AK PARTİ GERÇEKLERDEN UZAKLAŞIYOR

  • 16.06.2016 00:00

 “Bugün hayat AK Parti’nin parmakları arasından kaçıyor. Üstelik doğruları yapmak için her şeye sahip olduğu bir dönemde.”

Bu sözler Karar Gazetesi köşe yazarı, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde başdanışman olarak görev yapmış, Etyen Mahcupyan’a ait.

AK Parti iktidarı döneminde görev yapmış kişilerden Erdoğan ya da parti politikalarına yönelik ciddi, objektif eleştirilere alışık olmayanlar için ilginç gelecek tespit ve değerlendirmeler yapan yazar, özellikle de çözüm sürecine ilişkin AK Parti’ye yönelik eleştirileriyle dikkat çekiyor.

AK Parti’nin barış içinde birlikte yaşama amacına yönelik bir dönem başlattığı çözüm sürecinden milliyetçi söylemlerle uzaklaşmaya başladığı gerçeği ve PKK ile mücadele adına tüm Kürtleri karşı cepheye iten uygulamaları, o alanda yeni oluşumlar ve yeni siyaset biçimlerini gündeme getireceğe benziyor.

Suriye’deki gelişmelerle birlikte ele alındığında Mahcupyan’ın da altını çizdiği bu olasılığın gerçekleşme oranı oldukça yüksek görünüyor.

Davutoğlu’nun görevi bırakmak zorunda kalma sürecinin de yeterince doğru analiz edilmediği bir gerçek.

Muhalefetin aynı anda hem Erdoğan’a hem Davutoğlu’na yönelik saldırıları, AK Parti de oluşması beklenen çatlağın çabuk fark edilip tez elden giderilmesi, Erdoğan’a karşı Davutoğlu’nun direnebilme ortam ve koşullarını yok ettiği gibi Erdoğan’ın etki alanını da genişletti.

Kendi oylarıyla iktidar olabilme şansı bulunmayan CHP nin bu sürece ilişkin bir öngörüsü olmadığı gibi, gerekli taktik hamleleri yapabilme becerisini de gösteremedi.

Erdoğan’ın şahsında AK Parti giderek ülke gerçeklerinden uzaklaşıyor.

Ancak bu yalın gerçeği fark edemeyen muhalefet partileri Erdoğan ve AK Partinin iktidar sürecini uzatmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Oysa dünyanın hiçbir yerinde bu kadar uzun süre bir siyasi partinin, üstelik de oylarını artırarak iktidarda kalması mümkün değildir.

Bu gerçeği görmezden gelip, her seçim yenilgisinin ardından kendi dışında herkesi ve her kesimi suçlama aczini gösteren muhalefetin aymazlığı yüzünden; AK Partinin, gerçeklerden uzaklaşan politikalarına rağmen iktidarda kalmayı sürdürmesi, ancak bizim gibi muhafazakar özellikleri yüksek ülkelerde mümkündür.

İçinde bulunduğumuz koşullarda önce bölgesel aktör olarak kendini kabul ettirmeye çalışan Erdoğan’ın; giderek küresel liderliğe soyunması, dünya ölçeğinde bir dolu güç odağını rahatsız ettiği gibi, Erdoğan ve çevresini de somut gerçekleri göremez hale getirdi.

Bugün dünyanın en büyük ekonomik ve siyasal güçlerinden biri olmasına rağmen Çin’in bile Erdoğan kadar iddialı çıkışlar yapmadığı, dünya liderliğine soyunmadığı dünyada, daha mütevazi ve gerçekçi bir liderlik çizgisi yerine tüm komşularımızı bile karşımıza alan egosantrik bir liderlik hevesi ne yazık ki, Türkiye yi her geçen gün biraz daha yalnızlaştırmaktadır.

İlk iktidar yıllarında olduğu gibi halkın somut taleplerine yönelik politikalar geliştiren, sosyal devlet anlayışına uygun projeler üreten AK Partinin yerini ne yazık ki, güç zehirlenmesinden kaynaklı, toplumda karşılığı olmayan politikalarla halktan kopmaya başlayan bir parti almakta.

Bu iktidardan kurtulmak isteyenler için belki olumlu bir durum görünse de, alternatifi oluşturulamadığı için ülkenin geleceği açısından bir dolu olumsuzluğu, belirsizliği de beraberinde getirebilir ve Türkiye daha büyük sıkıntılar ve sorunlarla karşılaşabilir.

Siyasi muhalefetin bu basiretsizliğini, açmazını bilen AK Parti bir süre daha bu sorumsuz tavrını sürdürebilir ancak toplumsal muhalefet daha ne zamana kadar bu gidişe tahammül edebilir?

Görünen o ki, Türkiye de AK Partinin alternatifini siyasi partiler değil, toplumun iç dinamikleri belirleyecek.

Eğer siyaset kurumu öncülük yapar, toplumsal muhalefetin önünü açabilirse bu süreç kısalabilir ve AK Parti iktidarının ömrü azalabilir.

Öte yandan, AK Parti olarak söylemek mümkün olmasa da Tayip Erdoğan, toplumdaki tepkileri dikkate alarak başkanlık inadından vazgeçebilir, çözüm sürecine yönelik olumlu adımlar atabilir, Kürt yurttaşlarla barışık politikalar izleyebilirse, iktidarını biraz daha sürdürebilir.

Ekonomideki durgunluk, komşularımızla ilişkilerimizde var olan sorunlar, Suriye ve mülteci krizi, terörle mücadele konseptindeki aşırılıklar, gelişmiş batı ülkelerini rahatsız eden kişisel çıkışlar, artık yalnızca muhalefeti değil, AK Partiye oy ve destek vermiş kesimleri de rahatsız etmeye başladı.

AK Parti bu gerçeklerden uzaklaşarak, kendi doğrularına yönelik politikaları sürdürmeye devam ederse, siyasi muhaliflerinden olmasa da toplumsal muhalefetten hiç ummadığı, beklemediği bir tepki alarak, kendi sonunu hazırlayabilir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums