Aytaç Yalman’ın Balyoz serüveni

  • 5.11.2013 00:00

 Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman yine Balyoz Davası zemininde gündemde.

Kendilerine sahip çıkılmadığını düşünen darbe hükümlüsü subayların bir kısmı eski komutanlarını isyan ettirecek boyutta taciz ediyor. Yalman buna itirazını yüksek perdeden seslendirirken sanki adrese teslim mesajlar da veriyor. Açıklaması şöyle Yalman’ın: “Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi ve sosyal ortamın yarattığı olumsuzlukları da arkalarına alıp hüküm giyenler kahramanlaştırılırken, benim gibi dava ile hiç alakaları olmayan hatta bu konuda mutazarrır olan, buna rağmen arkadaşlarının yanında durmaya çalışan insanları itibarsızlaştırmaya hatta dışlamaya çalışmaktadırlar. Size bir Hint atasözünü hatırlatmak isterim. ‘Konuşmaya karar verdiğinizde söyleyeceklerinizin susmaktan daha iyi olduğundan emin olun.’ Çünkü söz insanın şerefidir. İçinde bulunulan şartlara göre eğilip bükülemez… Umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır.” Emekli General eski astlarına sanki ‘Susmam sizin için daha hayırlı, beni konuşmak zorunda bırakmayın’ diyor. Yalman bazı ayrıntıları kitabında yazacağını belirterek şunları söylüyor: “Bu aşamada arkadaşlarımın rencide olmaması için açıklamıyorum. Esasen susmamın sebebi budur.”

Yalman daha önce de Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Orgeneral Ergin Saygun’la polemik yaşamış, kendisine yönelik ifadelerini “Gerçekle ilgisi olmayan, yalan beyanlardan yola çıkarak terbiye hudutlarını aşan bir iftira” olarak nitelemişti. Yine yargılama devam ederken ‘darbeyi kim önledi?’ tartışması yaşanmış ve Yalman, NTV’de şöyle konuşmuştu: “Darbeyi Hilmi Özkök önledi diyorsun, aç iddianameyi oku, darbeyi asıl önleyen benim. Hilmi Paşa’nın kaç tankı tüfeği var? Türk ordusu demek, Kara Kuvvetleri demektir.” Örnek’in Darbe Günlükleri’nde ise Yalman’ın şu sözleri dikkat çekmişti: “Geçen yıl eğer ben ona (Hilmi Özkök) karşı Çetin Doğan ile birlikte olsaydım onu paramparça edeceklerdi. Ama ben öyle yapmadım.”

Hem Ergenekon hem de Balyoz davası sanıkları, iki komutana ateş püskürüyor. Yalman ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök. Hilmi Paşa’yı zaten karşılarında bildikleri için ilk günden itibaren hiç beklentiye girmemişler. Darbe süreçlerinde onu devrilmesi gerekenler listesinde ilk sıralara yazmışlar. Günlüklerdeki sözler de bunu doğruluyor. Ama Yalman’ı ise iki taraflı oynayan ve zoru görünce kendilerini yüz üstü bırakan kişi olarak görüyorlar. Planların icrasına taş koyan, kendilerini Özkök’e ve hükümete satan ve dolayısıyla yargılamanın kapısını açan komutan düşüncesi hâkim. Ona yönelen öfkenin büyümesi biraz bu yüzden. Tanık olmasını istemeleri, biraz hınç alma ve linç etme arzusu sonucuydu. Bu kadar tartışmadan sonra lehlerine konuşmasını bekliyor olamazlardı. Açıklamasında dile getirdiği şu sözleri mahkemede söylese darbe kanaatinin pekişmesine katkı sağlardı: “Silahlı Kuvvetler içinde zaman zaman yaşanan bir sorun olan ‘ben daha çok vatanseverim, Cumhuriyet’in değerlerini özellikle laikliği ve Atatürk’ün mirasını en iyi ben koruyabilirim’ kompleksi, bu plan seminerinde, askerî muaşeret kurallarını da hiçe sayarak uygulanmıştır.”

Ergenekon avasında verdiği 31 sayfalık ifade darbeyi teyit etmekten başka işe yaramamıştı. Şöyle demişti orada: “Ayışığı ve Yakamoz adlı darbe planlarını Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök 2004 bahar aylarında odasında bana gösterdi. Kendisi tarafından bilgimin olup olmadığı soruldu. Ben de bilgimin olmadığını söyledim. Bunun üzerine kendisi de ‘Ben de öyle tahmin etmiştim.’ dedi. Esasen bir slayt sunumu şeklinde öğrendim ben de bu planların ne olduğunu. Planı okuyunca kendimin de bu plandan dışlandığına muttali oldum.”

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums