Bu seçimler eşit, adil ve serbest miydi?

  • 11.11.2015 00:00

 Tarhan Erdem de Radikal’deki köşesinde yazdı.


Erdem, 2015 yılında yapılan her iki seçimin de eşit, adil, serbest seçimler olması gerekliliğine uygun şartlarda yapılmadığını söylüyor. (9 Kasım 2015, Radikal. Seçimin temel ilkelerine saygı gösterilmedi) Doğru söylüyor.

Seçime katılan siyasi partilerin ‘eşit’ şartlarda yarıştığı söylenebilir mi? 

Hem yürüttükleri seçim kampanyası imkânları bakımından, hem bunun için sahip oldukları bütçe ve propaganda, medya aracılığıyla görüşlerini duyurma imkânları bakımından.

Seçime katılan partilerden biri olan HDP aleyhine devletin olanca gücüyle ve medya imkânlarını da kullanarak açıkça aleyhte propaganda yürüttüğüne tanık olmadık mı? 

‘Aleyhte propaganda’ lafın gelişi, HDP’yi ve taraftarlarını düpedüz ‘terör örgütü’ ilan ettiler. 

Üstelik de bu kampanyaya en başta ‘tarafsız’ olmakla yükümlü Sayın Cumhurbaşkanı öncülük etti.

Her zaman ama özellikle seçim dönemlerinde daha büyük bir hassasiyetle ‘tarafsız’ olması gereken kurumlardan biri olan TRT’nin ‘seçime özel’ yayınları da seçimin temel ilkelerine tezat idi.

Ekim ayı içerisinde hepimizin vergileriyle işini yapan bir kamu kurumu olarak TRT’nin canlı yayınlarında partilere ayırdığı saatlere bakın: Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 saat. AKP 30 saat. CHP 5 saat. MHP 1 saat 10 dakika. Ve HDP, 18 dakika.

Bu süreçte AKP’nin kontrol edemediği medyaya karşı tırmandırdığı baskıların da seçimin eşit, adil ve serbest olması zorunluluğunu ve sorumluluğunu boşa çıkartan bir anlamı olduğunu kuvvetle vurgulamak gerekir. 

Doğan Medya Grubu korkutuldu (halen de tehdit ediliyor). İpek Koza Medya Grubu’na el konuldu. Diğer muhalif medya için de ‘her an el konulabilir, kapatılabilir’ psikolojisi yaratıldı ve halen de aynı baskı sürüyor.

AKP medyası cansiperane seçim kampanyası yürütürken muhalefet partilerinin medya aracılığıyla seslerini, görüşlerini duyurma imkânları adeta kapana kıstırıldı.

Sadece iktidar partisinin medyaya yönelik baskı ve susturma politikası bile seçimlerin temel prensipler çiğnenerek yapıldığını ortaya koymaya yeter.

Bu sadece benim görüşüm de değil.

1 Kasım seçimlerini izlemek üzere Türkiye’ye gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) gözlemcileri de seçim sonrası ilk tespitlerini basın mensuplarıyla paylaşırken, ‘Basın özgürlüğü ihlallerinin, şiddet olaylarının ve güvenlik endişelerinin seçimlere zarar verdiğini’ söylediler (2 Kasım 2015, basın).

Muhtemelen hazırlayacakları nihai raporda da aynı görüşü yineleyecekler.

Siyasi partiler, bu ‘olağandışı’ şartların seçimlerin eşit, adil, serbest seçimler olarak yapılmasını ne şekilde etkilediği ile nedense pek ilgili görünmüyorlar. Kuşkusuz kendileri bilir. Ama sorun, hepimizin sorunu…

Ve AGİT gözlemcilerinin açıklamalarını duymamış gibi yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu diyor ki: “Seçimleri izlemeye gelen hiçbir gözlemcinin raporunda seçimlerin adil olmadığına dair bilgi yok.

Türkiye’de seçimlerin adil olmadığına dair tek bir ölçü gösteremezler. Türkiye’de seçimlerin üzerinden kimse spekülasyon yapmaya kalkmasın.” (10 Kasım 2015, TRT Türk)

Olur! Biz zaten Patagonya’daki seçimler üzerine konuşuyoruz…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    9.12.2013 16:17

    "..Ensarioğlu da bu dönemde partinin il başkanlığı yürütmüştü.." Evet, dediginiz dogrudur fakat, tam o dönemleri anlatan A. Ocalan da $öyle diyor; Biz 15 000 tane Kürdü kendi içimizde öldürdük...vs. Durum böyle olunca Gulten ki$inak in Ensarioglu kar$isinda savuncagi fazla bir $ey olamaz.. çünkü ki$inak hala Ocalani savunuyor ama, Ensarioglu 1994-95 dönemlerini savunmuyor..vs. Diger yandan, BDP nin oyle çikmazlari varki, degim Uygun dü$erse Ergenekonu savunan kesim bile BDPyi zor duruma sokabilir.. Bundan dolayi, Ensarioglu Diyarbakirda atak durumdadir..

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums