SAMİMİYET YETMEZ TUTARLILIK SINAVI

  • 20.01.2013 00:00

 Barışçı gelişmelerin yaşanması için samimiyet zorunludur. Ancak samimiyet davranışlara yansıdığı ölçüde izlenebilir, gözlemlenebilir bir değerdir. Davranışlarda tutarlılık ise çok net ölçülebilir bir durumdur.

Barış yolunda samimiyet, tutarlılıktan ayrı ele alınamaz. Tutarlılık konusunda bir sorgulama yapmadıkça samimiyeti test etmek mümkün değildir.

Paris’te öldürülen üç kadının cenaze töreninin “samimiyet sınavı” baskısına tabi tutulduğu günlerde bir başka açıklama kamuoyuna yansıdı. Kandil’e yönelik hava saldırısında 14 kişinin hayatını kaybettiği ilan edildi.

Bir taraftan operasyonlara devam edip diğer yandan muhatabınızı samimiyet testinden geçirerek sağlıklı bir diyalog kuramazsınız. Samimiyet de tutarlılık da her iki taraf için geçerli ölçülerdir. Devletin her türlü ilke ve değerden bağımsız istediği gibi davranma hakkına sahip olduğu bir müzakere söz konusu olamaz.

Eğer süreç tek taraflı yürütülecekse durum anlaşılabilir. Yok eğer tarafların katılımından söz ediyorsanız bu katılıma imkan tanıyacak bir yaklaşımın sergilenmesi gerekir. Bir taraftan öldürmeye çalıştığınız muhatabın diğer taraftan sürece yapıcı katkı sunmasını beklemek abesle iştigaldir.

Hükümetin tarafında yada kontrolünde güçlü propaganda araçlarının bulunması, kamuoyunun yönetilmesi açısından bir avantaj gibi gözükebilir. Ancak bu güç tek taraflı ve küçük hesaplarla kullanılmaya devam edilirse tam tersine sonuçlar doğurur.

Bölgesel gelişmeler karşısında tarafların büyük fotoğraftan hareketle kendilerini anlaşmaya mecbur hissettikleri iddiası önemli bir fırsattır. Aynı şekilde geçmişte yaşanan hayal kırıklıklarından kaynaklı güvensizlik duygusu ise ciddi bir risk olarak görülmelidir.

Bu riskleri bertaraf edecek adımlar için en azından yanlış yapmaktan kaçınmak ve güven sarsan söylemlerden uzak durmak gerekir. Bu noktanın neredeyse işin esasını sabote edebilecek bir usul sorunu olduğunu birilerinin Başbakan’a anlatma cesareti göstermesi gerekiyor.

Türk kamuoyunu kaygılandırmamak arzusu ile de olsa Kürtleri tahkir ve tehdit eden mesajlar vermeyi hatta bir adım ileri gidip fiili kuşatma altında tutmayı sürdürdüğü taktirde barışı rüyamızda bile göremeyiz.

  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums