Amerika’yı keşfetmenin önemi

  • 22.11.2014 00:00

 Amerika’yı ilk keşfedenlerin kim olduğu  bilimsel çalışmalar açısından elbette önemlidir. Ama galiba  Amerika ile ilişkilerin bugünkü durumu tarihi keşiften daha önemlidir.

Zaten keşif konusunda sarf edilen sözler de galiba bu açıdan anlamlıdır. Bir yandan ciddi bir iletişim kaosu yaşanırken diğer yandan “bakın yaşadığınız kıtayı ilk keşfeden bile biziz” mesajı verme ihtiyacı, belki de bastırılmış duygu ve öfkenin bir patlamasıdır.

Türk – ABD ilişkilerinin kompleksli seyri yeni değildir. Şimdilerde özellikle Suriye ve Irak politikalarında farklı pozisyon alma eğilimi kendini daha net hissettirmektedir. Hissettirmenin ötesinde açıkça ilan edilmektedir.

Obama’nın Suriye politikasında Türkiye’nin çizgisine geldiği iddiası bu açıdan tümüyle anlama sorununa dayanmaktadır. IŞİD ile mücadelede Esad’ın partner olmadığı mesajı ABD yönetimi tarafından açıkça dile getirilmektedir. Ama bu mesajı, IŞİD ile Esad’ı aynı kefeye koyma ve ikisine birden savaş açmak, ikisinin tasfiyesini eş zamanlı yürütme biçiminde yorumlamak, tümüyle Türkiye’nin ısrarından ibarettir.

ABD dış politikası son derece pragmatiktir. Bölgede reel  güçler kimlerse planlamasına onları dahil etmenin hiçbir duygusal tarafı yoktur. Adeta iş yerlerine asılan “Allah’ın dediği olur”  yazısı gibi Ortadoğu’da “ABD’nin dediği olur” psikolojisi içinde yaşayanların beklentileri gerçekçi olmadığı gibi hayal kırıklıkları da büyük oluyor.

Bu nedenle ABD’ye meydan okuyan , rest çeken mesajların iç politikada inşa ettiği algı dışında ciddi bir karşılığı yoktur. Tam da bu hamaset ve tribünlere mesaj amaçlı ikircikli siyasetin kendisi güven bunalımına dönüşmektedir.

Cumhuriyetçilerin ABD siyasetinde daha güçlü temsili yada Obama’nın görev süresinin dolacak olmasını ultra pozitif yorumlayanlar sorunların ciddiyet düzeyinin bile farkında olmayanlardır.

Bu nedenle çözüm sürecinde üçüncü göz tartışmaları daha dikkatli ele alınmalıdır.

Söylem ile reel siyasetin dengesini iyi kuramaz  doğru okuyamazsanız ABD karşıtı olabilir ama buradan mutlaka Ortadoğu halkları lehine siyasal çözüm çıkaramazsınız.  ABD hayranlığı ile ABD karşıtlığına dayalı milliyetçiliğin iç içe geçmişliği bu nedenle dikkatle ele alınmalıdır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Selçuk Uzun fan
    Selçuk Uzun fan
    25.08.2012 13:35

    Tebrikler Sayın Selçuk Uzun

  • Met Metin ORHAN
    Met Metin ORHAN
    24.08.2012 11:56

    Sevgili Selcuk, yüreğine sağlık.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums