Yedi bin kişiyi dinlemenin dayanılmaz saçmalığı

  • 25.02.2014 00:00

 Hükümete yakın Star ve Yeni Şafak gazeteleri dün aynı manşetle çıktı. ‘Selam Terör Örgütü’ diye bir soruşturma kapsamında yedi bin kişinin telefonlarının dinlendiğini iddia ediyorlar.

Doğru ise korkunç. Telekulağın bu kadar pervasızlaşması ürkütücü. ‘Hesabı sorulmalı’  diyeceğim ama Başbakan Tayyip Erdoğan’ın her gün hukuksuz dinlemelerden elde edilmiş kayıtlarla miting konuşması yaptığını düşününce anlamsız geliyor. Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) sınırsız ve sorumsuz dinleme ve fişleme yetkisinin verildiği bir ortamda komik bile kaçabilir bu talep.

Gelelim haberlerin muhtevasına… Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Birbiriyle hiç yolu kesişmemiş insanların aynı çuvala doldurulup dinlenmesi inandırıcı gelmiyor. Şule Perinçek ile Yusuf Ziya Cömert’i; Sebahat Tuncel ile İbrahim Karagül’ü aynı dosyada birleştiren dehaya ancak şapka çıkarılır! Daha komiği Uğur Mumcu suikastında adı gündeme gelen Selam Örgütü kapsamında Defne Samyeli ve Ertuğrul Özkök’ü dinlemek. Şöyle orta yollu ve sırıtmayacak bir örgüt uydursalardı bari. Açık ve gerçek isimlerin dosyada yer alması ayrı garabet. MİT, Taraf Gazetesi yöneticilerini dinlerken ‘Quaramaddin Fatimi’ ve ‘Pastör’ gibi takma isimler kullanmıştı. Prosedürü azıcık bilen bu habere gülüyor. Sürecin herhangi bir aşamasında söz konusu isimlerin dikkat çekmemesi ihtimal dışı. Mevzuata baktığımızda yedi bin kişinin aynı dosya içinde dinlenmesinin imkânsızlığı ortaya çıkıyor. Haberde ‘paralel’ olduğu iddia edilen iki savcının ismi ve dosya numarası var. Gazete okuru seviyesinde hukuk bilgisi olan, dinleme için savcı kararının yetmediğini bilir. Ceza Muhakemeleri Kanunu 135. maddeye göre savcı, acil durumlarda bu kararı verebilir ama 24 saat içinde hâkime onaylatmak zorunda. Bırakın savcıyı hâkim kararıyla bile üç yıl telefon dinlemek mümkün değil. “Üç ay için izin verilir ve en fazla bir defa uzatılır.” diyor kanun. Örgütlü suçlarda müteaddit uzatma mümkün ama kontrolü sıklaştırmak için süre bir aya iniyor. Yani savcılar bütün sınırları zorlasa bile üç yıl içinde en az 30 defa hâkim kararı aldırmak zorunda. Teki bile ortada yok. Burada da bitmiyor, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) daha zor bir süreç bekliyor. “Yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu, tedbirin türü, kapsamı ve süresi” yazılı hâkim kararıyla TİB’in kapısını çalmak gerekiyor. Kanun öngördüğü unsurlardan birini eksik bulan TİB izin vermediği anda dinleme yapamazsınız. O dönemde TİB Başkanı, hükümetin çok güvendiği ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı yaptığı Fethi Şimşek. İki savcının üzerine yıkılıp çıkılabilecek bir iş değil. (Kaldı ki iki savcı da iddiaları sert biçimde yalanladı.) İmza atan yargıçlar ve uygulayan TİB yetkilileri hepsi okkanın altına girer.

Bu gazeteciler hukuk bilmediği gibi matematikten de nasipsiz. Yedi bin kişi, 20 görüşme yapsa, günde 140 bin konuşma eder; on binlerce saat demek. Ayıklayıp tasnif etmek için nasıl bir ordu çalıştırmak gerektiğini düşünebiliyor musunuz? Bilgisayarla yapılabilir demeyin. Zira ortak paydaları olan az sayıda insana uygulayabilirsiniz, ama yedi bin ‘benzemez’e hangi ortak kelime bulacaksınız? Mesela ‘villa’, ‘ihale’ kelimelerini seçseniz hep aynı kişiler çıkar. Kalan 6 bin 950 kişiyi boşuna dinlemiş olursunuz. Haberdeki başka bir çelişki ise ‘gizlice yapıldı’ iddiası. UYAP numarasını yazıp, yeni savcıya devredilen 125 klasörden bahsettiğinizde yalanınızın üstü açık kalıyor.

Telekulakla mücadeleye en çok mesnetsiz haberler zarar veriyor. Hukuk devleti telekulağın her türüne hesap sormalı, kimse bir daha cüret edememeli. Bu haberlerin kamuoyunu MİT Kanunu’na ikna etmeyi amaçladığı anlaşılıyor. Her kanun için bir andıçla karşılaşacaksak yandık.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums