Kapitalizmin çanı neden çalar !

  • 22.11.2015 00:00

 "Bu dönüşüm sürecinin bütün avantajlarını sömüren ve tekellerine alan büyük sermaye sahiplerinin sayılarındaki sürekli azalmayla birlikte, sefalet, baskı, kölelik, soysuzlaşma, sömürü de alabildiğine artar; ama gene bununla birlikte, sayıları sürekli artan, kapitalist üretim sürecinin kendi mekanizması ile eğitilen, birleştirilen ve örgütlenen işçi sınıfının başkaldırmaları da genişler, yaygınlaşır. Sermaye tekeli, kendisiyle birlikte ve kendi egemenliği altında fışkırıp boy atan üretim tarzının ayakbağı olur. Üretim araçlarının merkezileşmesi ve emeğin toplumsallaşması, en sonunda, bunların kapitalist kabuklarıyla bağdaşamadıkları bir noktaya ulaşır. Böylece kabuk parçalanır. Kapitalist özel mülkiyetin çanı çalmıştır. Mülksüzleştirenler mülksüzleştirilirler."

(Kapital 1, s. 727)

Karl Marks  öngörüsü üzerinden çok yıllar geçti ama hiç bir şey değişmedi.

Saz aynı saz,tel aynı tel, türkü aynı türkü...derken; Türkiye’nin yetiştirdiği en nadide iki burjuvasından arka arkaya demeçler geliyor.

Ekonomiden anlamam ben ama  Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç anlar; bakın ne diyor.

”Sorunların kaynağına değinerek “Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir” dedi.

Koç, “Bill Gates diyor ki, 100 bin dolarla siz sıtma ile mücadele edebilirsiniz. Bir insanın saçlarının dökülmesine karşı kellik ilacı için büyük paralar dökülürken insanları öldüren sıtmaya karşı mücadele saç dökülmesine karşı mücadeleden daha zayıf kalıyor. Eğer bu problemlere eğilmezsek sonuçta günlük hayatta karşılaştığımız bu olumsuz şeyler kaçınılmaz olacak” diye konuştu.

“Küreselleşmenin insan tarafı yok” diyen Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan evini terk etti ve kötü insan hakları altında düşük ücretlerle çalışmaya hazırlar. Burada özgür olarak serbest olarak dolaşamayan tek unsur insan.”

İkinci Dünya Savaşı’na göre gelirin 50 kat arttığını, ancak gelir dağılımına bakıldığında büyük bir ayrım olduğunu söyleyen Koç, “Buradaki eşitsizliği anlamak için Einstein olmaya gerek yok” diyerek şöyle devam etti: “Eşitsizliği asgari düzeye indirmek için yapılacak çok fazla senaryo var. Paradigmalar değişmeli” dedi.

Bülent Eczacıbaşı durur mu? Aynı rüzgarı sürdürüyor.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, karamsar bir geleceğe karşı, herkesin değişmek zorunda olduğunu kaydetti. Ali Koç'un kapitalizm eleştirisine katılan Eczacıbaşı, kapitalizmin insanlık için istenen sonucu vermediğini söyledi.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye Kalite Derneği'nin düzenlediği "mükemmelliği sürdürmek" kongresinde Ulusal Kanal'a konuştu.

Eczacıbaşı, hem kongreyi hem de Türkiye'nin kalite olgusu hakkındaki 23 yıllık servüneni değerlendirdi. 

Bir yerlerde bir kıpırdanma oluyor.

Marks amcanın dediği gibi Çanlar çalıyor...!

Ama bu çanlar aldatmacanın, negatif geri besleme modeli mi, yoksa pozitifmiş gibi görünüp  kuzu postuna bürünme hali mi?

Kimin çıkarı için olduğunu bilmesek de (!) göreceğiz, mutlaka yeni formülasyonları, yeni değişkenleri vardır.

Yoksa öyle durup dururken enişte neden öpsün (..!.)  ki !

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums