“Körlerle sağırlar birbirlerini ağırlar”…

  • 16.06.2018 00:00

 Twitter ve bazı WhatsApp grupları yine coşmuş (!) vaziyette. Birbirini gaza getiren getirene… Ekmeleddin Bey’in Cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde %65 oranında kazanacağını ortaya koyan Twitter araştırmalarından sonra, internet ortamında dolaştırılan neredeyse her haberin tersinin daha doğru olabileceğine inanmaya başladım. Bu inancım da hiç yanıltmadı beni…

Bir de sosyal medyada müstear (sahte) isimle her türden yalan dolana başvurarak, gerçeği çarpıtarak yapılan tezviratı, gerçekmiş gibi mesajlaşma gruplarına taşıyanlar var ki, bunlar hiç iflah olmayan türden yazışmalar…

Allah’tan bunlar “körlerle sağırlar birbirlerini ağırlar”, türünden karşılıklı uyuzlarını kaşımakla kalıp, sonuçta kendilerinin ve kendileri gibi düşünenlerin dışında kimseyi etkileyemediklerinin de farkında olmak istemezler.

Neredeyse her türden toplumsal gerçeklerle ilgili bilgiyi Batı’dan ‘kopyala yapıştır’ kullanma refleksini edinmiş çevrelerin, sosyal medyanın siyasî iletişim sürecindeki etkisini de abartıp durdukları içindir ki, durmadan düş kırıklığı yaşamaları mukadderdir… Çünkü belki dijital medya değil ama, sosyal medyada ikna süreçleri bizim toplumda, Batı’daki gibi çalışmıyor…

“Obama sosyal medya ile aldı seçimleri”… “Trump Tweet’lerle yönetiyor dünyayı”… muhabbeti şimdilik bize benchmark olamıyor… Belki 30 sene sonra…

Batı’da kandırmaca için sosyal medya hâlâ mümbit bir alan oluşturuyor…

Mesela, BBC’nin yürüttüğü bir araştırma, ürün veya hizmet incelemeleri için sahte olumlu yorumların internette alınıp satıldığını ortaya koymuş.

Buyurun!.. Haber şöyle… Belki bir yerlerden duymuşsunuzdur… Tekrarlayalım…

BBC 5 kanalının araştırmacıları, dünyanın önde gelen inceleme sitesi Trustpilot’ta yayınlanmak için beş yıldız notu veren yorumlar satın almayı başardığını açıklamışlar.

Araştırmada, bazı internet forumlarında Amazon kullanıcılarının ürüne olumlu not vermesi karşılığında paralarını geri almalarının sağlandığını da görmüş.

Öte yandan bilindiği üzere Batı’da ve bizdeki Batı kültürü almış e-ticaret kullanıcıları arasında çok sayıda birey ve şirket, alışverişlerinde internetteki inceleme sitelerine yazılan yorumlara güveniyor. Bizimkiler ise, araştırmalara göre, internetten satın alacakları ürünleri gidip mağazada fizikî olarak inceledikten sonra evlerine dönüp, alışverişi internetten gerçekleştiriyorlarmış.

İngiltere’deki Rekabet Kurumu, ülkede her yıl 23 milyar sterlinlik alışverişin bu sitelerde yazılan yorumlara göre yapılıyor olabileceğini açıklamış.

İngiltere’de yapılan bir başka araştırmaya göre de yetişkinlerin dörtte üçü inceleme sitelerini kullanırken yarısı sahte yorumlarla karşılaştıklarını söylüyormuş.

Bazı analistlere göre Amazon gibi sitelerdeki belli ürünler için yorumların yarısının güvenilir olmama ihtimali bulunuyormuş...

Batı nihayet fark etmiş ve BBC resmen açıklamış: Bazı ürünlerin yorumlarının yarısı güvenilir olmayabilir!..

E-ticaret dünyasını biraz tanıyanların tahmin edebileceği gibi olay, sadece Amazon’daki alışverişler için geçerli değildir…

Nitekim Amazon 2016 yılında kullanıcıların para veya ücretsiz ürün karşılığı olumlu yorum vermesini yasaklamış. Ancak bunun üzerine bu tür faaliyetlerin gizlice yürütülmesi için Facebook grupları kurulmaya başlanmış.

İşte bu tuhaf sosyal medya dünyasının etkisini Batı bile tartışırken bizde yaygın ve etkili olduğunu düşünenlerin, yani toplumsal reflekslerimizi tanımayanların yanılmaktan bıkmamalarını ve internetten buldukları her çer çöpü ona buna yollamakta ısrar etmelerini anlamak pek kolay olmuyor elbette.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums