Umuda yolculuk

  • 29.10.2013 00:00

 

(“Bu daha başlangıç”) HDP 1. Olağanüstü Kongresi Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda coşku ile gerçekleşti.

Tarihi bir gün yaşandı..

Bu daha başlangıç” şiarıyla umuda açılan kapıda; Direnişçi işçilerden ODTÜ’lü gençlere, Türk, Kürt, Ermeni, Çerkez, Alevi ve Süryani temsilcilerinden LGBT bireylere geniş bir katılımın olduğu genel kurulda, “Türkiye ve Mezopotamya halklarının umudu ve çözüm gücü burada” mesajı verildi.

Kongreye katılan milletvekilleri konuşma yaptı. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel yaptığı açılış konuşmada, HDP’nin olağanüstü kongresinin olağanüstü bir ilgi gördüğünü belirterek, “HDP’ye dönük düşmanca konuşmalar oldu. İşte bugün hep birlikte nasıl bir ülke istediğimizi ele güne göstereceğiz ve yüzümüzün akı ile çıkacağız” dedi. Tüzel, 2 gün sonra Cumhuriyetin kuruluşunun kutlanacağını kaydederek, “90 yıllık bir Cumhuriyet inkara, asimilasyona, bizi yok etmeye dayalı bir Cumhuriyetti. Böyle Cumhuriyet istemiyoruz" dedi.

 HDP’nin Türkiye’deki tüm halkların partisi olacağını ifade eden Tüzel, “Yıllardır bu ülkeyi zulümle, haksızlıkla yönetenlerin karşısında partimiz herkesin sesi olacak. Demokrasi barış ve kardeşlik istiyoruz. Demokrasiyi sandıktan beklemeyeceğiz. Gezi direnişine önce biz sahip çıkacağız. Biz Gezi’nin mücadelenin direnişin arkasında olacağız. Bütün hapishane duvarlarını yıkacağız, bu halkların evlatlarını özgürlüğe kavuşturacağız” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ, REALİTEYE TOSLAMIŞTIR”

Kongrede konuşma yapan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, HDP’nin bütün Türkiye halklarına, ötekileştirilenlere bir umut olarak geldiğini kaydetti. Sömürünün, zulmün başladığı günden beri zulme isyan eden geleneğin mirasçıları olduklarını dile getiren Önder, “Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Devir artık barikatlar devridir. Süreç ODTÜ ile taçlanmıştır. Bu barikatın çimentosu HDP’dir. HDP, herkesin kendisini ifade edebileceği yegane platformdur. AK Parti, realiteye toslamıştır. Bundan sonra iş görme kabiliyeti yoktur. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Öfkelenince çok güzel olmuştunuz, bir araya gelince çok daha güzel oldunuz” ifadelerini kullandı.

“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE HDP’DE HAYAT VERECEĞİZ”

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak ise yaptığı konuşmada, “Haklarımızı gasp edenler, özgür nefes almayı bile bize çok görenler kaybedecek. HDP, Kürt’ün, Türk’ün, Laz’ın, Ermeni’nin özgürlüğü olacaktır. Üzerinde en çok siyaset yapılan, en çok kötüye kullanılan inanç istismarı, ırkçılığa dönüşmüş, faşizmin adı olmuştur. İnanç özgürlüğüne HDP’de hayat vereceğiz. Bu çatı tüm inançların özgürlüğünü yaşadığı ortak ve özgürlükçü laikliğin teminatı olacaktır” dedi.

 ODTÜ’LÜ ÖĞRENCİLER DE KÜRSÜYE DAVET EDİLDİ

Öte yandan, ODTÜ’de yol yapımını protesto eden öğrenciler de kongredeydi. Yapılan konuşmaların ardından ODTÜ’lü öğrenciler kürsüye davet edildi. Öğrencilerin bir konuşma yaptığı kongrede “Her yer Taksim her yer direniş”, “Her yer ODTÜ her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadelemiz devam ediyor” şeklinde sloganlar atıldı.

KONGREDEN DETAYLAR

 Kürtçe ve Türkçe pankartların asıldığı salonda partinin ilklerini tanımlayan “En Genç Parti, Rengarenk Parti, Özgürlükçü Parti, Özyönetimci Parti, Barışçı Parti, Halkçı Parti, Demokratik Parti, Eşitlikçi Parti, Emekçi Parti” yazılı afişler dikkat çekti. Salonda, ayrıca “Susma Haykır LGBT’ler vardır” yazılı döviz de yer aldı. Salonun dışına 15 farklı dildeki "Umuda Hoş Geldin" yazılı dev bir afiş asıldı. Türkçe ve Kürtçe şarkıların seslendirildiği kongrede, Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı, Öcalan bayrakları açıldı. Kongrede, konuşmalar duyma engelliler için işaret diline çevrildi. Kongrede oluşturulan divanda başörtülü Hüda Kaya ile şarkıcı Esmeray da yer aldı. Kongreyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen de izledi. BDP’lilerin yoğun ilgi gösterdiği kongreye, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise katılmadı.

 Farklı renklerle “Umuda Yolculuk” yazılı dev pankartın asıldığı Genel Kurul’un açılışında Gezi olayları ve “özgürlük mücadelesinde” hayatını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Genel Kurul’a, çok sayıda sendikacı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve Mardin milletvekili Erol Dora ile HDP’ye geçecek milletvekilleri Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder de katıldı. Levent Tüzel, konuşması sırasında eşcinsellerin attığı “aşkım aşkım nerdesin” sloganı üzerine, “Aşk olsun diyeceğimiz çocukların sayısı artıyor. Çoğalarak büyüyeceğiz. Geçmişteki mücadele birikimimiz, önemli ama bunlarla yetinmeyip, geleceğe bakacağız, geleceğe doğru yürüyeceğiz ODTÜ ve benzerlerini birer mücadele simgesi ve direniş merkezi olarak ele alacağız. Hükümetin sahtekarlığını teşhir edeceğiz. Bir tarafta düzen ve sermaye güçleri diğer tarafta ise HDK çatısı altında birleşenler var” dedi.

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Konuşmasına Kürtçe başlayan Sırrı Süreyya Önder ilk defa, “seçim değil, stratejik işbirliği” sözünü verdiklerini belirtti. Önder, “Bu bileşenlere bakınca Türkiye ’de bir ilki görüyoruz. Bizim mücadelemizin tarihi aynı zamanda birlik çabalarının da tarihidir. Aynı zamanda bu birlik çalışmalarının akamete uğramasının da tarihidir. İlk defa biz halklara, emekçilere ve yoksullara bir söz verdik. Seçim işbirliği değil stratejik bir işbirliğidir dedik. HDK bunu yerine getirmemizin adıdır. HDK çalışmasının verimliliğinin sonucudur HDP. Yapıyı oluşturanların hepsi kendi özgürlüklerini koruyarak bir araya gelebileceklerini gördüler” dedi. Çalışmalarda aman zaman bocaladıklarını ancak başarıyı yakaladıklarını anlatan Önder, sözlerine şöyle devam etti:

“Aramızdaki temel fark yorgunluk farkı olacaktır. Sorumluluk alanlar biraz daha fazla yorulacaktır. Hep birlikte bunu başaracağız. İster 3’üncü yol diyelim ister devrimciler diyelim, bu savaşı kazanacağız. Bu pratiği göstereceğimiz ilk yerde yerel seçimlerdir. Bu ruh devam ettiği müddetçe itibarsızlaştırma çalışmalarına en etkili yanıtı vereceğiz.” SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ise, “Marjinallik kavramı Gezi direnişi sonrasında anlamını yitirmiştir. Tedirgin oldukları Gezi’nin çapulcularıyla Kürt dağlarında gezenlerin yan yana gelmesidir. Biz bir yola çıktık ve kartopu gibi büyüyerek yürüyoruz. Düşman saldırıyor. Demek ki doğru yoldayız” dedi.

KÜRKÇÜ VE TUNCEL EŞ GENEL BAŞKAN OLDU ÇOK RENKLİLİK VURGUSU

 Çerkes, Arap ve Ermeni temsilcilerin de katıldığı kongrede, çok dilli, çok kimlikli, çok inançlı vurgular ön plana çıktı. Suriye’nin Rojava bölgesinde El Kaide grupları ile çatışan YPG’lileri destekleyen Kürtçe sloganlar atıldı. Kısacası Sebahat Tuncel’in deyimi ile noktalandı. Çaresiz değiliz, çare biziz .Vatana millete hayırlı olsun, uğurlu olsun, umut olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums