Üç alıntı, bir mesele

  • 1.01.2014 00:00

 Ali Babacan iktisat ve siyaset arasındaki, refah ve demokrasi arasındaki ilişkileri en iyi bilen, Türkiye'ye yönelik olarak en sık zikreden siyasetçilerdendir. 11 yıllık icraatıyla Türkiye'de en güven veren siyasetçilerin başında gelir. Bu güven halkasına uluslararası çevreler, sermaye çevreleri, AK Parti'ye muhalif çevreler dahildir.

Yılın ilk günü gündemle ilgili ilk sözü ona verelim.

Gündem malum kriz.

Babacan şöyle diyor:

Operasyonu düzenleyenlerin tarafında 'hükümet gitsin de ne olursa olsun gibi bir yaklaşım var' (...) Operasyon hükümeti hedefliyor gibi görünüyor, ama Türkiye'nin istikrarı da hedef alındı (...) Borsada 17 Aralık-27 Aralık sürecinde halka açık şirketlerin değeri 270,906 milyar dolardan 221,572 milyar dolara geriledi Sadece halka açık şirketlerin piyasa değerinde 49,3 milyar dolarlık değer kaybı söz konusu. Döviz piyasasında ise 764 milyon dolar çıkış oldu.

Şöyle devam devam ediyor:

Yatırımcılarla çok sık birlikteyiz (...) Onların baktıkları bir numaralı mesele, 'AK Parti iktidarı kontrol edebiliyor mu, yoksa Türkiye başı boş bir döneme mi gidiyor' (...) Yargı ve polis içerisindeki bu son oluşumların, artık darbe diyemeyeceğiz ama mini darbe girişimi, yabancı yatırımcılar bununla ilgileniyor. Birkaç hafta sonra görecekler ki, hükümet, Başbakan işinin başında. Kurumlarımız amirlerine bağlı hale geldi...'

İkinci alıntıyı bir haberden yapalım...

Başbakan'a sunulan istihbarat raporunda şunlar yazıyor:

'25 Aralık tarihinden itibaren 42 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanan operasyonla Hükümet'in yıkılması hedeflenmiştir. Paralel devletten emir alan çok sayıda savcı ve emniyet müdürünün, üstlerine haber vermeden çok gizli yürüttüğü soruşturma, 7 Şubat 2012 tarihli MİT krizinin hemen sonrasında uygulamaya konulmuştur. Operasyonun genişletilmesi planlanan iller arasında İzmir, Kayseri, Isparta, Gaziantep, Ağrı ve Şanlıurfa'da yer almaktadır...' Habere göre, rapor, 'savcı Muammer Akkaş'ın talimatını verdiği ikinci dalga operasyon gerçekleşseydi, AK Partili birçok belediye ve il başkanı, işadamları, sanayiciler, ticaret ve sanayi odası başkanları ile bazı Kürt aşiretlerin önde gelen isimlerinin gözaltına alınıp tutuklandığı bir 'cadı avı' başlatılacaktı' diye devam ediyor.

Raporda ayrıca, devlet içindeki illegal yapılanmanın 2 bin rütbeli polis, yüzlerce yargı mensubunu kapsadığı da vurgulanıyor...

Ve son olarak MİT krizi günlerine dönelim, alıntıları bu köşede 14.02.2012 tarihinde yayınladığım 'Sivri uç, tasfiye ve tedbir' başlıklı yazıdan bir pasajla bitirelim:

Türkiye'nin kendi değişim sürecinin ürünü olan, 'sivri bir uç'la karşı karşıya bulunduğu açıktır. Ve bu ucun törpülenmesi bugün Türkiye'nin asli meselelerinden birisi haline gelmiştir (...) Bu sivri uç (...)'otonomlaşan ve alanını genişleten yargı-polis mekanizması' olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ucun yarattığı sorun ise Fidan meselesinin de ötesinde, pekçok konuda, özellikle siyasi nitelikli davalarda (Ergenekon, Balyoz, KCK) hukuk devleti işleyişini olumsuz etkilemesi, denetimsiz yargı ve emniyet mekanizması üzerinden otoriterleşme kokuları yaymasıdır (...)

Şimdi 'tedbir ve törpü' zamanıdır.

Şöyle:

1. (...) Yargının eylem alanı hukuki denetime ve ölçüye tâbi kılınmalıdır.

2. (...) Emniyet istihbarat alanının demokratik ve hukuki denetimi sağlanmalı, adli kolluk meselesi hayata geçirilmeli, savcı-polis ilişkisi somut hukuki ilkelere bağlanmalıdır.

3. Kritik davaların sürdüğü İstanbul Emniyeti ve adliyesinde soruşturma ve kovuşturma dosyalarının yeni teftişler, görev değişiklikleri üzerinden ele alınıp, denetlenmesi mutlaka yapılmalıdır....'

Görülüyor ki, hala aynı noktadayız...

İş belli sivri uç tasfiye edilmelidir.

Yeter ki, demokrasi sınırları aşılmasın, değişim ve temizlik demokrasi ve hukuk üzerinden olsun...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums