NASIL BİR VEKİL İSTİYORUM

  • 16.03.2015 00:00

 Milletvekilliği seçimlerine üç ay kala siyasi partiler aday belirleme çalışmalarına başladılar.

Aday belirleme yöntemleri farklı da olsa sonuçta partilerin tüzükleri ve yönetimleri, daha da önemlisi liderlerin tercihleri öne çıkıyor.

Onları seçecek seçmenlerin tercihini pek dikkate alan yok.

Dikkat ederseniz seçmen diyorum, parti üyeleri ya da delegeler demiyorum.

Futbol takımı tutar gibi parti tutan fanatikleri ayrı tutuyorum.

Akılcı ve ülkesini seven bir seçmenin yapması gereken, siyasi partilerin belirlediği adaylara bakarak oy vermeleridir. Ancak bizdeki siyasi partiler ve seçim yasaları kişilerin özgür iradeleriyle siyasi tercih yapmalarına olanak vermediği için kendilerine yakın hissettikleri partilerin liderleri tarafından hazırlanmış listelere oy vermek zorunda kalıyorlar.

O nedenle gerek liderlere, gerekse yöneticilere şimdiden nasıl bir vekil istediğimize ilişkin görüşlerimizi bildirirsek ve bunu mümkün olduğunca yaygınlaştırırsak çok az ihtimal de olsa belki dikkate alırlar.

-Öncelikle siyaseti bir meslek olarak görmeyen,

-Hayata ve insana dair var olan bilgi ve birikimini bir süre de olsa toplum ve ülke yararına kullanmak isteyen,

-Önyargılarından arınmış, ülkesini ve insanlarını ayrımsız seven, onlara hizmet etmekten mutlu olabilen,

-Gereksiz hırsları olmayan, kişisel çıkar ve beklentiler yerine toplumsal faydayı öne çıkarabilen,

-Siyaset öncesi yaşamında ve siyaset yaptığı sürece, sahip olduğu mesleği, işi en iyi şekilde yapmış, sosyal yaşamın içerisinde her alanda gücü ve zamanı ölçüsünde katkı koymuş,

Birey odaklı, kişi hak ve özgürlüklerine önem veren,

Ve de en önemlisi barıştan yana, demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla içselleştirebilmiş olsun.

Bu özelliklere sahip olduktan sonra inanın benim için hangi partiden aday olduğunun çok fazla bir anlamı yok.

Kuşkusuz oyumuzu, özelliklerini takdir ettiğimiz adaya değil de doğrudan siyasi partiye vermek zorunda olduğumuz için pek anlamlı ve gerçekçi gelmeyebilir.

Ama herkes kendi partisi içinde bu özelliklere sahip aday adaylarının öne çıkması için “partilerin ve liderlerin izin verdiği ölçüde” çaba gösterirse belki parlamentoya az da olsa nitelikli, dürüst, çalışkan, üretken vekiller gönderebilme şansına sahip oluruz.

Konuyu biraz daha açmak gerekirse;

Bir vekil adayı düşünün; mesleğiyle ilgili meslek odasında kendisini tanıyan yok, kendisinin meslek kuruluşlarında tek bir çalışması yok, STK larda, platformlarda hiçbir projenin içinde yer almamış,

Ancak ailesi ekonomik olarak güçlü ya da tanınmış,

Siyasi partinin yönetim kademelerinde sıcak ve akçalı ilişkiler kurmuş olmaktan başka bir özelliği olmayan kişiler bizim vekil adayımız olmamalılar.

Hiçbir işi başaramadığı için “hiç değilse siyaset yapayım” diye ortaya çıkan, harcayacak parası olan ama daha sonra da harcadıklarını kat be kat fazlasıyla geri alabilmek için iş takipçiliği yapmaktan siyaset yapmaya fırsat bulamayanlarla yola çıkanlar her durumda hayal kırıklığı yaşamaya mahkumdur.

Siyasi partiler, liderlere bırakılamayacak kadar önemli kurumlardır.

Gelin siyasi partilere sahip çıkma adına; barıştan, özgürlüklerden, demokrasiden yana tavır alabilecek, geçmişi temiz, akçalı işlerden uzak durabilecek, dinamik, inançlı ve mümkün olabildiğince genç adayların arkasında duralım.

Kendim de görev yaptığım Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ; başarılı sanayici kimliği bir yana, çalışkan, enerjik, mücadeleci kişiliği, örgütçü özelliği, fedakar ve üretken yaşam tarzıyla bu tanımlara uygun bir aday adayı.

İnanıyorum ki, partisi de teveccüh gösterirse hem ülkemiz, hem de sektör adına çok önemli ve yaşamsal projelerin takipçisi olacaktır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums