Dersimiz hukuk, sonra guguk...

  • 30.03.2016 00:00

 Başlığı ustalarımdan, rahmetli Hasan Pulur ağabeyimden esinlendim (“Tırtıkladım”diye de okuyabilirsiniz). Çok çok yıllar önce, Deniz Gezmiş ve iki arkadaşı hakkında askeri mahkemede idam cezası istenen duruşmalar sırasında, henüz karar bile verilmemişken ve 12 Mart utangaç faşizmi esip gürlemekte iken “Hukuk guguk’a döndü mü isyan haktır” gibi bir gazeteci için “çok tehlikeli” bir yazı döktürmüştü. “Abi ne yaptın? Başın belaya girer” dediğimizde “Isyan ettim oğlum. Gazeteci kalemiyle isyan eder. Bu da suçsa bedelini öderim” dedi. 

Yazı da, cevap da belleğime kazındı. Hiç unutmadım. 
Hukuk’un bir kerre daha guguk olduğu günler yaşıyoruz. Üstelik adalet aygıtının büyük ölçüde AKP iktidarınca adeta teslim alındığı günlerdeyiz. 
Yani hukuk hızla guguklaştı. 
Ancak hukukçu olduğunu unutmamış, guguklaşmaya boyun eğmeyecek kadar meslek onuruna sahip hukukçular var. 
Mesela İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nin sayın ve saygın yargıcı gibi...

***

Şimdi özet bir hatırlatma... 
2014 Aralık’ın da İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi kapısına ve koridorlarına Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi öğrencilerin çıkardığı gazete asıldı. Öğrenci gazetesinin manşetinde “Katil, hırsız Erdoğan” yazıyordu. ÖğrencilerdenÖzgür Yılmaz ve Nuray Uçar hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri gerekçesiyle dava açıldı. 
Öğrencileri yargılayan İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi dün karar verdi. Kararı T24’ün haberinden aktarıyorum: 
“... Istanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu da kapsayan Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verdi”. 
Mahkemenin gerekçesi pek kısa, pek yalın ve hukuk dersi niteliğinde. 
Yasalar önünde herkes eşittir. 
43. Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı bu evrensel ilkeye adeta kısa bir cümlecik eklemiş: 
Cumhurbaşkanı da “herkes”tir.

***

Avrupa Insan Hakları Sözleşmesi uyarınca kararlar veren Avrupa Insan Hakları Mahkemesi önde gelen siyasetçiler ve yüksek bürokratlara karşı çok daha sert, toplumun yadırgayacağı ölçüde ifadeler kullanılabileceğini ve bunların “Ifade veifadeyi açıklama özgürlüğü” çerçevesinde ele alınması gerektiğine defalarca karar verdi. 
Ama bu ince hukuk tartışması bu yazının kapsamı dışında kalsın... 
Ancak yasalar önünde herkesin eşit olduğu evrensel ilkesi ve Asliye Ceza yargıcının “Cumhurbaşkanı da herkestir” eklemesi yazının kapsamı dışında kalamasın. 
Şimdi sivri akıllı bazı milletvekilleri -mesela- “Aydın Engin’e hakaret suçtur. Bu suçu işleyenler 3 yıldan 5 beş yıla kadar hapse mahkûm edilirler” diye bir yasa çıkarsalar, ben dahil hepimiz kahkahalarla güleriz değil mi? 
E peki ceza yasasında birinin bir başkasına hakaret etmesi suç olarak tanımlanmışsa, Cumhurbaşkanları için ayrı yasa çıkarmak ne ola? 
Galiba devlet tapıncıyla yoğrulmuş Asya despotizminin bir yansıması bu.
Ama bu kadar derinine boş verin. 
Hukuk’u guguk’a karşı savunan yargıçlar varmış işte. Mesela Istanbul 43. Asliye Ceza yargıcı gibi...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums