‘Halep’in gözyaşını Anadolu siliyor’

  • 27.12.2016 00:00

 Yeni Şafak'ın Pazar ekinde, 'Halep'e Yol Açın' konvoyuna yardımlarını sunmak için soğuğa, olumsuz hava koşullarına aldırmadan bekleşen, yol kenarında çorba, çay ikramı yapan yurttaşlarımızın, yıllarca “acı çekmiş büyük insanlığın” fıtratıyla yola çıkan sahici Anadolu insanının dünyasına tanık olduk.


Bizim gazetede Bekir Arslan'ın kaleminden ve “Kuşlarını geride bırakamayanların şehri: Halep” başlıklı izlenim yazısını okuyamamış olanlara, yazıyı aynı başlıkla internetten arayıp bulmalarını öneririm.

'Halep'e Yol Açın' konvoyunun İstanbul'dan başlayıp Reyhanlı'da noktalanan hüzünlü ve çok etkileyici yolculuğunu, halkımızın başları beladan kurtulmayan yoksul mültecilere yardım edebilmek için nasıl çırpındığını ve konvoyun, aralarında kuşlarıyla kedileriyle birlikte gelenlerin de bulunduğu Halep'li mültecilerle ilk buluşma yolculuğunu okumalısınız.

İHH ekiplerinin, İstanbul, Sakarya, Ankara, Konya üzerinden Hatay'a, Reyhanlı'daki tahliye noktasına ulaşıncaya kadar yol boyunca her biri insanlık dersi niteliğinde neler yaşadıklarını okumak, o anları yaşamamış olanlara bile ders niteliğindedir. O satırların arasında, aslında Batı'ya bizden gitmiş, yıllar sonra ise bizim ecnebi aydınlarca Batı'dan kopyalanmaya çalışılan kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımının temelini oluşturan hayır hasenat duyarlılığının, nasıl da güçlü bir 'toplumsallık duygusu' olduğunu bir kez daha fark ediyorsunuz.

Birey olmanın en sahici duraklarından biri olan 'gelişmiş toplumsallık duygusu'nun eksikliğinde bencillikten şımarıklığa, giderek üstünlük duygusuna uzanan bir dizi olumsuz karakter özelliğiyle baş başa yaşayıp, kendi aynasında sadece kendisine mutluluk arayanların mülteciler konusundaki ortak tutumu şu cümlelerde somutlaşmıyor mu:

“Kendi yoksulumuzu bırakıp Suriyelileri yurda doldurdunuz. Önce kendi halkını doyur.”

Bu bakış açısına sahip nice iyi eğitimli insanımızın CHP ya da farklı muhalif dünya görüşüne sahip mahfillerdeki sohbetlerinin üstten bakan, nobran tavırlarına karşılık, “Gerçek bir sosyal demokratın söylemesi gereken cümle ne olmalıydı?” sorusunun yanıtını düşünelim.

Bizce şöyle demelilerdi:

“Bize yakışan, savaştan kaçan insanlara kucak açmaktır. Ancak çocuklara dikkat! Eğitim olanaklarımızdan onları gereğince yararlandırmalıyız. Yoksa gelecek adına hem onlar hem bizim için sonuç hüsran olabilir.”

'Halep'e Yol Açın' konvoyuna benzer çalışmaları CHP niye yapmaz? İktidarı talep ettikleri o seçmenin gönlünde yatanı, Anadolu'nun kültür ve değerleriyle günümüze kadar gelen halkın ortak ruhi şekillenmesinin tezahürlerini hiç mi merak etmezler?

Halep'ten can havliyle kaçarak bize sığınan insanlara 'Yalnız değilsiniz' demek bu kadar mı zordur?

O şifre kırılacaktır

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast soruşturmasında Mevlüt Mert Altıntaş'ın telefon şifresi çözülemiyormuş. Terörist, 4 haneli şifreden birini harf olarak belirlemiş. Savcılık yetkilileri, teröristin birini harf olarak belirlediği 4 hanelik şifreyi çözmek için yazılım firmasıyla temas kuracakmış.

Benzer konuda FBI ile Apple arasında yaşanan gerilimi hatırladık. 2015 yılı sonunda ABD'nin California eyaletindeki San Bernardino'da caninin biri, engellilere hizmet veren merkeze saldırıp 14 kişiyi öldürmüştü. En büyük delil olan iPhone'un şifresini kırma gerilimi mahkemelerde devam etmişti. FBI, 'şifreyi kıracağız” diyor, Apple'da “Müşterilerimizin özeline karışmayız” mesajı vermek için direniyordu. Mahkemeler sürerken biz de FBI'ın ne yapıp edip şifreyi kırdıracağını belirtip, iki ayrı yazıda şöyle ahkâm kesmişiz:

“Cep telefonlarıyla, uzaktan kumandayla bomba patlatanların, adına 'yeni sürüm terör' dedikleri vahşet örneklerine bakarak, önümüzdeki yıllarda böyle sınırsız sorumsuz bir dijital dünyanın olamayacağını şimdiden görmek mümkün.

… İnsan hayatı ile aslında vahşi kapitalizme ayar çekebilecek en önemli itibar göstergelerinin, yani şirket prensiplerinin, sınırsız sorumsuz internet özgürlüğü savunucularıyla karşı karşıya geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu kördüğümü insanın aklından çok vicdanı çözecektir.”

Nitekim dediğimiz çıkmış ve FBI şifreyi kırmıştı. Davayı da geri çekmişti.

Şimdi uluslararası ilişkiler alanında büyük yankı yapan bu soruşturmada da yine vicdan galip gelecektir.

O şifre kırılacaktır. Kuşkunuz olmasın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums