‘Evrensel doğrular’ ve reel politika…

  • 8.02.2018 00:00

  Ozamanki unvanıyla Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a çıktığında, ya da Erzurum ve Sivas kongreleri sırasında, önce TBMM’yi hedeflediğini birkaç yıl sonra, Kurtuluş’u da arkasına alarak Padişahlığı da ortadan kaldırıp Cumhuriyeti ilan etmek için her türlü mücadeleyi vereceğini ayan beyan söyleseydi ne olurdu acaba?..

Bu durumu neden dile getiriyorum?..

Şundan…

Evrensel doğruların ‘zaman ve mekân’ı yok kabul ederek, her zaman ve her yerde savunulması gerektiğini iddia eden belli bir ‘aydın’ türünün, bu hususta ileri sürdüğüm reel politik tutumla ilgili olarak verecek fikrî yanıt bulamayıp çare olarak sosyal medya ortamında küfre başvurmayı tercih etmelerine yanıt olsun diye değil, bu bahiste iyi niyetli münevverlerin kavram kargaşası yaşamamalarına destek olmak adına konuya değinmekte yarar vardır. Bu nedenle evrensel doğrulara da halel getirebilecek olan bu sakız çiğneme biçimini, işin bu tarafıyla değil, siyasi iletişimin reel politik vizyonuyla bağı açısından bir kez daha dile getirmekte yarar var:

“Her söylediğin doğru olsun her doğruyu her zaman her yerde söyleme” şeklindeki temel ilişki ve iletişim ilkesini siyasi iletişim bağlamında hiçe sayarsanız, birden bire kendinizi halk tabanından kopuk, uzay boşluğunda kulaç atarken bulabilirsiniz. Bu durum bireysel ilişkilerde bile geçerlidir.

Yalan söylemenin kötü bir şey olduğu evrensel bir doğru ve genel bir ahlak ilkesidir. Doğru mu?

Doğru tabii ki…

Şimdi kendinize ve çevrenizdekilere bir bakın… Hayatı boyunca falan değil, sadece son 15 gün içinde hiç yalan söylememiş kaç kişiye rastlayacaksınız… Beyazına ya da pembesine kavuşmuş yalanlardan başlayarak ‘Bu kadar da olmaz ki!” dedirten yalanlara uzanan skala içerisinde kendinizi, örneğin çocuğunuzla olan temasınızdaki gerçek dışı ifadelerinizle bir hatırlayıverin.  Küçük çocuklarla birlikte yaşayan hemen herkes mutlaka o ‘beyaz yalanlardan’ birine sığınmak durumunda kalmıştır. Ya da sevdikleri ya da saydıklarıyla ilişkilerinde bildiğiniz ve her zaman işe yarayan ‘pembe yalanlara’…

Siz gündelik yaşamınızda evrensel doğruları acaba nerelerde bırakmış olabilirsiniz?.

Dünya görüşünüzde savaşa, insan hayatına son vermeye karşı çıkmanın evrensel doğrular sıralamasında ön sıraya koyarken, evinizden içeriye yatak odanıza kadar girip ailenizin, çoluğunuzun çocuğunuzun hayatına kasteden hırsızı ne yapacaksınız?.. Kadın cinayetlerine ilişkin neredeyse her gün ruhumuzu boğan haberlerin müsebbibi olarak ekranlarda gördüğümüz insanımsıların evrensel hukuktaki konumlarıyla ilgileniyor muyuz?

Mecliste milletvekillerin fikirlerini özgürce ifade etmelerini savunmak evrensel bir doğru olabilir; milletvekili yemininde de yer alan ülkenin bölünmez bütünlüğünü hiçe sayarak, terörün pençesinde can verenlerin katillerinin özlemi olan Kürdistan’dan söz eden bir vekili, iç tüzük gereklerini uygulayarak para ve meclisten bir süreliğine uzaklaştırma cezasına çarptırmayacaksınız da ne yapacaksınız?.. Beyefendinin politik vizyonu gerçekleşsin diye hayallenip çabaladığı o Kürdistan için kaç canın gideceğini bile bile, aynı durumdaki hangi devlet izin verecektir? ‘Meclis çatısı altındaki özgürlük’ kavramına ilham veren evrensel bir doğrunun suiistimal edilmesinden söz etmiyorum bile. İki tarafı keskin bıçağın öteki yüzüdür bu konu.

Ülke 15 Temmuz sonrası içine düştüğü yaman çelişkilerden kurtulmak için debelenirken OHAL gibi çeşitli uygulamalarda destek almaya çalışabilir. Bu durum karşısında evrensel özgürlükleri savunmak tabii ki doğrudur; ancak ‘üslubu’ ve ‘zamanlama’yı ne yapacaksınız? Hadi Sayın Kılıçdaroğlu gibi bir süre önce Alman Focus dergisine verdiğiniz demeci tekrarlayın ve deyin ki “Türkiye’de mal ve can güvenliği yoktur!”… Yani “Ey Almanlar, Türkiye’ye gelmeyin. Turizm çöksün!”

‘Zamandan ve mekandan soyutlanmış’ evrensel doğruların betonlaştırılarak dayatıldığı ve bir aşağılık kompleksi olarak görülmesine bile aldırılmadan ayan beyan, üstelik kibirle sergilenen Batı hayranlığının iç içe geçtiği, birbirlerini besledikleri bir dönemden geçiyoruz.  Hangisi nerede başlıyor, hangisi nerede diğerinin yerini alıyor, iyice bakmak lazım. ABD ve Anglosakson kültürü kendi doğrularını yıllardır dünyaya ve Türkiye’ye Hollywood ve bilişim ürünleriyle dikte edip duruyor. Bu sayede de ABD doğruları, evrensel doğrularmış gibi algılatılabiliyor…

Önüne konan her yemeği yemeyip sorgulayan bir münevver kitlesi yetiştirmedikçe, kendi kültür ve değerlerimizden kaynaklanan ortak ruhî şekillenmemize sahip çıkmadıkça, evrensel değerleri savunma adına ihanetin sınırına kadar gelip dayanabiliriz… Sizi, bu sınıra kaymaktan kendiniz koruyabilirsiniz ancak. Tutunduğunuz değerlerinizle.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums