SAVAŞ MI DEMOKRASİ Mİ?

  • 11.08.2015 00:00

 Son günlerde ülkede neden siyasi çatışmalarda ölümler arttı? Birdenbire bu olağanüstü hal bölgeleri nereden çıktı?

“Devletin bekası söz konusu” diyen sözde akademisyenler, uzmanlar; “elimizde üç bin kişilik HDP’ye oy veren şerefsiz listesi var” diyen parti yöneticileri,  “psikolojik üstünlük bizde olmalı” diyen basın şahinleri birden etrafımızda nasıl çoğalıverdi? Demokrat gazeteciler üzerindeki baskılar birden neden arttı. Hani Haziran seçimleri sonrasında nefes almıştık, demokrasi adına umutlanmıştık. Birden bu hale nasıl geldik?

PKK liderleri arasında Kürt Hareketi içinde sivil siyasetin güçlenmesinden rahatsızlık duyanlar mı var? Türkiye’nin ipini elinde tutmak isteyen ile Kürt hareketinde ipi elinde tutmak isteyen şahinlerin geçmişte olduğu gibi bugün de savaşta yollarlı mı kesişti? Biz bu sahneyi bir yerlerden hatırlıyoruz.

Ancak bu şahinlerin gözünde ortaya çıkan sonuçlar, belirsiz olanı lehte belirli hale getireceğine galiba aleyhlerine dönecek şekilde daha belirsiz hale getirmiş olacak. Silahları durdurmak için her iki tarafta da nabız yoklamalar bize bunu mu gösteriyor.

Rollerini eksiksiz oynayanların da senaryoyu yazan, sahneye koyan kadar oyunda sorumlulukları var. Sahneye konulan oyunda HDP hariç bütün oyuncular kendileri için belirlenen rolü oynamadılar mı? MHP gönüllü şahin olmasa, PKK üstüne düşen rolü yerine getirmese bu oyun sahneye konabilir miydi? HDP’den de en azından iki arada kalması, PKK eylemlerini kınamaya yanaşmamasıydı herhalde. Buradan HDP’nin başına çorap örmek için hazırlandığını iktidar partisi erken açık etti.

Fakat oyunun yazıldığı gibi geliştiği pek söylenemez. HDP sonunda oyunu gördü. S. Demirtaş Bürüksel’de verdiği söyleşi de PKK'nın misilleme taktiklerini “kirli” diye tanımlıyor.  Ben de bu açıklamayı çok önemli buldum. İşte bu oyunu bozar.  Keşke “yaptığınız eylemler Sarayın işine yarıyor, Kürt hareketine zarar veriyorsunuz” diye PKK’ya seslenebilse Demirtaş. HDP liderleri bu çağrıları kararlılıkla dile getirdikleri sürece Türkiyelileşme yolunda yürürle. Saray’ın oyunu da o ölçüde bozulur.

AKP örgütlerine “moral üstünlüğü yeniden elimize aldık, HDP’ye kara çalmaya devam” türünden genelgeler yollanadursun; çatışmalara rağmen bu çatışmalardan beklentiler pek gerçekleşecek gibi görünmüyor. AKP ile MHP kurmayları arasında saflar sıklaşırken Aydınlar, sol liberaller, demokratlar, Laikler oyunun senaryosunu yazanın amacını her geçen gün biraz daha açık seçik görüyorlar HDP’ye sahip çıkıyorlar, bu önemli.

HDP milletvekilleri ve yöneticileri de ağızlarından çıkacak laflara dikkat etmek zorundalar.

Fakat saldırılarda evladını kaybedenlerin yaşadıkları acı ve tepki Saray’a güç devşiren sonuçlar da vermiyor. Tedirginlik, belirsizlik ülkede artıyor, ekonomiye güvensizlik her geçen gün derinleşiyor, ama bu toplumda beklendiği gibi tek parti iktidarına yol açacak psikolojik durum da yaratmıyor. 

Ve devleti yönetenler bir el altından da savaş açtıkları örgütün başı ile İmralı’da bir araya geliyorlar. İnsanlar madem bunu yapacaktın o zaman masayı niye devirdin, benim çocuklarım neden öldü diye sormayacaklar mı?

Şiddet, terör, demokratik olamayan devletin toplumu içine sürüklediği bataklıktır, PKK da bu bataklıktaki oyunculardan biri.

Anayasal vatandaşlık temelinde siyasi birlik, yargı ve denetimin bağımsızlığı, ana dilde demokratik bilimsel mesleki eğitim, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yerelden merkeze katılım ve karar alma mekanizmalarının yeniden kurulması ve işletimi, meclisin karar alma organı olarak işletilmesi,  sivil toplumun güçlenmesi, basın özgürlüğünün korunması; bunların gerçekleştirin sistem güçlensin. Böylece, şiddet de ortadan kalkar bölünme tehdidi de.

Savaş mı, demokrasi mi seçiminiz ne?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums