rusya ve İran’ın Esad lehine koydukları ağırlık da daha çok ‘kabul edilebilir’ hale gelecektir.

Bu tablo ve gidişat AKP’nin ‘içeride’ ve ‘dışarıda’ yürüttüğü politikaları köklü tarzda değiştirmesini zorunlu kılıyor. AKP’de maalesef bu yönde güçlü emareler yok; ama bunu ‘zorunlu’ kılan nedenler görmezden gelinecek veya sulandırılacak gibi değil.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums