HDK ve siyasal hayata müdahale

  • 5.07.2014 00:00

 Siyasal hayata müdahale  tartışması salt bir üstyapı örgütlenmesi sorunu olarak ele alındığı ölçüde  yanıltıcı olacaktır.

Asıl olan toplumsal alandaki örgütlenme ve sorun çözebilme kapasitesidir. Toplumsal zeminde bir ihtiyaca cevap veremiyorsanız, program yada örgütlenme modeli tartışmalarının kıymeti de düşecektir.

Toplumsal değişim bütün kesimler için gerçekliktir. Bu değişimin ekonomik yada siyasal nedenlerini cesaretle okumak ve bu doğrultuda kendini, dilini, örgütlenme modelini yenilemek gerekir.

Bu genel girişten HDK tartışmalarına dönelim. Bir kere HDK tamamlanmamış  bir süreçtir ve bu kendini inşa etme süreci güncel siyasal gelişmeler mahkum edilmeden ele alınmalıdır.

Güçlü toplumsal örgütlenme ve temsile dayanmayan tüm buluşmaların karşı karşıya bulunduğu risk HDK için de geçerlidir. Kürt toplumsallığı ile onun siyasal temsili, emek, kadın, çevre, Alevi gibi alanlarda bir yaman çelişki ile muhataptır.

Varmış gibi davranarak daha fazla vakit kaybetmek yerine olması için çabalamaktır yapılması gereken. Sanki toplumsal alanı kuşatan güçlü siyasal özneler varmış gibi hareket etmek, hem yanıltıcı olacak hem de  bu alanda ciddi bir yapının kurumsallaşmasını da geciktirecektir.

Bu gerçek dikkate alındığı ölçüde HDK toplumsal alanda özneleşme imkanı yakalayacaktır. Bu nedenle HDK sadece HDP’nin arka bahçesi olmaya mahkum edilmemeli, daha orta ve uzun vadeli yerel alt yapı çalışmalarına fırsat verilmelidir.

Kendi yetmezlikleri, handikapları ile yüzleşmeyen hiçbir yapı siyaseti yönlendirme rolünü oynayamaz. HDK, bu nedenle bir toplumsal özne değil belki sahici toplumsal öznelerin buluşma cesaretini artıracak bir kolaylaştırıcı olmalıdır.

HDK çalışmalarının, HDP çalışmaları ile yöntem farklılığı taşıması aynı zamanda bir rol paylaşımı meselesidir. Bu iş bölümünü başarabildiği ölçüde etkin ve verimli olma imkanı doğacaktır.

Toplumsal kırılmalar ve yeni arayışların yaygınlaşacağı bir dönemde, HDK’nin genişlemeye açık davranması yanında bu yönde bir davetkar çaba içinde olmalıdır.

Özel olarak yoğunlaşma  gereken alanlarda yüzeysel temsil iddiaları ile hareket etmek bu buluşmayı zorlaştırır. Toplumsal alanın parçalanmışlığı karşısında bir dinamiği öne çıkarmak diğer dinamiklerin kendini HDK içinde ifadesini imkansızlaştırır. Kendi içinde farklı ayrışmalar yaşayan toplumsal kesimlerle ilişkide kolaya kaçmamak ve zahmetli yoldan yürümeyi göze almak gerekir.

İktidar eksenli tutumlar  ve parlamenterizmin bildik  hastalıkları HDK’nin önündeki en büyük engeldir. HDP’nin  içinden çıktığı HDK’ni boğan bir pozisyona girmesini önlemenin yolu iç içe geçmiş ve muğlak bir yapılanma olamaz. Aksine Sorumluluk ve görev tanımları netleştiği ölçüde ikisinin bir birini beslemesi, desteklemesi, her ikisinin birlikte büyümesi mümkün olacaktır.

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums