Mesajın toplumsallaşması ve temsil

  • 27.07.2014 00:00

 Cumhurbaşkanlığı secim kampanyasının HDP açısından üç önemli anlamından söz edebiliriz. Bunlardan birincisi Türkiye toplumunun önyargı ve korkularının aşılması ile ilgilidir. Fanatik parti tabanları dışındaki seçmenin sandığa gittiğinde önce asla oy vermeyeceklerini belirleyip sonra kalanlar arasından bir tercih yaptığı bilinmektedir.


Bu bağlamdan bakıldığında yarışa en zor noktadan başlayan HDP adayıdır. Bu tablonun kendiliğinden oluşmadığını, sistematik dışlama ve psikolojik harp uygulamalarının sonucu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak gerek barış süreci ve gerekse HDP ile açılan yeni sayfa, cumhurbaşkanı adayının mesajı ile birbirini tamamlamış gözükmektedir. Tamamı sandığa yansımasa bile bugüne kadar oy vermeyen kitlelerin en azından karşıt pozisyonundan çıkması, son derece önemli bir kazanım olacaktır.

Bu sempatinin pasif seçmen davranışından, aktif yurttaş ve örgütlü toplum tavrına dönüşmesi yerel örgütlerin çalışması ile imkan bulur. Elbette yereli bu çabaya yönlendirecek, destekleyecek, cesaretlendirecek ise merkezi yönetimdir. Aşağıdan yukarıya yeniden inşa süreçleri açısından seçim kampanyaları ciddi fırsatlar sunar. Kampanyaya ilgi duyup çalışmalara katılmak isteyenleri istihdam edecek bir örgütlenme modeli ile genişleme sağlanabilir. Dolayısı ile aslında cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası  bir örgütlenme vesilesi olarak görülmelidir.

Yerel seçim takvimi dolayısı ile ancak yasal şartları tamamlayacak biçimde örgütlenen yeni bir partinin sahici bir yapıya dönüşmesi ve özellikle zayıf olunan illerde temellerin atılması son derece  önemlidir.

Ancak potansiyelin daha güçlü olduğu illerde özgün bir çalışmaya ihtiyaç olduğu açıktır. Ciddi bir oy artışı hedefleniyorsa bu açıdan stratejik öneme sahip iller özellikle geçmişte yüzde bir ile yüzde on aralığında oy alınan illerdir. Hedef kitlenin çok zayıf olduğu iller ile zaten yüksek oy alınan iller dışındaki üçüncü grup iller, baraj sorununu fiilen bitirecek bir tablonun ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Böyle bir durumun ortaya çıkması, hem içerde barış sürecinin hızlı, ciddi ve sağlıklı ilerlemesini sağlayacak hem de başta Rojava olmak üzere Ortadoğu politikalarının yeniden ele alınmasını kolaylaştıracaktır.

Türkiye demokratikleşmesini güvence altına alacak bir toplumsal muhalefet dinamiğinin görünür olup umut odağı haline gelebilmesi için cumhurbaşkanlığı seçimi bir dönüm noktasıdır.

Dolayısı ile mesajın yeniliğini, kapsayıcılığını, toplumsal güven inşasına dönüştürebilmenin yolu doğru bir temsilden geçmektedir. Toplumsal hassasiyetleri yok sayarak bu güveni tesis etmek de, yeni yaşam misyonunu temsil etmek de mümkün olmaz.

Kampanya aktivisti herkes bu dikkat, duyarlılık ve sorumluluk içinde hareket etmelidir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums