BİLİŞMEK, BİLEŞMEK, GELİŞMEK VE HDP

  • 11.04.2014 00:00

 Bilme tek taraflı bir iddia üzerine oturabilir ama bilişme bir süreçtir ve mutlaka karşılıklı yürümek zorundadır.

Kuran, kavimlerin, dillerin farklılığının üstünlük iddiası ve çatışmaya dönüşmemesinin güvencesi olarak “tanışma, bilişme” eksenini merkeze oturtmuştur. Yine Hz.Muhammed’in bir hadisinde, “birbirinizi gerçekten sevmedikçe iman etmiş olmazsınız” uyarısı yapılmaktadır.

Siyasal örgütlerin ortak iddialar üzerinden bir araya gelmesi  ve böylece toplumsal hareketlenmelere öncülük etmesi, tıpkı insanlar yada halklar arasındaki ilişki gibi dinamik bir süreci ifade eder.

Kaygılar, korkular, geçmişte yaşananlardan kaynaklı ön yargılar doğal olarak, tanışma, bilişme, bileşme ve birlikte iş yapma sürecinin seyrini etkiler.

HDP öncesinden başlayan arka plan ortaklaşmaları ile birlikte son seçimler bilişme sürecinde ciddi bir mesafe alınmış olmasını gerektirir. Hatta bileşenlerin kendi özgün iddia ve çalışma zeminlerini koruma hakkını kendilerine tanımakla birlikte, ortak çalışma platformundaki kimlik ve hukukun bir adım daha ilerletilmesi  zorunludur.

Eklektik ve geçici bir araya gelmiş havasından çıkmak ve geri dönüşü olmayan bir kararlılıkla yol yürümek, kitlelerin bu siyasal alternatife itibar edip inanması için şarttır.

Özetle bütün bileşenlerin Tarık Bin Ziyad’ın İspanya kuşatmasında yaptığı gibi gemileri yakmayı göze alması ve geri dönüş ihtimalini zihin dünyasından silmesi gerekir.

Yeni bir siyasi çalışmanın gelişebilmesi için kararlılık ve yoğunlaşma zorunludur. Zaten zayıf olan güçlerin ayıracakları kısmi güç ve katkı ile etkin bir siyasi irade inşa edilemez.  Oturmuş güçlü siyasi organizasyonların kurdukları bir alt komisyon değildir HDP. Bu pozisyondan çıkmak ve HDP etrafında yeni çevrelerin siyasete katılımının önünü açmak için tüm bileşenlere iki önemli görev düşmektedir.

HDP’yi yeni isimlerin katılımını zorlaştıracak kadar domine etmemek ama bir yandan da bütün gücü ile enerjisini bu çalışmanın başarıya ulaşması için seferber etmek. Bu dengeyi gözetmek zor ama zorunludur.

Eskinin devamından ibaret imajı verip sadece tabela değişikliği izlenimi oluşturacak yaklaşımlardan kaçınmak ne kadar gerekli ise, sahiplenme konusunda  isteksiz davranıp projenin ölü doğmasına neden olacak davranışlar içerisine girmekten uzak durmak da bir o kadar önemlidir.

BDP yada diğer partilerin seçilmişlerinin HDP’ye katılımı konusunu bu bağlamda ele almak gerekir. Sorun birilerinin katılmasında değil özellikle yeni çevrelerin katılımının sağlanamamasında aranmalıdır. Kim ne kadar bu yönde bir çaba ve arayış içinde olmuş,  bunun gereğine uygun davetkar bir tavır ortaya koymuştur ?

Bu sorunun cevabını her birey ve bileşen  aramalıdır. Dışarda değil kendinde aramalıdır. Başkasının eksik ve yanlışlarını sorgulayarak değil kendi gerçeğini masaya yatırarak aramalıdır.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Îsmaîl Girikî
    Îsmaîl Girikî
    24.10.2012 11:25

    Öcalan hic bir zaman devre disinda kalmadi, devrede cikmadiki yeniden devlereye girsin!Defalarca ben bugün cikiyorum, yarin baktik kesin emir veriyor Kandile; elinizi tutan mi var yapiyorsaniz yapin"diyecek kadarETÖ ne sadakat bildiriyordu.PKK okul yakma isi CHP ye destekti.Aclik gervlerideETÖ Generallere destektir. Öcalan kendisi niye aclik grevine yatmiyor?Öcalan bir tek seye sadik kalmis,Kemalizmi güncelemek ve Kürdleri geriletmek. Müzakere bununla yapilirmi? Mantik buna akarsidir.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums