Kürt sorununda madalyonun unutulan öte yüzü...

  • 8.06.2012 00:00

 Kürt sorunu siyasi açıdan dünden bugüne nitelik itibariyle aynı kalmakla birlikte, gerek toplumsal yönü gerek Kürt politikası açısından zaman içinde büyük değişiklikler gösterdi.

20 yıllık çatışmalar sonucunda Güneydoğu'nun demografik yapısını altüst eden "kitlesel göç", bölgede kaotik de olsa bir "kentleşme dalgası"na yol açtı...

Gerek yaşanan deneyimler gerekse bu kentleşme Güneydoğu'nun kentsel merkezlerinde geleneksel yapıların çökmesine neden olurken, bir "bireyleşme eğilimi"ni ve "sosyal, kültürel alanlarda bir tür çoğulculaşma"yı besledi.

Bugün bu çoğulcu yapı Kürt siyasi hareketi merkezli tekçi bir siyasi yapı tarafından kuşatılmış durumda. Bu kuşatmayı ayakta tutan ise kim ne derse desin mağdurluk ve haklılıktan yola çıkan, kendisini bu terimlerle doğrulayan "millilik" fikridir.

Ancak belirtmek gerekir ki bölge insanının, bölgedeki kentlerin yaşadığı değişim, farklılaşma, karmaşıklaşma, hatta bireyleşme eğilimiyle, yani toplumsal düzeydeki çoğulcu yapıyla PKK denetimindeki Kürt politikasının tek sesli yapısı arasında bir tezat oluşmuştur.

Bu tezat bugünü anlamak için önemli bir anahtardır.

Zira bir yandan PKK için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Öte yandan demokratikleşme hamleleri sonucu özgürlükler alanının genişlemesi bu farklılaşmayı daha derinleştirmiş ve siyasete de yansıtma ihtimalini içermeye başlamıştır.

Bir dönem, DEHAP'in feshi, DTH'nın kurulması, yeni partiye katılmak istemeyenlerin baskı görmesi ve hatta Hikmet Fidan örneğinde olduğu gibi öldürülmesi bu koşullarda gerçekleşmiştir.

Diğer bir ifadeyle ortaya çıkan yeni sosyal yapılar ve demokratikleşme reformları her biri ters istikamette giden iki etki yapmıştır.

Bir yandan Kürt sorununun farklı ses ve görüşler tarafından da ifade edilme olanakları doğmuştur. Diğer yandan PKK, kendiliğinden çoğulculaşma eğilimi gösteren Kürt siyasetini zapt-u rapt altına almak için şiddeti yükseltmiş, kitleleri intifada politikasına katmıştır.

Şu açık:

Kürt sorununda Kürt siyasi hareketi açısından zaman içinde kurucu diyalog siyaseti devreden çıkmaya başlamış, yerini yeniden ve yeni bir şiddet diline bırakmaya yüz tutmuştur. Hakim Kürt politikası, sorunu ve talepleri PKK kadar sokağa, legal kurumlara ve toplumsal yapılara taşıtmaya çalışan bir hatta ilerletmiştir.

Bu durum her ne kadar bu gelişmelere savaş açan devletin hoyrat ve güvenlikçi politikalarını doğrulamıyor olsa da, kendi başına belirleyici bir nitelik taşımaktadır.

Bu hat kendisine siyaset adı verse de temel olarak siyaseti, yani uzlaşmayı, konuşmayı, farklılıkların özgür ifadesini dışlayan bir "çifte şiddet mekanizması" üzerine oturmaktadır.

İlk şiddet Kürtlere yöneliyor, bölgede yaşayan her kişinin, her Kürt'ün çeşitli yollarla, negatif ya da pozitif yaptırımlarla merkezi bir Kürt politikasının, tekelci bir Kürt siyasi yapılanmasının parçası olması bekleniyor.

İkinci şiddet, kaos, ayaklanma eylem ve tehditleri üzerinden Türkiye'yi hedef alıyor...

Yukarıda da altını çizdiğimiz gibi denebilir ki ülkede ve bölgede özgürlük alanı genişledikçe, Kuzey Irak'ta PKK'nın zemin kaybetme ihtimali büyüdükçe PKK'nın tedirginliği artıyor ve yeni bir politika izlemesi kaçınılmaz oluyor. Bölgeye ve ülkeye bu yüzden güç gösterisi yapılıyor...

Ve şiddet şiddeti çağırıyor...

Şapkasını önüne koyup düşünmesi gereken sadece siyasi iktidar değildir, aynı zamanda Kürt siyasi hareketinin sorumlularıdır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    13.07.2014 16:39

    "Artik karsimizda dusunen biri degil, kendini zeki bulan ve zeki bulma arzusuyla kivranan, takipcisi arttikca kendisini begenmekle kalmayip kendisini anlamli bulmaya calisan biri var"...demissiniz. Twitterde yazanlari mi tarif ediyorsunuz yoksa kendinizi mi Etyen Bey? Neden kose yazarligi yapiyorsunuz? Kendinizi begenip anlamli bulma amaciyla degil mi? Baska bir amaciniz var mi? Ha, bir de bu isten para kazaniyorsunuz. Onlar amator, siz profesyonelsiniz. Onlarin ekmek parasi kazanmak gibi bir kayisi yok, Twitterde yazarken. Bunu icin de onlarin yazilari cok daha samimi, cok daha gercek. Sizin bazen yaptiginiz gibi, destekledigim siyasi partinin ayiplarini nasil kapatacagim diye bir cabalari da yok. Siz, derin sandiginiz analizlerle kendinizi cilalamaya, kendinizi anlamli bulmaya ugrasiyorsunuz, onlar da goruslerini acik-secik belirterek. iletisim, beslenmekten sonraki en buyuk ihtiyactir insanlar icin, bilmez misiniz? Bireyin, cevresindekilere ve imkani varsa topluma kendini tanitmaya, goruslerini beyan ederek zeki oldugunu ispatlamaya ve boylelikle kendisini anlamli bulmaya ve begenmeye ihtiyaci var. Sizin hosunuza gitmese de, toplumla iletisim kurmak sadece kose yazarlarinin tekelinde degil artik.

  • el kürdi
    el kürdi
    14.07.2014 02:50

    twiter icin söyledixiniz izah etmeye calistixiniz durum sanki kendinizi yazarlixinizi anlatiyormushsunuz gibime geliyor sizin havuz medyaya gecmeniz akilil olmadixinizi zaman gösterecek akilli olmayi paraya tercih ettiniz yani para vürüsu birkere akliniza girdi akliniz hayatin gerceklerinden koptu siz artik günde bir kitab yazsaniz ve günlük ulusal gazete cikart sanizn sadeci sizin her sayfi sizin edebiyatin güclü sözleriynen süsleseniz siz genede günlük realiteyi dexishtiremezsiniz hayatin kendi tabi dinamikleri vardir ve bu dinamikler göreceksiniz akp ve kerdoxanin elindeki göcüne rahmen kisa bir zaman icinde yok ettixini göreceksin ve sen ücbesh kurusha aklini kiraya verdixinin kahriynan tozutacaksin hirantin kemikleride sizlayacak senin sanali hayali seyleri realiteye tercih ettixini sayin mahcubyan siz benim nazarimda TCde bir numara entelektüeldiniz shinde yumaknan uynanan kendigibi yavash yavash o ipler elinize ayaxiniza dolaniyor gitdikce hareket etme kabiliyetiniz sifirlaniyor yani sembol akliniz icin kullandim acikca izah edeyimki belki sembolle nedemek istediximi anliyasin yazik oldu amhcubyana

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums