Tutuklu askerler, YAŞ, yeni dönem...

  • 26.07.2012 00:00

 Yüksek Askeri Şura yaklaşıyor. Şura'nın dikkat edilmesi gereken iki yönü olacak.

Bunlardan birincisi yargılamaları ve tutukluluk halleri süren askerlerin, özellikle generallerin durumu, ikincisi ise Şura toplantısının siyasi atmosferidir.

Yüksek Askeri Şura şüphe yok ki, MGK'nın askeri işlev bakımından rafa kaldırılmasından bu yana, hem asker-sivil karşılaşmasının en önemli zeminini oluşturuyor, hem askeri eylem alanının denetlenmesinin en önemli mecrasını...

Nitekim sadece yıl ve yıl şura toplantılarındaki gelişmelere bakmak bile asker-sivil ilişkilerinin denge ve seyiri açısından son derece önemli bir pusula oluşturur.

Geçen yıl önemli gelişmeler yaşandı.

Genelkurmay Başkanı ile (Jandarma Genel Komutanı dışındaki) tüm kuvvet komutanları görevlerinden istifa ettiler. Bu istifaların nedeni komuta heyetinin Yüksek Askeri Şura'da özellikle tutuklu ve yargılanan askerlerle ilgili istediği sonucu alamaması ve edilgin duruma itilmesi oldu.

Bu durum aslında şu iki hususun altını çiziyordu:

1. Siyasi iktidar kendi alanına sahip çıkarak ve yasayı gerektiği gibi yorumlayarak, denetimin Yüksek Askeri Şura'da doğrudan doğruya kendisine geçmesini sağlamış ve askerin özerk davranış geleneğine son vermişti.

2. Yüksek Askeri Şura, sivilleşme sürecinde yasama ve yargının sunduğu araçların yanında, yeni bir araç, idari tasarrufu aracı olarak tanımlanmış ve kullanılmıştı.

Özel dönemine ilişkin ve YAŞ çerçevesinde yürütülmesi gereken husus ve beklenti şüphe yok ki, ordunun değişim sürecine daha aktif katılmasıdır.

Ordunun kendi içini (darbeciler ve Jitemciler dahil) her anlamda temizlemesi, yeni asker ve ordu konseptiyle yola yeniden çıkması, bu çerçevede yapılması gerekenlerin önde gelenleridir.

Özel, ilk yılında, siyasi iktidarla uyumlı davranan bir karargah politikası izlemekle birlikte, yeniden yapılanma konusunda adım atmadı.

YAŞ bu yıl bu konuları ele alır mı, bekleyip görmek gerek, ancak tutuklu generallerin durumu ve bu konuda atılacak adımlar beklenen hamlelere vesile oluşturabilir...

Başkanlığını değerli dostum Yasin Aktay'ın yaptığı SDE, bu konuda daha dün basına yeni bir çalışmasını açıkladı.

Doç.Dr. Beriş'in raporundaki şu satırlar dikkat çekici:

"2012 yılının Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısının klasik işlevinin çok daha ötesine geçen bir anlama ve öneme sahip olduğu görülmektedir. YAŞ toplantısının bu denli kritik bir görünüm kazanmasının en önemli nedenlerinden biri, Ergenekon ve Balyoz gibi davalar nedeniyle yargılanan veya tutuklu durumda bulunan subaylarla ilgili kararların alınacak olmasıdır.

2011 YAŞ toplantılarında bu yönde somut bir adımın atılmadığı açıktır. Bu durum, bugüne kadar yapılan reformların kalıcılığına yönelik bakışın karamsar olmasına neden olmaktadır.

Ayrıca bu şekilde, tutuklu yargılanan generallerin durumlarından ötürü kadroların boşalmaması nedeniyle terfi bekleyen pek çok subayın mağdur olmalarına da sebebiyet verilmektedir. Dolayısıyla YAŞ toplantısında Balyoz ve Ergenekon davalarında tutuklu ve tutuksuz yargılanan ve bekleme süreleri dolan general ve amirallerin emekliye sevk edilmesi gereklidir. Halen TSK'daki general ve amiral sayısı, 301 olarak belirlenen kadro sayısını çok aşıp 361 rakamına ulaşmıştır. Dolayısıyla bu kişilere yönelik emeklilik kararının hizmette bir zaaf oluşturmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Tutuklu yargılanan askeri personel açığa alınmalıdır; tutuksuz yargılananlar pasif görevlere atanmalıdır. Böylece siyasi otorite reform sürecindeki kararlılığını, ordu ise demokrasiye tam bağlılığını göstermiş olacaktır..."

Rapor, YAŞ'tan beklentiler arasında, "ordunun tüm kadrolarında ihtiyaç planlamasını yeniden yapması ve nicelik açısından küçültülmesi, profesyonel orduya geçiş çalışmalarının hızlandırılması, TSK içindeki terfi sistemi gözden geçirilmesi"nin altını çiziyor...

Evet, her yıl bir adım daha ileri...

Ama asıl adım ordu eliyle temizlik ve yeniden yapılanmadır...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums