‘Melûllenme deli gönül’…

  •  

 Cumartesi gecesi TRT 1, TRT Avaz ve TRT Müzik ekranlarında ortak canlı yayında sevilen sanatçılarımızdan, 15 Temmuz şehitlerimizin sevdiği türküleri olağanüstü etkileyici bir programla izledik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen bu müthiş ve etkileyici programda açılış türküsü olan 'Melûllenme Deli Gönül'ü, kitapları ve besteleriyle farklı bir ilim irfan insanı tablosu çizen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ve sanatçımız Yavuz Bingöl birlikte seslendirdiler. Birlikte çaldılar, birlikte söylediler ve birlikte hüzünlendik; 'deli gönüller'i birlikte yâd ettik. Tadını çıkarmakta, manasını kavramakta ne kadar da geç kaldığımı bana hissettiren türkünün sözlerini, benim gibi hiç işitmemiş olanlara aktarmak isterim:


“Melüllenme deli gönül /Gez bir zaman gör nic'olur /İndir tahtını yücelerden /Yık bir zaman gör nic'olur

Bir iş gelirse başına /Bahane bulma komşuna /Sefil hırka çek başına
Yat bir zaman gör nic'olur

Şah Hatay'ım doğan aylar /Geçinin yoksullar beyler / Herkes kemalini söyler /Konma gönül dur nic'olur”

Anadolu irfanının arandığında hemen bulunabilecek kulağa küpe hatırlatmalarından birini daha bu türküyle, bu gecenin özüne dair ilk mesajlardan birini vererek başlamıştı program… (Finalinde de Aşık Veysel'le, 'Uzun ince bir yoldayım'la veda ettiler.)

Şehitlerimizin hangi türküleri sevdikleri, yakınlarına sorularak öğrenilmiş. Sonrasında derlenen türküler, Oğuz Haksever ile Hande Fırat'ın sunduğu bu hüzünlü ama bir o kadar da izlenesi programda sanatçılar tarafından seslendirildi.

Oğuz Haksever, “Minnetimizi göstermek için ne yapsak zerre olacak” dedi. Ödenemeyen tek borç olan vefanın zerreleri, “15 Temmuz Kahramanlarının Türkülerini Söylüyoruz” gecesinde salondakilerden başlayarak ekran başındaki tüm seyircilere ulaştı. İzleyemeyenler internetten programı tek parça halinde bulabilirler. (goo.gl/rrwOjM)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajında vurguladığı gibi “Hiçbir zafer bedelsiz kazanılamaz” ve “241 şehit, 2194 gazi ve aynı amaçla sokağa dökülmüş milyonların fedakârlığıyla 15 Temmuz'un bedelini ödedik.”

Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, “Bu destanın heyecanını her zerresinde hissetmeyenin, bu görüntülerle bu türkülerle yüreği titremeyenin yüreği taş kesilmiş demektir.”

Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay, Bedri Ayseli,Mustafa Ceceli, Sami Özer, Cengiz Kurtoğlu, Zara, Fettah Can,Zerrin Özer, Gülay, Serkan Kaya, Serkan Çağrı, Kutsi, Coşkun Sabah, Esat Kabaklı, Özhan Eren, Mustafa Keser türkülerle,Kerem Alışık ve İbrahim Sadri de şiirlerle sahne aldılar. (Kerem Alışık, Attila İlhan'ın 'Türkiyem'' şiirini okurken, İbrahim Sadri de kendi mısralarıyla 'Ben seni ilk bildiğimde…' diyerek şehit annelere ve şehit annelerine seslendi.)

Mustafa Keser'in FETÖ kalkışmasında şehit olan Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir için söylediği 'Yanık Ömer'türküsü esnasında herkes aynı duygular, aynı düşünceler içindeydi.

Finale doğru Adıyaman Çadırkent Konaklama Tesisleri'nde kalanSuriyeli sığınmacı çocuklardan oluşan koronun da sahne aldığı bu türküler geçidi, beklentilerimiz doğrultusunda herhalde her yıl farklı araçlar ya da konseptlerle yenilenerek sürdürülecektir.

Batılı'nın bu türkülerin dokusunu, ruhunu bihakkın idrak etmesini bekleyemeyiz. Ancak, örneğin İspanya'nın özerk bölgesi Galiçya'da geçtiğimiz günlerde düzenlenen 82. Kongrelerine, 'konuk yazar' olarak katılıp 'kendi başına gelenleri'(!) anlatan Can Dündar'ın ülkesinde, gerçekte nelerin olup bittiğini, bir de halkının gözünden dürüstlükle ifade edilmesine izin vermelerini Dünya Yazarlar Birliği'inden beklemek, çok mu saflık olurdu? Hiç değilse, 'Taraf olurken dürüst kalabilmek' adına…

İktidar karşıtlığının darbe karşıtlığının önüne geçtiğinde insanın başına neler gelebileceğini soyutlayamamak ne hazin bir akıl ve zekâ kusurudur…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums