Pegida'yı nasıl durdurabiliriz?

  • 15.02.2016 00:00

 Irkçı ve islamofobik Pegida (Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar) hareketi 6 Şubat Cumartesi günü Avrupa’nın 14 kentinde “Kitlesel Göçe ve İslamlaşmaya Karşı Uluslararası Gösteri” adlı eylemler düzenledi.

Çeşitli kaynaklar, Pegida eylemlerine katılımın beklenenin altında olduğunu belirtiyor.

Aynı zamanda hemen hemen her yerde Pegida karşıtı gösteriler de düzenlendi.

Eyleme katılımın en yüksek olduğu kent, hareketin doğduğu Dresden (yaklaşık 8000 kişi) olurken, örneğin İrlanda’da Pegida karşıtları eylemin yapılacağı alana önceden gelerek gösterinin yapılmasına izin vermediler ve Pegida eylemcilerini alandan kovdular.

Ancak bir yandan da ortada ciddiye alınması gereken bir tehlikenin bulunduğu çok açık.

Alman Der Spiegel dergisinin, Almanya’daki Sol Parti’nin hükümete yönelttiği yazılı soru önergesine alınan cevaplara dayandırdığı habere göre geçen yılın son çeyreğinde Almanya genelinde aşırı sağcı grupların yürüyüşleri 2 kat arttı.

Önceki yıl 95 olan yürüyüş sayısı bu yıl 208’e çıktı.

Yürüyüşlere katılanların sayısındaki artış daha da fazla. Sayı 10 bin 600’den 35 bin 900’e yükseldi.

Pegida üyelerindeki artış da 4 kata yakın. Gruba geçen yıl 4 bin 100 kişi üyeyken sayı, bu yıl 15 bin 500’e yükseldi.

Almanya için verilen bu rakamların her yerde benzer şekilde olduğunu tahmin etmek zor değil.

Bu yükselişin iki nedeni var: Birincisi ekonomik kriz, ikincisi Ortadoğu’da süren savaş.

Ortadoğu’da, özellikle Suriye’de savaş devam ettikçe göç devam ediyor. Diğer yandan ekonomik kriz tüm dünyada kemer sıkma politikalarına ve refah devletinin çökmesine yol açıyor. Bu durumda ana akım siyasi seçenekler eriyip giderken varolan manzara sadece sol partilere değil Pegida gibi aşırı sağ hareketlere de fırsatlar sunuyor.

Bu hareketleri sokakta durdurmak, gösteri yapmalarını önlemek çok önemli. Ancak yeterli değil. Bu hükümetler göçmenlere, ekonomik krizin çözümüne ayıracak kaynakları olmadığını söylerken Ortadoğu’daki savaşa milyarlar ayırıyorlar. Ekonomik krizin sonuçlarından emperyalist devletler sorumlu. Pegida türü hareketleri geriletmek için ekonomik kriz ile savaş politikaları arasında bağ kuran, Ortadoğu’yu bölge halkları için yaşanamaz kılan emperyalistlere karşı mücadeleyi öne çıkaran bir sola, göçmenlere değil savaşa karşı mücadeleyi öne çıkaran bir sola ihtiyacımız var.

Arife Köse

arifekose@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums