Çalışma yöntemi genişlemenin güvencesidir

  • 2.11.2013 00:00

 Siyasal çalışmalarda örgütlenme yöntemi, en  azından program ve dil kadar belirleyicidir. İyi bir programı topluma taşıyacak olan siyasal dilin mahir olması için, çalışma yönteminin de genişlemeye açık olması gerekir. Program, dil ve örgütlenme biçimi, iç içe geçmiş birbirini etkileyen boyutlardır.

Genişleme sadece bir örgütlenme sorunu değil aynı zamanda program ve dil sorunudur. Bu yazıda sadece çalışma yöntemine dair genişleme sorunlarını ele almaya çalışalım. Geniş toplum kesimleri ile örgüt arasındaki ilişki, içinde bulunduğumuz dönemin koşullarına göre ele alınmalıdır. İletişim araçlarının çeşitliliği bilginin yatay paylaşımına dair yeni olanaklar doğurmuştur. Örgütlenmeyi motive eden bilgi akışıdır. Bu anlamda örgüt damarları ifade ediyorsa bilgi damarlarda dolaşan kanı ifade eder. Örgüt merkezi , bilgiyi toplayan ve dağıtan bir koordinasyon merkezi olmak yerine egemenlik kurmaya çalışan bir hiyerarşi merkezi olmaya başladığında, kopuş ve daralma başlar.

Bu anlamda geziden çıkarılacak en önemli ders, yatay ve doğrudan katılıma dayalı örgütlenmenin mümkün olduğu gerçeğidir. Bürokratik yapılar inşa etmek yerine soruna odaklı buluşma araçları geliştirmek çok daha etkili bir yöntemdir. Gezi üzerinden kendini yeniden yapılandırma iddiası ile hareket eden siyasi yapıların atması gereken ilk adım örgütlenme modellerini buna uygun hale getirmektir. Elbette bu yöntemin rahatsız edeceği ve eski alışkanlıklarını terk etmemekte ısrarlı davranacaklar olacaktır. Bu bir tercih ve yol ayrımıdır. Hem eski yöntemimi devam ettireceğim hem de genişleyeceğim iddiası bu açıdan anlamsızdır.

Elbette bir şeyi istediğiniz kadar deneyebilirsiniz . Ama siz bu denemeleri yaparken hayat devam eder. Hayatın akışını dikkate almadan yapılacak çalışma kendi kendini oyalamadır. Zamanın lehinize işlediğini düşünüyorsanız böyle bir lüksünüz olabilir.Ancak algıları ve dolayısı ile toplumsal beklentiyi yönetenlerin sorunları zamana yayması anlaşılır bir durumdur.

Toplumsal siyaset arayışı olanlar, yeni bir muhalefet inşasına dair çaba ortaya koyanlar için böyle bir durum  söz konusu olamaz.

Zamanla yarışan, hatta geleceğe dair öngörüleri ile pozisyonunu şekillendiren bir tavrın sergilenmesi gerekir. Sizin düne takılı kalmış olmanız muhataplarınızın da pozisyonunu etkileyecektir. Bu kısır döngüden kurtulmanın biricik yolu değişmeyi göze almaktır. Değişim korkulup kaçılabilecek bir olgu değildir.Aksine yönetilecek bir durumdur. Değişmeyi göze alamayanların değiştirme iddiası fanteziden öteye geçmez.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums