7 Haziran sınavı

  • 23.05.2015 00:00

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kaldı. Partiler seçmenin ilgisine mazhar olmak için gayret ediyor, mitingler düzenliyor, parti çalışanları kapınızı çalıyor. Yollar, sokaklar parti bayraklarından, flamalarından, afişlerinden geçilmiyor.

Eğer bayrak, flama, afiş kalabalığının bir ölçü değeri olsaydı, seçim sandığına gitmeden AKP’yi açık ara ‘şampiyon’ ilan etmek gerekirdi. CHP ve MHP ikinci, üçüncü sırayı paylaşır ve HDP de en ‘gariban’ parti koltuğunun favorisi olurdu. Ama gördüğüm kadarıyla bu ses ve görüntü kirliliği insanların tercihlerini netleştirmelerinde kayda değer bir önem ifade etmiyor, aksine tepkilere neden oluyor. Çevrenize kulak verin, “Kim bilir ne kadar parayı böyle sokaklara döktüler” diyen öfkeli sesler duyacaksınız. Ve ben şimdiye değin kimseden “Helal olsun bizim partiye, en çok bayrağı bizimkiler asmış” filan dediğini duymadım…

Arada HDP’nin devletten beş kuruş yardım almadan çalışmalarını yürüttüğünü belirtmek gerek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı rakamlara göre AKP Hazine’den 298 milyon TL, CHP 115.3 milyon TL ve MHP ise 77.8 milyon TL ödenek aldı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı sıfatıyla yürüttüğü seçim kampanyası hakkında ise rakamsal bir bilgimiz yok.

Peki kim ne diyor? Esas mesele bu.

AKP’nin seçim sloganı, “Var mısınız” diye soruyor. Neye var mıyız? Ne vaat ediyorsunuz? Belli değil. Bir de “Herkes konuşur biz yaparız” diyorlar. Sloganın içyüzünde ülkede yapılmış hayırlı ne varsa AKP’nin yaptığı mesajı veriliyor. Tesadüfen gözüm takıldığı için izlediğim ‘havuz’ medyası kanallarından birinde gördüm. “Hatırla” deniyor ve memleketin geçmişinde ne kadar kötülük varsa gözünüze sokuluyor ve bir anda “Unutma” denilerek gülen, mutlu insan portreleri eşliğinde güçlü, büyük, müreffeh bir Türkiye oluyoruz; tabii AKP sayesinde…

AKP ilk defa bu seçimlerde ‘savunmada’. Heyecan, tartışma yaratan bir vaadi, projesi yok. Tek vaadi Türk Tipi Başkanlık Modeli getirmek ve onu da miting meydanlarında ağızlarına aldıklarını duymadım. Sadece oy istiyor, “var mısınız” diye soruyor ve Türkiye’nin onların eseri olduğu propagandası yapıyorlar.

CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde nereden nereye geldiğine ise en somut haliyle bu dönemde tanıklık ediyoruz. İnsanların somut sorunlarıyla ilgili projeler açıklayarak seçim kampanyası yapıyorlar. ‘Yaşanacak bir Türkiye’ sloganının içini bu vaat ve projelerle dolduruyorlar. Son olarak Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘Merkez Türkiye’ projesi, ‘çılgın’ değil ama gerçekten Türkiye’yi harekete geçirecek bir proje.

Seçimlerin kilit partisi HDP ise “Biz’ler Meclis’e” diyor ve ‘yeni yaşam’ çağrısı yapıyor. İnsanların barış, demokrasi, özgürlük ve eşitlik umut ve özlemlerine hitap ediyor. Sahiplerinin bile doğru dürüst sahiplenip savunamadığı Türk Tipi Başkanlık adı verilen diktatörlük heveslerine en net tutumu alarak herkesin büyük önem vermesi gerektiğine inandığım bir Türkiyelileşme sınavı veriyor.

Tablo bu. Aklımız başımızda, vicdanlarımız yerinde olarak düşünmek ve karar vermek zamanı.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums