BAŞBAKANIN ADAY PROFİLİ VE ANKARA

  • 30.11.2013 00:00

 Yerel seçimler neredeyse tüm partiler için kritik önem taşıyor ve bu yönü ile de sadece yerel yönetimlerin belirlenmesinin ötesinde anlam  ifade ediyor.

Özel olarak Başbakan Erdoğan’ın siyasi geleceği , genel olarak da iktidar partisinin akıbeti açısından birkaç puanlık düşüş yada bazı belediyelerin kaybedilmesi , sembolik önem arz ediyor. Başbakan’ın geçen hafta içerisinde grup toplantısında açıkladığı ilk aday listesi bu açıdan irdelenmeye değer. Konya,Kayseri ve Ankara belediye başkanları ile yola devam niyeti  açık bir mesaj içeriyor.

İktidarının ilk döneminde İstanbul Belediyesinden taşıdığı ekiple çalışmayı tercih eden Erdoğan, bu açıdan milli görüşçüler dahil parti içindeki koalisyonun bir çok unsuru ile gerilim yaşadı. Bu üç şehrin belediye başkanları sadece başarıları dolayısı ile değil aynı zamanda Başbakanın parti içi dengeleri koruma refleksi ile de seçilmiş oldular. Konya  milli görüş açısından, Kayseri Cumhurbaşkanı Gül’ün ağırlığı açısından, Ankara ise milliyetçi çevrelerle ilişkiler açısından kritik öneme sahip.

Bu tablo Başbakan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi ve partinin gelecekteki dizaynı konusunda içerdeki güç odakları ile uzlaşma istediğinin sinyali olarak yorumlanabilir. Bir mini paketle partili cumhurbaşkanının yolunu açan anayasa değişikliği söz konusu olmayacaksa, Erdoğan net bir tercih yapmak zorunda kalacak. Cumhurbaşkanlığına çıkmayı tercih etme ihtimali, doğal olarak partiyi teslim etme ve kontrolde tutmaktan vazgeçmeyi beraberinde getirecek.

Artık Gül’ün geri dönüşü için geçiş dönemine bile ihtiyaç bırakmadan istifalar yolu ile Başbakanlık imkanını açma alternatifinden söz edilmeye başlandı bile.Geçiş döneminin yıpratıcı ve oy kaybettirici potansiyelini göze almama eğilimi gayet anlaşılır bir durum.

Bütün bu  denklem içinde Ankara Belediye Başkanlığını tartışmanın ne önemi olabilir ? Bir kere ifade etmeliyiz ki tüzükteki  üç dönem sınırı, bir yorum esnekliği ile işlevsizleştirilebilmektedir. Bu durumu kendine referans yapmaya niyet edebilecek milletvekilleri  için de emsal teşkil etme iddiası gündeme gelecektir. Erdoğan sonrası yapılacak ilk kongrede bu maddenin değiştirilmesi hiç sürpriz olmayacaktır.

Melih Gökçek ile yola devam etmeyi, bazıları gezi eylemlerinde sergilenen dayanışma  jestinin karşılıksız bırakılmaması gibi yorumlasa da, ben vefayı aşan kaygı ve korkuların ağır bastığını düşünenlerdenim.

Gökçek’in sadece belediye başkanı olmadığını hatta daha çok başka çalışmalarla meşgul olduğunu herkes bilir. Emniyetten, yargıya , ticarete uzanan ilişkileri hafife alınamayacak düzeyde tehdit oluşturmaktadır.

Aslında cemaat ile yaşanan gerilimin sonu da bu tercihten farklı olmayacaktır. Sonuna kadar direnip sonunda uzlaşmaktan başka çıkış yolu kalmamıştır Başbakan için. Tabi muhatapları alttan almaya kapı aralarlarsa.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums