Gençler nasıl oy verecek?

  • 15.05.2015 00:00

 18- 25 yaş arasındaki gençler seçimlerin sonucu etkileyecek bir kitle. Çoğunluğu itibarıyla kemikleşmiş parti tercihleri yok ama yoğun kaygıları ve geleceğe dair ciddi endişeleri var.

Seçmenin yüzde 15’ine tekabül eden kesime partilerin yeterince ilgi gösterdiğini söylemek zor. Kaldı ki ailelerini kattığımızda bu oran çok yükseliyor. CHP’nin başlatıp diğer partilerin sürdürdüğü emekli ikramiyesi ve asgari ücret tartışmaları vatandaşa temas eden vaatlerdi. Aynı isabeti gençlere dönük söylemlerde göremiyoruz.

Bu yaş grubu seçmenin ve dolaylı olarak ailelerinin iki önceliği var: Eğitim ve iş. Üniversite kapısındaki gençleri büyük kaos bekliyor. Sınav ve yapılış metodu aynen duruyor fakat dershaneler kapatılıyor. Önümüzdeki sene sınava girecekler AK Parti’nin bir inat uğruna kaldırdığı dershanelerin açığını nasıl kapatacak? İhtiyacı ortadan kaldırmadan, onun doğurduğu kurumları kapattığınızda yaşanacaklar belliydi. Bütün uyarılara rağmen geri adım atılmadı. Anayasa Mahkemesi de aylardır önünde bekleyen, hukuka açıkça aykırı kanunu iptal etmiyor; sürüncemede bırakıyor. İptal talebini reddettiğinde hukuksuzluğa ortak olacak. Kabul ettiğinde muktedirlerin hışmına uğrayacak; ne hainliği kalacak ne paralelliği… Korkarım HSYK Kanunu’ndaki gibi iş işten geçtikten sonra verecekleri karar hiçbir işe yaramayacak.

Dershaneleri okula dönüştürme sloganıyla başlayan süreç tersine döndü, okullar dershane oldu. Zaten dökülen eğitim sistemimiz bu öngörülemeyen sonuçla hepten keşmekeşe düşecek. Özel okullar transfer ettiği eski dershane hocalarıyla fark atacak, devlet okullarında okuyanlar darbe yiyecek. 2 bin liraya dershaneye gidiliyorken şimdi asgari 10-20 bin lira tutan özel okul için şartlar zorlanacak. Allah aşkına fakir fukara böyle mi korunur? Daha kötüsü sınava giren öğrencilerin yaklaşık üçte ikisi liseyi önceden bitirenler. Dershane imkânları yok, dershanemsi okullara da gidemezler. Yaklaşık bir buçuk milyon genç sınava nasıl hazırlanacak? Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Paralel dershanelerin dönüşümüne geçit yok’ gibi hukuksuz açıklamalar yapacağına bu gençlere yol göstersin. Muhalefet partileri, bu büyük kitleye sahip çıkma görevini yerine getirmiyor. Önemli oy potansiyelini görmüyorlar. Kapatmayı dershanelerin sorunu sananlar yanılıyor. Orada istihdam edilen yüz bin kişi elbette mağduriyet yaşayacak. Asıl mağduriyet eğitim hakkı engellenen milyonlarca genç ve ailelerinin.

Eğitimle ilgili sorun ortaöğretimde de aynı boyutlarda. Onların oy hakkı yok ancak velilerinin var. Aradan zaman geçtiğinden unuttuk. Bu eğitim yılı başlangıcındaki kayıt skandallarının önümüzdeki sezon yaşanmayacağına ihtimal veriyor musunuz? Bu sene şapkadan nasıl bir tavşan çıkacağını da henüz bilmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın her okul açılışında ‘reform’ yapması alışkanlığa dönüştü. Bakalım bu sene neyle karşılaşacağız. Gerçi Bakan Avcı’nın da haberi yoktur; en iyisi Bilal Erdoğan’a sormak!

18-25 yaş seçmenin ikinci kaygısı iş bulmak. TÜİK verilerine göre bile genç işsizlik yüzde 20’nin üzerinde. Nitelikli iş aradıkları için eğitimli gençlerde oran daha yükseliyor. Büyüme korkutucu boyutlara indiğinden yeni istihdam üretemiyoruz. AK Parti başlangıçtaki vaatlerinin aksine devleti büyüterek palyatif çözümlerle sorunu öteliyor. Orada da kayırmacılık devreye giriyor. Kayırmacılık, ‘akrabayı korumak ve kollamak’ görevini dinin verdiğini ileri sürecek kadar ileri gidiyor. Ekonomideki kötü sinyaller iş umudunu bitiriyor.

AK Parti’nin korku siyaseti de genç seçmeni yakalamıyor. Ayrıca otoriterleşmeye en çok tepki duyacak nesil diyebiliriz. Suriye’yle savaş ihtimalinde askerlik çağındaki bu kuşak risk altına giriyor. AK Partili yazarların paniği boşuna değil, genç seçmeni kazanabilecek tezleri bulunmuyor. Böyle bir kaygı olduğuna dair işaret de yok. Muhalefet farklı mı? Ben bir fark göremiyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums