Darbeden iki yıl sonra

  • 14.07.2015 00:00

 Mısır’da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinin üzerinden iki yıl geçti. Mısır, ekonomi, demokrasi ve insan hakları ihlalleri açısından tarihinin en kötü dönemlerinden birisini yaşıyor. Üstelik idam kararlarıyla birlikte ülke iç savaşın eşiğine gelmiş durumda.

Sisi’nin Mısır’da gerçekleştirdiği darbeye karşı yapılan gösteriler ve sonrasında, devrimde hayatını kaybeden insan sayısının en az dört katı insan hayatını kaybetti.

Ayrıca IŞİD tarafından Sina Yarımadası’na gerçekleştirilen saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken ülkede savaş sesleri daha da güçlenmeye başladı.

Son iki yılda Mursi ile Müslüman Kardeşler’in liderleri dâhil yüzlerce kişi ölüm cezasına çarptırıldı. 2014’den bu yana Mısır mahkemelerinin 844 ölüm cezası kararı verdiği belirtilirken, bu kararların 27’si infaz edildi.

Temmuz 2013’ten bu yana, 3000’den fazla kişi, çoğu güvenlik güçlerinin kullandığı aşırı güç sebebiyle, siyasi şiddet olaylarında öldürüldü. 41.000 kişi cezaevinde. Yüzlerce kişi ise kayıp.

Bunlar sadece Müslüman Kardeşler’e yönelik saldırılar değil. Darbe rejimi bütün muhalefeti ve sendikaları hedef almış durumda.

Mısır, tarihin en vahşi ve başarılı karşı devrim örneklerinden birini yaşıyor. Üstelik bu sadece bir karşı devrim değil, aynı zamanda, devrimden önceki rejimin yeniden yapılandırılması. Mübarek zamanında görevde olup devrimden sonra görevden alınan bir çok kişi yeniden eski pozisyonlarına geri döndü. 

Sisi şu anda Batı’nın ve Mısır’ın bütün kapitalistlerinin desteğini arkasına almış durumda.

Ülkede idam kararlarının her an infaz edilmesi bekleniyor. Bu kararlarla ve IŞİD’in saldırılarıyla iç savaşın eşiğine gelmiş ülkede elbette normal bir demokrasiye dönüş hemen bugünden yarına olacak kolay bir iş değil. Bunun için Mısır’daki bu olağanüstü halin bir an önce sona ermesi, idamların durdurulması ve cezaevindeki tüm maphusların serbest bırakılması, örgütlenme ve gösteri hakkı üzerindeki bütün baskıların sona erdirilmesi gerekiyor. Bunun ise enternasyonal bir dayanışma olmaksızın gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.

Üç yıl öncesine kadar tüm dünyaya devrimin mümkün olduğunu kanıtlayan Mısır şimdi bir karşı devrim sürecinden geçiyor olabilir. Ancak devrimin derslerini ve heyecanını ezilenlerin hafızasından silmek kolay kolay mümkün olmayacaktır. 

arifekose@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums