TWİTTER CIVITTI MI?

  • 25.03.2014 00:00

 “Twittermwitter hepsinin kökünü kazıyacağız”

Ulusal ve Uluslararası ajanslara düşen bu sözler Başbakan Erdoğan’a ait. Ancak Erdoğan’ın Bursa mitinginde sarf ettiği bu sözün önü ve arkası da var.

''Şimdi bakın uluslararası komplolar bu işin içinde. Çok ilginç. Bu Twitterlar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı,Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız. Evetevet hepsini, efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü görecekler. Bunun özgürlükle alakası yok. Özgürlük birinin mahremine girmek değildir, özgürlük devletin sırlarını bu tür kanallarla uluslararası yerlere, fitnelemek, sufle etmek değildir.''(20 Mart, Bursa, Erdoğan)

Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında birçok kişinin gözden kaçırdığı şöyle bir açıklama daha yapmıştı:

“bu insanlar veya bu kurumlar (twitter) kazançları için, imkânları için her türlü ahlaksızlığı her türlü casusluğu, ajanlığı teşvik ediyor. Yani çünkü bunun sınırı yok, sınırsız bir şey bu. Böyle bir özgürlük anlayışı kabul edilemez”

Daha çok Karadenizlilerin kullandığı “denizden babam çıksa yerim” diye bir deyim var. Maalesef Türkiye’de de denizden ne çıksa iktidar aleyhine kullanacak noter tasdikli muhalifler var. Bu zevat Türkiye gündeminikategorik bir bakışla, “Erdoğan’a aleyhine kullanabilir miyiz kullanamaz mıyız” denklemi üzerinden takip ediyor.

Twitter’in kapatılması hadisesini,Noter tasdikli muhaliflerin yorumladığı gibi “siyasal iktidarın haberleşme özgürlüğünü sosyal medya aracılığıyla engellemesi” şeklinde yorumlayıp, Başbakanı “diktatör ve özgürlük karşıtı” diye yaftalayabilirsiniz.

Peki, gerçek bu mu?

Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki; twitter bugüne kadar bütün ısrarlara rağmen Türkiye’de bir irtibat bürosu veya ofis açmış değil. Türkiye, ABD ve AB ülkeleri arasında içerik engellemesi başvurusunu en az yapan ülke olmasına rağmen Twitter Yönetimi, Türkiye Mahkemelerinin vermiş olduğu hiçbir kararı tanımadı. Milyonlarca dolar kazandığı Türkiye’ye 5 kuruş vergi vermedi. Hadiseyi “iletişim özgürlüğü” perspektifinde değerlendirenler, (Twitter’in patronu JackDorseydahil) en çok içerik engellemesi başvurusu yapan ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin mahkeme kararlarını tanıyan ve gereğini anında yapan, ancak içerik engellemesi başvurusunu en az yapan ülke olan Türkiye’nin mahkeme kararlarını bugüne kadar hiç tanımayan “cıvıtmış twitter”i neden eleştirmiyor?

Cemil Ertem’in geçen gün yazdığı gibi: “burası artık herhangi bir ülke değil, ABD’de Kanada’da, Britanya’da nasıl yasal görünürseniz, burada da öyle olacaksınız, siz kâr amaçlı bir şirketsiniz, bizim vergi veren yurttaşlarımızdan kazandığınız paranın vergisini de vereceksiniz. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarına da, dünyanın herhangi bir yerinde olduğu gibi, uyacaksınız”

Twitter, Türkiye’yi tanımak ve onun kurallarına uymak zorundadır. Özellikle son 3 ayda toplu karakter suikastlarının yapıldığı, kişisel hak ve özgürlüklerin gasp edildiği, özel yaşamın gizliliği ilkesinin tarumar edildiği ve özellikle ulusal güvenliğin açıkça tehdit edildiği bir mecraya dönen cıvıtmış twitter, ABD ve AB’nin yasalarına tabi olduğu gibi Türkiye’nin yasalarına da tabi olmak zorundadır.

Son olarak, iletişim özgürlüğünü sonuna kadar desteklemeliyiz. Haberleşmek, bilgi alıp-vermek, paylaşmak haktır. Sosyal medya kapatılamaz, erişimi engellenemez.

Ancak…!

BOT-ROBOT hesaplar üzerinden, gerçek kimliğini gizleyerekkarakter suikastı yapmak, kişilerin özel bilgilerini, görüntülerini ifşa etmek, özel yaşamın gizliliğini ilkesini ihlal etmek, devletin, kurumların ve kişilerin güvenliğini riske atacak paylaşımlarda bulunmak Türkiye yasalarına göre “bilişim suçu”dur.

Bu suçu işleyenleri, yani “cıvıtanları” twitterdan ayıklamak, mahkeme kararlarının gereğini yapmak “TwitterYönetimi”nin işidir.

Biz,twitter’a değil, “twitter’da cıvıtanlara”karşıyız..

@bayramzilan

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums