Hoşgeldin Saren…

  • 28.05.2013 00:00

 Ben bu satırları yazmaya koyulmadan yarım saat önce, Saren dünyaya geldi. Rober ve Delal'in kızları, Hrant'ın torunu… Doğumhaneden hastane kahvesine indim ve yazıya oturdum. Aramıza hoşgeldin küçük Saren, mutluluk seninle olsun…

AK PARTİ VE İÇKİ…

TBMM'den bir kaç gün önce geçen alkollü içeceklere yönelik yasa siyasi ve ahlaki açılardan, özgürlükler bakımından değerlendirilmesi gereken önemli ve belirleyici bir düzenleme.

İçki reklamını tümüyle men eden, içki satışına alan ve süre sınırı getiren bu düzenleme siyasi iktidar tarafından kamu sağlıyla ilişkilendiriliyor. Laik ve seküler çevreler ise bu düzenlemeyi hem yaşam ve özgürlüklük alanlarının sınırlanması, hem siyasi iktidarın kendi değer sistemini tüm kamusal alana yayması olarak görüyorlar.

Tartışma yeni değil…

AK Parti'nin iktidar olmasıyla birlikte kimi kesimlerde güvensizlik siyasetle at başı gitti. AK Parti politikaları, hatta varlığı söz konusu olunca, gizli ajanda, gizli niyet gibi iddialar her fırsatta dile getirildi. Hatta bunlar reaktif, hatta militarist bir tonla siyasallaştırıldı.

AK Parti'nin 5 yılından sonra bunları bu kez, 'muhafazakarlaşma' iddiaları takip etti. İçki yasağından kadın erkek alanlarının tanzimine kadar kamusal alana yönelik kimi dolaylı baskı ve kısmi uygulamalardan dem vuruldu. Mahalle baskısı tabiri bu çerçevede kullanıldı.

En nihayet, AK Parti'nin üçüncü iktidar dönemiyle birlikte gündeme 'muhafazakarlaştırma politikaları' tartışması geldi. İlk ve orta eğitim düzenlemesi, İmam Hatip okulları meselesi Başbakan Erdoğan'ın başlattığı kürtaj tartışması, AK Parti'nin kamusal alanı kendi değerleriyle şekillendirme işini hızlandırdığı tartışmalarını başlattı.

Ve tartışmalar bir bakıma normalleşti… Mahalle baskısı ve muhafazakarlaşma tartışmalarını bu normalleşme çerçevesinde ele almak gerekir.

Zira beden, kadın, aile, kürtaj, alkol merkezli tartışmalar sadece bizde değil, tüm dünyada muhafazakar ve diğerleri arasındaki temel itişmeler arasında yer alır. Buna ek olarak, AK Parti'nin, Türkiye'deki pek çok sağ parti gibi, devlet, asker gibi makro konularda değişimci ve demokratik bir yol izlerken, beden, kadın, ahlak gibi mikro politik konularda muhafazakar bir tutum alması (sol için denklem tam tersidir) çıplak Türkiye gerçeğidir.

Kişisel olarak ben de bu resme şöyle baktım: Bir ülkede siyasi iktidarda muhafazakârlar varsa, muhafazakârlığın topluma yansıması son derece doğaldır. Kimilerinin hoşuna gitmeyen şeyler olabilir. Ançak önemli olan bunun ölçüsüdür. Kimi düzenlemelere ve çıkışlara bakarak siyasi iktidarın bir kültürel yaşam biçimi dayattığını söylemek fazla ve ileri bir şeydir. Kürtaj, zina tartışmaları, kamu kuruluşlarında alkolsüz alan düzenlemeleri bugüne kadar bunlar arasında yer aldı.

Alkollü içki düzenlemesiyle ilgili bir sınırın aşıldığı ilk kez ve ciddi şekilde aşıldığı, ölçünün kaçtığını düşünüyorum.

Kimi hükümleri (ve alkolü kamusal alandan tümüyle çıkarmak) hedefi itibariyle, bu düzenleme kamu sağlığını ilgilendiren teknik bir düzenleme olmanın ötesinde, simgesel nitelik taşıyan bir düzenlemedir.

Alanı daralttığı, alkol ve alkolizmi birbirine karıştırarak alkolü ve tüketimini gayri meşru ve kara ilan ettiği, yasakçı olduğu oranda bir simge sahasını ve bir özgürlük sahasını sınırlamaktadır.

Sanırız bu düzenlemeyle pek çok AK Parti seçmeni hayal kırılklığına uğratmıştır.

Bu ülke bu tür yasaklarla hiç yaşamadı, bundan sonra da yaşamaz…

Ve ahlakı devlet üretmez…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums