İstifa, İntihar, İnkâr…

  • 28.07.2018 00:00

 Batı’da olsa ânında istifa nedeni… Doğu’da, Allah korusun intihara kadar gidebiliyor… Bizde ise, “Yanlış anlaşıldım”… “Maksadını aşan sözlerdi”… “Ben öyle bir şey demek istemedim”… “Ben öyle bir şey demedim”… En ilginci de bu sonuncusu…

İki gün önce, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yükselen maliyetleri gerekçe göstererek tüm Türkiye’de ekmek fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasının söz konusu olacağını iletmişti.

Ticaret Bakanlığı ise ertesi günü, yani dün, yaptığı yazılı açıklamayla ekmeğe zam yapıldığı iddialarını yalanlayarak; “Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ekmek fiyatlarını belirleme konusunda herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır” dedi.

Bu açıklamanın hemen ardından tekrar bir açıklama yapan Halil İbrahim Balcı, Habertürk TV’ye verdiği bir röportajda “Ben ekmeğe zam yaptık demedim” deyiverdi.

Halil İbrahim Bey’in ilk etapta verdiği demeçler bazı televizyonların haber bültenlerinde yer almıştı. ‘İnkârdan’ sonra, tereddüde düştüm. Ben mi yanlış duymuştum acaba? Hayır. Yanlış duymamışım. Şu adrese bir bakın. Siz de kendi kulağınızla Sayın Balcı’nın %15’lik zam açıklamasını dinleyin:

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama son derece açık. Ekmeğe zam nasıl yapılır, sorusunun yanıtı orada net bir şekilde belirtilmiş. Ciddi bir süreci var o işin… Ekmeğin kültür ve değerlerimizdeki yerine uygun ciddiyette, çok taraflı bir süreç. Dün medyada vardı. Hal böyleyken Halil İbrahim Bey’in çıkıp o açıklamayı yapmasının iki nedeni olabilir. Biri iyi niyetli. Diğeri kötü niyetli. İkinci şıkkı düşünmek dahi istemeyiz. Birinci şık ise, hükümeti ve kamuoyunu zam konusuna ısındırmak olabilir er geçen gün, yapay zekânın kullanım alanlarına bir yenisi ekleniyor. Mynet de bu teknolojiyi Türkçe içerik üretimi ve yönetiminde kullanmaya başladığını bir basın bülteni ile duyurmuş.

İçeriğin bir yapay zekâ tarafından dizine alınması sürecinde en önemli unsurun ‘içeriği anlamlandırma’ olmasından hareketle marka, elindeki milyonlarca içerikten destek alarak bilgisayarların Türkçe dili ve Türkçe içerik anlamlandırması (semantik) öğrenmesini sağlayacakmış. Doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenmesi (ML) teknolojileriyle akıllanan bilgisayarlar, yeni içerikleri öğrendikleri yapıyla yazacakmış.

Yurtdışında pek çok kişi ve kurum, özellikle İngilizce haber taramalarında ya da araştırmalarında yapay zekâyı kullanıyor. IBM Watson News Explorer, bu konuda öne çıkan platformlardan… Fakat bu tarz yabancı menşeli ortamlar, Türkçe diline gelince diğer dillerde olduğu kadar kullanışlı olamıyordu. Bu açıdan Mynet’in, internet haberciliğinde, Türkçe dil bilgisine de hâkim bir yapay zekâ dönemi başlatması dikkate değer…

Burada bir noktaya değinmeden geçersek okura haksızlık etmiş oluruz. Bu yapay zekâ işlerinde, bilgisayarın bazı işleri öğrenerek insandan daha hızlı yapması ve bütün bu gelişmeler, bazı fütüristlerin iddia ettiği üzere yapay zekânın insan zekâsının ötesine geçebileceğine işaret edebilir. Ancak, ya akıl… Ya duygu… Ya mânâ… Ya vicdan… Yani inanç ve değerler… Yani insanı insan yapan temel yapı taşları?.. Biz, bu sonuncuların her zaman belirleyici olacağına inananlardanız… Sadece bir dipnot olarak belirtelim istedim…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums